Trader John Santiago, center, works on the floor of the New York Stock Exchange

Deputat român: România, lovită de o criză economică - totul pornește din SUA

735
Remus Borza susține că se prefigurează, la orizont, o nouă criză economică, la un interval de un deceniu comparativ cu precedenta și alți zece față de penultima.

BUCUREȘTI, 28 aug – Sputnik, Georgiana Arsene. Deputatul Remus Borza și-a argumentat afirmațiile folosind datele principalelor economii la nivel global.

El amintește că toate marile crize din ultima sută de ani au debutat în SUA.

”Cu tot optimismul afișat de președintele Donald Trump, economia americană scârție. În Statele Unite s-a înregistrat o creștere economică de doar 0,2%. Este și motivul pentru care Banca Centrală a SUA, pentru prima dată în 11 ani, a scăzut dobânda de referință. Se mai întâmplase în 2008, când a debutat marea criză!”, a scris Borza

Acesta a precizat că săptămâna trecută Dow Jones, Standard & Poor’s și Nasdaq, principalii indici bursieri de pe Wall Street, au pierdut între 3 și 7%.

În acest fel, sunt alimentate speculațiile că va urma o perioadă îndelungată de turbulențe, iar responsabilii de la Casa Albă studiază diferite măsuri care să stimuleze economica americană. SUA ar putea chiar să renunțe la noile tarife vamale impuse de administrația Trump pentru importurile din China, este de părere deputatul.

Mai grav este, însă, mai precizează sursa citată, ce se întâmplă cu producția industrială în Germania care, din octombrie 2018, de la o lună la alta, scade cu 3-4%.

În semestrul al doilea, economia Germaniei s-a contractat, iar Italia se află deja în recesiune.

România, inconștientă?

Cu toate că se adună nori negri pe cerul planetei, pe Dâmbovița curge numai lapte și miere.

”Suntem deja în campanie și toate partidele anunță prosperitate și bunăstare pe linie. Continuăm să ne împrumutăm la dobânzi de peste 5% ca să plătim salarii și pensii majorate, în loc să construim drumuri, fabrici, uzine, spitale și școli”, a punctat deputatul.

Acesta este de părere că, din pricina faptului că ne-am întins mai mult decât ne ține plapuma, pentru că ANAF nu ține ritmul în ceea ce privește colectarea veniturilor cu creșterea galopantă a cheltuielilor publice, deficitul bugetar la șase luni a ajuns la o valoare record de aproape 20 miliarde lei, adică 1,9% din PIB, față de 14 miliarde lei, respectiv 1,4% din PIB, la primele șase luni anul trecut. Excesul de masă monetară din piață stimulează importurile, câtă vreme economia românească nu poate să satisfacă nevoile cetățenilor.

Se așteaptă pentru 2019 un deficit de balanță comercială de 17 miliarde euro, cu 2 miliarde euro mai mult decât anul trecut, sau cu 4,5 miliarde euro mai mult decât în 2017. Industria românească, puțină, comparativ cu ce am avut înainte de 1989 și raportat la potențialul ei de dezvoltare, a început să-și reducă ritmul de creștere.

În opinia lui Borza, asistăm chiar la un recul concretizat într-o scădere a producției industriale de 7% în serie brută în iunie 2019 față de mai 2019.

”În timp ce noi ne scoatem ochii și ignorăm avertizorii crizei, nerezidenții își lichidează depozitele de o manieră alarmantă. Soldul depozitelor nerezidenților în România s-a redus de la 2,6 miliarde euro la 30 iunie 2018 la 710 milioane euro la 30 iunie 2019! Și investitorii străini ocolesc România, volumul investițiilor străine directe fiind mai mic cu 15% în primul semestru din 2019 față de perioada similară a anului trecut. Și unii și alții or știi ceea ce conducătorii noștri mult iubiți nu știu sau refuză să creadă: Vine Criza!”, a adăugat Borza.

Acesta este de părere că, la fel ca în 2009, ne va găsi cu cămara goală, cu deficite structurale, bugetare și de cont curent cât Casa Poporului. Din acest motiv, cetățeanul obișnuit ar trebui să fie mai chibzuit în cheltuirea banilor și să mai pună ceva mărunțiș la ciorap.

735
Declarații de presă susținute de ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu

Leul s-a prăbușit după o nouă declarație BOMBĂ a lui Cîțu!

282
Florin Cîțu recidivează, de data asta însoțit de premier și de alți miniștri – declarațiile lor iresponsabile ar putea fi cauza noii căderi record a leului de azi.

BUCUREȘTI, 23 sept – Sputnik. Veste gravă de la BNR - leul a căzut din nou, Euro atingând azi un nou maxim istoric, al treilea din luna septembrie.

Astfel, în cotația BNR, moneda europeană a ajuns la 4,8641 lei, după ce 17 septembrie fusese înregistrat un alt record, 4,8595 lei.

Remarcabil este că pe plan internațional euro a atins un minim al ultimelor șapte săptămâni, în scădere cu 0,12% la 1,1693 dolari, motivație fiind temerile legate al doilea val al pandemiei și, implicit, efectele asupra economiei.

În aceste condiții, surprinde maximul de azi, care vine după câteva zile în care a fost raportat un număr mai mic de infectări.

O explicație ar putea fi reacția premierului și a unor miniștri după ce ieri Parlamentul a reconfirmat, prin amendamente la rectificarea bugetară, creșterea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie, conform legii. De exemplu, premierul a acuzat un veritabil ”asasinat economic” comis de PSD, iar Violeta Alexandru a vorbit de un conflict între generații.

Un caz special este ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, cel care a făcut ieri o declarație periculoasă:  ”în momentul în care această lege ar trece, imediat cursul s-ar deprecia”, a spus Cîțu despre legea rectificării bugetare, cu amendamentele PSD și UDMR.

”Deprecierea monedei naţionale a început în momentul în care (PSD, n.n.) au anunţat moţiunea de cenzură şi au anunţat că vor să revină asupra rectificării bugetare”, a spus Cîțu la Realitatea Plus. ”Există acest risc: în momentul în care această lege ar trece, imediat cursul s-ar deprecia şi ar exista acest risc pentru România să avem o depreciere a cursului, care înseamnă şi inflaţie”.

Cîțu a completat că ”ar cere lui Ciolacu şi găştii lui să îşi asume deprecierea monedei naţionale”.

Deci, ministrul Finanțelor, reper important pentru economie și lumea afacerilor, a anunțat deprecierea imediată în cazul în care trece rectificarea cu amendamentele creșterii punctului de pensie.

Se poate spune deci că el poate fi o cauză a căderii leului de azi. Și, atenție, nu ar fi prima dată.

La sfârșitul lui noiembrie anul trecut, pe fondul unor declarații iresponsabile ale lui Cîțu, a avut loc o altă cădere mare a leului, iar PSD a depus moțiunea simplă contra ministrului de Finanțe. Iată că acum pare a se repeta situația – tot bazată pe atitudini iresponsabile ale miniștrilor.

Să mai menționăm că, tot azi, dolarul american a fost cotat la 4.1528 lei, francul elvețian la 4,5153 lei, iar lira sterlină la 5,2908 lei.

282
Tagurile:
leu, Florin Cîţu
Tematic
Piperea critică băncile care au făcut profituri cu ajutorul lui Cîțu în perioada pandemiei
Viorica Dăncilă, îl ia de urechi și îl provoacă pe Cîțu!
Gafă majoră a lui Florin Cîțu, Eugen Teodorovici îl face de rușine!

Загрузка...
Moscow Stock Exchange

România, promovată la statutul de Piața Emergentă

42
Bursa de Valori București informează că România va fi promovată oficial, astăzi, la statutul de piață emergentă, ca urmare a unei decizii luate de agenția de evaluare financiară FTSE Russell.

BUCUREȘTI, 21 sept – Sputnik. Moment istoric pentru România, care face pași înainte în domeniul economic și devine piață emergentă după ce, anterior, avusese statut de Piață de Frontieră.

Începând cu data de 21 septembrie 2020, piața de capital din România va fi inclusă în indicii furnizorului global de indici FTSE Russell pentru Piețele Emergente.

Bursa de Valori București va marca momentul printr-o deschidere oficială a ședinței de tranzacționare la care vor participa toți partenerii BVB, instituții ale statului, autorități de reglementare și parteneri instituționali. La eveniment va veni li Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice.

În urmă cu un an, în data de 26 septembrie 2019, furnizorul global de indici FTSE Russell a anunțat că România a fost promovată de la Statutul de Piață de Frontieră la cel de Piață Emergentă Secundară, iar decizia va deveni efectivă începând cu septembrie 2020.

FTSE Russell a confirmat, în luna aprilie 2020, că România este pe cale să fie inclusă în indicii FTSE de piețe emergente în cadrul revizuirii din septembrie 2020.

Verificarea eligibilităţii pentru includerea în indici se bazează pe datele de tranzacţionare de la 30 iunie 2020.

Astfel, pentru ca o companie să îndeplinească criteriul de lichiditate, aceasta trebuie să aibă o lichiditate mediană lunară de cel puţin 0,05% pentru minim 10 din 12 luni.

Conform metodologiei FTSE Russell, măsurarea lichidității se realizează pentru fiecare companie ca raport dintre mediana lunară a volumelor tranzacţionate zilnic şi numărul de acţiuni free float.

În luna septembrie a anului trecut, Lucian Anghel, președinte al Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București spunea că promovarea României la statutul de Piață Emergentă poate fi considerată, din punct de vedere economic pentru piața de capital, echivalentul momentului aderării României la Uniunea Europeană.

Noul statut al României – acela de Piață Emergentă – înseamnă noi posibilități de investiții. Și aceasta fiindcă administratorii care gestionează fonduri de miliarde de euro erau restricționați să investească în piețele de frontieră.

42
Tagurile:
România, Piață

Загрузка...

Simptom neobișnuit al cancerului

0
(reînnoit 18:28 23.09.2020)
Simptomele de cancer pancreatic, de obicei, apar atunci când cancerul este în faza avansată, iar durerile de spate pot indica acest lucru.

BUCUREȘTI, 23 sep -Sputnik. Durerile de spate pot indica dezvoltarea cancerului pancreatic, relatează Express, făcând trimitere la specialiștii de la Cancer Research UK.

Medicii menționează că cancerul pancreatic este ușor confundat cu bolile discurilor intervertebrale datorită particularităților localizării acestui organ. În acest caz, durerea poate începe în abdomen și apoi se poate răspândi în spate.

"Disconfortul crește atunci când luați o poziție orizontală și scade dacă vă așezați. Starea se poate agrava după ce mâncați. Acest lucru se datorează particularităților deteriorării anumitor nervi", - explică medicii.

Potrivit experților, durerile de spate persistente ar trebui să provoace vigilență dacă o persoană nu are leziuni adecvate și efort fizic periculos.

0
Tagurile:
Simptome, Cancer
Tematic
Ce gen de oameni sunt cei mai supuşi riscului de a face cancer? Răspunsul unui oncolog rus
Opt produse care te feresc de cancer - detalii
Metodă simplă de a reduce riscul de accident vascular cerebral și cancer

Загрузка...