Economie

Atenție, vine criza! Avertismentul de care trebuie țină seama românii

5017
(reînnoit 19:05 24.12.2019)
Avocatul Gheorghe Piperea avertizează că o criză economică este inevitabilă și arată că măsurile Guvernului se numără printre cauzele care o vor declanșa.

BUCUREȘTI, 24 dec - Sputnik, Marius Holdean. Avocatul Gheorghe Piperea a declarat pentru DC News despre marea criză economică care ar putea debuta în 2020.

"În România, criza este deja anunţată, e chiar profeţită de actualul ministru al Finanţelor. Este deja anunţată în domeniul imobiliar. În Bucureşti se construiesc intens imobile pentru spaţii de birouri. Spaţiul de birouri excedentar în Bucureşti deja s-a dus dincolo de 250 de mii de metri pătraţi. Aceştia, localizaţi în principiu în Pipera, nu mai sunt ocupaţi de chiriaşi de foarte mult timp”, arată avocatul.

Dar acest lucru are consecințe negative, explică Piperea: neexistând foarte mare intenţie de investiţie în România, neexistând foarte multe corporaţii în România, când se deschide un centru nou de birouri, corporaţia care a ocupat unul relativ vechi se mută, iar locul pe care l-a ocupat anterior rămâne liber ani de zile. Și, spune Piperea, de aici va porni criza din imobiliare, care va viza spaţiul de birouri.

Dar acest lucru va fi agravat de mişcările haotice şi neaşteptate ale Guvernului actual, care inventează un deficit bugetar mai mare decât este în realitate, mai arată Piperea.

Mai departe, continuă analiza avocatului, în 2020 va apărea necesitatea unui nou împrumut de la FMI, aşa cum s-a făcut şi în 2009.

”Acela a fost anul în care România s-a împrumutat  de la Comisia Europeană şi de la FMI cu 20 de miliarde de euro. Eu nu pot să uit acest lucru. 13 miliarde de euro s-au dus în rezervele BNR, aproape 8 miliarde de euro au fost restituite pentru că nu au fost cheltuite de Guvern. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în 2020. Probabil că suma va fi chiar mai mare de 20 de miliarde de euro pentru că aşa zisa criză bugetară, austeritatea din 2020, va face necesară această sumă pe care o împrumutăm de la FMI", a spus Gheorghe Piperea.

Măsurile Guvernului accentuează riscurile de a intra în criză. Piperea arată că măsurile de austeritate anunţate înseamnă, printre altele, o reducere drastică a consumului.  Potrivit avocatului, când reduci salariile, locurile de muncă, reduci per total consumul.

”Dacă reduci consumul, primul lucru grav care se întâmplă este că nu mai încasezi TVA şi accize la bugetul de stat. Acestea reprezintă principala sursă de venituri ale bugetului de stat. O să scadă venituri, iar cheltuielile fie vor creşte, fie se vor menţine la nivelul actual. De aici va rezulta încă un motiv, de data aceasta pur politic şi foarte neatent pus în practică sau poate că este chiar voluntar, de declanşare a crizei sau de agravare a crizei”, este părerea specialistului.

El îl critică și pe ministrul Finanțelor, spunând că această criză economică a devenit inevitabilă în momentul în care şi-a depus jurământul ca ministru al Finanţelor domnul Florin Cîţu.

5017
Tagurile:
Români, Criză, Avertisment, atenție
Tematic
Deputat român: România, lovită de o criză economică - totul pornește din SUA
Criză în agricultură, tăieri majore de fonduri. Carmen Avram, semnal de alarmă
Începe o criză economică în România? Răspunsul lui Nouriel Roubini
Black Friday 2019: se apropie o nouă criză economică? Ce așteptări au românii
Vremuri grele: analiștii financiari, vești rele despre leu. Ne paște o criză?
Secetă

Agricultura României, la pământ: seceta a distrus recoltele

167
Culturile agricole ale României sunt în scădere în acest an comparativ cu aceeași perioadă a lui 2019, potrivit estimărilor Comisiei Europene care raportează pentru țara noastră o cantitate totală de 25,6 milioane de tone.

BUCUREȘTI, 8 aug – Sputnik. Situație dramatică în agricultura românească, acolo unde producția totală de cereale este cu 14,5% mai mică comparativ cu 2019.

România se situează, totuși, pe un loc patru în topul celor mai mari producători de cereale ai Uniunii Europene, după Franța, Germania și Polonia.

În 2019, producția totală de cereale a României se apropia de 30 de milioane de tone. Anul acesta, potrivit estimărilor Comisiei Europene, ea va trece ușor de 25,6 milioane de tone.

România este cea mai afectată țară de secetă, cu un minus de 14,5 procente. La nivel european, vorbim de o pierdere de 12 procente din cantitatea totală produsă.

România este urmată de Franța, în acest top al scăderii, care rămâne, totuși, cel mai mare producător al Europei, cu o cantitate de 62,8 milioane de tone.

Cea mai afectată cultură a fost cea de triticale, a cărei producție a scăzut cu 31 de procente, până la 230.000 de tone. La rândul său, grâul a fost afectat într-o măsură similară, Comisia Europeană estimând un minus de 30% față de anul trecut, informează economica.net.

Dacă anul trecut producția de grâu era de 10 milioane de tone, în 2020 aceasta ar putea fi de numai 7 milioane de tone.  

Scăderi se înregistrează și la producția de orz. Potrivit estimărilor, producția totală ar urma să ajungă la 1,4 milioane de tone, cu 27% sub performanța lui 2019. Din nou avem cea mai mare scădere a randamentelor UE.

Porumbul, în schimb, va pierde numai 4 procente. România rămâne cel mai mare producător de porumb al Europei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

167
Tagurile:
România, agricultură, Secetă

Загрузка...
Euro

Statul 2000 de euro românilor ce condiții trebuie îndeplinite

260
Vești bune pentru români, în contextul crizei generate de pandemia de coronavirus, care pot accesa microgranturi din partea statului, prin Programul Operațional Competitivitate – POC – 2014-2020.

BUCUREȘTI, 8 aug – Sputnik. Persoanele Fizice Autorizate – PFA – pot beneficia de un ajutor de la statul român. Este vorba despre microgranturi în valoare de 2000 de euro, prin Programul Operațional Competitivitate – POC – 2014-2020 în contextul pandemiei de coronavirus.

Măsura este prevăzută într-o Ordonanță de Urgență a Guvernului care a intrat deja în vigoare în data de 6 august 2020. Vorbim despre OUG nr. 130/2020.

Perioada stării de urgență a afectat grav afacerile mici și mijlocii, motiv pentru care acest ajutor de la stat este mai mult decât binevenit.

Potrivit OUG NR. 130/2020, PFA-urile eligibile trebuie să își fi început activitatea înainte de 1 februarie 2020, să nu beneficieze de autor de stat în contextul răspândirii noului coronavirus, să își mențină activitatea cel puțin jumătate de an de la acordarea finanțării.

Microgranturile vor fi de 2000 de euro. Ele se acordă o singură dată, sub formă de sumă forfetară, informează antena3.ro.

Domeniile de activitate pentru care se acordă acest sprijin financiar sunt: comerțul cu amănuntul – excepție fac autovehiculele și motocicletele, editarea de cărți, ghiduri, ziare, reviste etc, producția cinematografică, video și de televiziune, telecomunicațiile, serviciile informatice, publicitatea și cultura.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

260

Загрузка...
Dezinfectarea mâinilor

Avertizare ANPC: dezinfectant extrem de toxic vândut în magazine poate provoca deces

0
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) atrage atenţia că în comerţ este vândut un gel de mâini dezinfectant care conţine o substanţă deosebit de toxică pentru sistemul nervos central şi pentru ochi.

BUCUREŞTI, 14 aug – Sputnik. Paul Anghel, directorul general al Direcţiei de Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC, a avertizat că în comerţ este vâdut un gel de mâini dezinfectant care conţine metanol, o substanţă foarte toxică pentru sistemul nervos central şi pentru ochi.

„Alertă RAPEX privind un produs care poate afecta sănătatea consumatorilor: gel de mâini produs în Turcia notificat de către Danemarca: produsul conține metanol (valoare măsurată: 11,6 %), care este deosebit de toxică pentru sistemul nervos central și pentru ochi”, a atras atenţia Paul Anghel, citat de Mediafax

Acesta a mai spus că de pe ambalaj lipsesc pictogramele de pericol şi avertizările necesare cu privire la toxicitatea și la inflamabilitatea produsului. Mai mult, ambalajul nu este prevăzut cu sistem de închidere de siguranță pentru copii.

Sursa citată mai avertizează că ingestia sau contactul cu metanolul poate duce la orbire și chiar la deces. De asemenea, se mai semnalează că produsul nu respectă regulamentele privind produsele biocide și clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP) acestora.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
magazine, deces, Scandalul dezinfectanților
Tematic
TEHNOLOGIE: în România a apărut spitalul care se dezinfectează singur
Peskov, despre "tuneluri pentru dezinfectare" de la Kremlin și Novo Ogarevo
Obiceiul bun care va rămâne după carantină: Dezinfectarea fructelor și legumelor
Ce interese serveşte Tolo.ro în scandalul dezinfectanţilor?
Mănuși, măști, dezinfectanți - Cum ne protejăm pielea în timpul pandemiei? -specialist rus
Kremlinul şi reședința lui Putin, echipate cu „tuneluri de dezinfectare” Covid-19 - VIDEO

Загрузка...