Schimb valutar

Euro, aproape de cinci lei la unele bănci. Care este cauza

110
În momentul în care Banca Națională a României a cotat moneda europeană la valoarea de 4,7808 lei, băncile cotau chiar 4,9449 lei pentru un euro. Care este situația acum.

BUCUREȘTI, 25 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. În situația în care BNR lasă leul să mai urce puțin peste nivelul de 4,78 de lei, băncile comerciale vor vinde un euro chiar și cu 5 lei.

Facem mențiunea că băncile au trei cursuri de schimb valutar. Este vorba despre cursul de la casa de schimb, în cont și la plata cu cardul.

La finalul săptămânii trecute, la plata cu cardul a unor tranzacții făcute în străinătate ori în mediul online pentru plata diferitelor bunuri și servicii achiziționate din alte țări, cursul de schimb leu euro a ajuns la valoarea de 4,9419 lei pentru un euro.

Economica.net informează că la ING Bank, pentru tranzacții din Home Bank în casierii sau ATM ING Bank există un curs de vânzare al euro mai mic decât costul standard al băncii.

Cursul standard se aplică tranzacțiilor din mediul online, pentru plăți la comercianții din străinătate, plata online a unor servicii sau produse care trebuie achitate în altă valută decât cea a contului, pentru servicii de booking la hoteluri, linii aeriene sau alte mijloace de transport care folosesc altă valută decât leul.

Sursa citată precizează că, în acest caz, cursul standard a ajuns la 4,9449 lei când euro a depășit limita de 4,7808 lei în cotațiile BNR, pe 21 noiembrie 2019 și la 4,9419 vineri, 22 noiembrie 2019, când cursul BNR a fost de 4,7729 lei pentru un euro.

Mare atenție, însă: dacă sunteți în afara României și doriți să scoateți bani de la un bancomat, atunci când aparatul vă întreabă dacă vreți să utilizați alt curs decât cel aferent cardului, răspunsul ar trebui să fie nu.

Instituțiile de credit prezente în România recunosc, chiar, că au de câștigat de pe urma turiștilor străini care schimbă sau scot bani de la bancomatele de aici.

Vestea bună este, însă, pentru clientul final – care poate fi român sau străin – că sumele sunt de valori mici și diferențele de curs sunt foarte puțin sesizabile. Pentru bancă, însă, aceste valori nu sunt nesemnificative, fiindcă se tot adună.

110
Tagurile:
cursul de schimb, Euro
Tematic
Cursul valutar pentru 16-18 noiembrie: Euro se scumpește
Analist economic, adevărul despre creșterea euro. Experiment bancar?
Analist de top, alarmă: ”Euro va sări de prag, niciodată nu a crescut atât în timp scurt”

Загрузка...