FMI

Prognoze sumbre ale FMI pentru România, o vom duce tot mai rău

149
Un personaj cu greutate de pe piața bancară susține că deprecierea rapidă a leului în fața monedei europene va continua și, mai mult decât atât, urmează o perioadă dificilă pentru România în anul 2020.

BUCUREȘTI, 21 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Deprecierea monedei naționale nu se va opri ba am putea spune că este un proces în plină desfășurare.

Din cauza presiunii exercitate de deficitele de cont curent și bugetar, leul va continua să se deprecieze față de euro.

Acesta este motivul pentru care economia va fi lovită de un adevărat tsunami în viitorul apropiat.

Președintele Asociației Profesioniștilor în Investiții CFA România, Adrian Codîrlașu, spune că deprecierea din ultimele zile este un fenomen natural, în condițiile în care și alte monede din regiune scad în raport cu euro. Mai mult, unele o fac semnificativ mai accentuat decât moneda noastră națională.

”Avem cel mai mare deficit de cont curent, în condițiile în care țările din regiune au excedente și avem cel mai mare deficit bugetar în condițiile în care țările din regiune au un buget relativ echilibrat”, a declarat Codîrlașu

Problema gravă abia acum începe. Expertul spune că aceste deficite sunt prognozate să crească în viitor, ”atât de către analiștii locali, cât și de Fondul Monetar Internațional și de Comisia Europeană”.

Mai exact, în continuare va fi o presiune de depreciere pe leu și că, în viitor, moneda națională a României se va deprecia aproape cu același ritm ca și până acum, adică 2-3 procente pe an.

Leul a înregistrat, ieri, un nou minim istoric comparativ cu moneda europeană. El a scăzut cu încă 0,04 procente față de ziua anterioară.

Potrivit cursului BNR din data de 20 noiembrie 2019, euro avea valoarea de 4,777 lei.

O depreciere a leului înseamnă că prețul chiriilor, al facturilor, al ratelor la bănci va exploda, iar românii vor fi nevoiți să scoată tot mai mulți bani din buzunar pentru plata cheltuielilor.

149
Tagurile:
leu, Euro, Curs valutar, FMI, prognoze
Angela Merkel

Merkel s-a pronunțat cu privire la calitatea gazului rusesc

369
(reînnoit 13:56 20.04.2021)
Cancelarul german Angela Merkel a vorbit în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei despre calitatea gazului rusesc.

BUCUREȘTI, 20 apr – Sputnik. În Europa există divergențe în privința Nord Stream 2, însă gazul din Nord Stream 1 nu este mai prost decât cel care provine din tranzitul prin Ucraina, a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, într-un discurs rostit în regim online la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

“Știu despre divergențele legate de Nord Stream 2, cunosc poziția mult state membre (APCE). În calitate de UE, am identificat o poziție comună prin modificarea directivelor gazelor pentru autorizarea acestui gazoduct. În orice caz, vreau să vă indic asupra faptului - gazul din Nord Stream 2, care încă nu este transportat, ci gazul din Nord Stream 1 nu este mai prost decât cel care tranzitează Ucraina sau gazul care vine din Rusia prin Turcia”, a spus Merkel.

Ea a mai adăugat că Germania “a luat decizia cu privire la construcția Nord Stream 2, e o luptă politică pe care unii o privesc diferit”.

369
Tagurile:
APCE, Rusia, Nord Stream 2, Angela Merkel
Tematic
Moscova, despre importanța proiectului ”Nord Stream - 2”
A mai rămas puțin: ”Nord Stream - 2” este gata în proporție de 95 %
Pentagonul a dat aprecieri impactului ”Nord Stream - 2” asupra relațiilor cu Germania
Depinde de "comportamentul Moscovei". Vor opri oare germanii "Nord Stream – 2"
Zelenski: ”Nord Stream - 2” este o problemă de război

Загрузка...
Florin Cîțu

VIDEO: Florin Cîțu, declarații despre lockdown în România

179
Premierul României a exclus ideea potrivit căreia România ar putea reintra în carantină. Șeful Executivului a precizat că este nevoie de o economie sănătoasă, dar și de oameni sănătoși care să pună umărul la crearea unei economii puternice.

BUCUREȘTI, 20 apr – Sputnik. Declarații interesante ale premierului României, Florin Cîțu: acesta a exclus ideea unei carantinări totale și a subliniat că este nevoie de o economie sănătoasă.

Șeful Executivului de la București a subliniat că își dorește ca economia să fie deschisă, atât cât este posibil în condiții de pandemie, lucru pe care, din punctul său de vedere, România l-a reușit până acum.

Declarația a fost făcută în cadrul videoconferinței intitulată ”Bursa în anul crizei sanitare și al incertitudinilor economice”.

Premierul a recunoscut că este traversăm o perioadă complicată, când trebuie administrată criza din domeniul sanitar.

Referirot la ce a făcut statul român în 2020, Florin Cîțu a precizat că este vorba despre două lucruri: a injectat lichiditate ăn economie, dar a şi modificat legislaţia care ajută companiile româneşti să se capitalizeze.

”Este foarte important să avem companii sănătoase (...) Pentru mine important este – şi am spus de multe ori  (...) că nu doresc să mai avem un lockdown, că putem să avem şi o economie deschisă, în majoritatea ei, şi să ne luptăm şi cu pandemia. Şi până acum am reuşit. Ai nevoie de economie sănătoasă (...) dar ai nevoie şi de oameni sănătoşi pentru a avea o economie puternică”, a mai declarat premierul.

 

179
Tagurile:
Florin Cîţu
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...

Video cu DRONA: Cum s-a văzut de sus incendiul puternic de miercuri dimineață din Chișinău

0
Un incendiu extrem de puternic s-a produs în dimineața zilei de miercuri la un depozit cu vopsea din strada Calea Basarabiei. IGSU a acționat cu 15 autospeciale și 60 de pompieri.

Incendiul a izbucnit în dimineața de miercuri, în jurul orei 07:20, la un depozit cu vopsea amplasat în strada Calea Basarabiei, 30 din Capitală.

Pentru a lichida flăcările, la fața locului au fost îndreptate 15 unități de tehnică și 60 de pompieri, conform nivelului sporit de intervenție, de gradul III. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, suprafața depozitului afectat de flăcări este de 2 000 de metri pătrați. Totodată, salvatorii anunță că nu au fost raportate victime.

Ofițerul de presă al IGSU Liliana Pușcașu a declarat pentru Sputnik Moldova că incendiu a fost localizat la ora 08:57 și că flăcările deja nu se mai răspândesc. Totodată, pompierii continuă să lucreze la fața locului pentru lichidarea arderii. Circumstanțele și cauza producerii incendiului urmează a fi stabilite de specialiști.

0
Tagurile:
chișinău, Drona, video

Загрузка...