Luigi Di Maio

Italia ar putea introduce salariul minim: de ce sumă e vorba

1695
(reînnoit 20:02 18.06.2019)
Italia ar putea introduce salariul minim pe economie în valoare de 9 euro pe oră. Inițiativa aparține liderului Mișcării Cinci Stele, vicepremierul Luigi Di Maio.

BUCUREȘTI, 18 iun – Sputnik. Italia este una din puținele state din Europa care nu are o legislație care stabilește salariul minim pe economic, însă acest lucru s-ar putea schimba în curând, anunță portalul The Local.

Vicepremierul italian, Luigi Di Maio, propune guvernului să introducă un salariu minim pe economie de nouă euro pe oră.

Di Maio a declarat luni miniștrilor Mișcării Cinci Stele (M5S) că executivul trebuie să introducă salariul minim drept o măsură prioritară, alături de taxa unică și legea cu privire la conflictul de interese.

Într-o postare pe Facebook, acesta a declarat că măsura este importantă “pentru grădinarii, șoferii, chelnerii, bucătarii, producătorii de pizza, paznicii de noapte, recepționiștii și mulți alții”.

Potrivit lui, legea “va restabili demnitatea celor peste trei milioane de angajați prost plătiți”, adăugând că „o astfel de lege există în multe state europene și Italia nu poate sta la o parte”.

Italia se află printre puținele state din UE, alături de Danemarca, Cipru, Austria și Suedia care nu au reglementate legislativ un salariu minim pe economie.

În prezent, salariul minim este reglementat în 22 de state ale Uniunii Europene. În statele în care nu există o astfel de prevedere, salariul minim este negociat colectiv pentru anumite sectoare.

Introdus pentru prima dată în Noua Zelandă, Austria și Marea Britanie, salariul minim a fost adoptat treptat și de alte state, inclusiv de SUA.

Noua lege italiană a salarizării va fi aplicată doar în raport cu cei care activează în sectoarele în care salariiile nu sunt reglementate de “contractul național”, un contract de angajare care se aplică pentru o anumită categorie de muncitori.

Pe de altă parte, unii critici afirmă că 9 euro pe oră, sumă care este apropiată de salariul minim din Germania, este prea mare. Alții consideră că ideea nu va rezolva problema proastei salarizări și a șomajului.

Andrea Garnero, reprezentantul Organizației pentru Cooperarea și Dezvoltarea Economică (OECD) afirmă că ideea unui salariu minim pe oră “nu este o soluție pentru problema salarizării proaste sau pentru piața muncii din Italia”.

În prezent, 22 la sută din angajații din sectorul privat din Italia sunt plătiți cu mai puțin de 9 euro pe oră, potrivit agenției italiene de protecție socială și pensii INPS.

INPS a subliniat că această cifră nu include lucrătorii agricoli și casnici, care sunt deseori plătiți mult mai puțin.

În sectoare precum agricultură sau catering, peste 20 la sută din angajați sunt cei mai prost plătiți, majoritatea din acestora locuind în Sudul țării.

În timp ce șomajul a scăzut în Italia, se înregistrează o creștere a muncii slab plătite, inclusiv a contractelor pe termen scurt.

1695
Tagurile:
salariul minim brut, Italia, Luigi Di Maio
Tematic
Românii din Italia, atenţie: avertizare de cod roşu de furtuni în Italia – zonele vizate
Românii din Italia, important: trebuie să plătiţi această taxă sau riscaţi mari penalităţi
Românii din Italia, lucrători pe timpul verii: salarii, contract, condiţii
Sclavie sexuală în Italia – victimele, minore din România – cum acționau
Românii din Italia: trebuie să ştiţi acest lucru despre drepturile voastre – concediile
Șocant! Italia ar putea ieși din zona euro
Intrare în magazin

Celebru economist: România e victima unui EXPERIMENT, spre deosebire de Ungaria și Polonia

611
În timp ce Ungaria sau Polonia creează o entități economice – de stat sau private - capabile să concureze pe piața internațională, România a cedat și își vinde tot

BUCUREȘTI, 8 apr – Sputnik. Cunoscutul economist și profesor universitar Cristian Socol, principal autor al programului de guvernare al PSD – Dragnea, face o scurtă radiografie a situației României:

”Resursele subsolului sunt aproape integral vândute. Parte consistentă a forței de muncă active merge la export. Pământul arabil este vândut și el în proporție ridicată. Sistemul bancar, energia, gazele, apa și celelalte infrastructuri critice sunt și ele vândute”.

Aceasta este prima parte a situației – cea care este adjudecată! Dar mai e o a doua, pe cale să se împlinească. Și anume - ”Mai sunt câteva companii super-profitabile în controlul statului român”.

”Dacă se vând și acestea, România rămâne fără nimic”, consideră Cristian Socol, numind România – ”Chile a Europei”, cu referire la modelul eșecului economic ”gestionat” de FMI în țara andină. De aceea, Socol spune ”NU experimentului libertarian” căruia România îi cade victimă!

Socol atrage atenția că, între timp, Cehia, Ungaria și Polonia ”măresc viteza de convergență și distanță economică față de noi printr-o strategie economică inteligentă - consolidarea activelor, crearea de campioni naționali sau/ și regionali”.

”România are o altă strategie - să vândă tot”, scrie Cristina Socol. Eu aș completa – România de după 2008 are „strategia” și să falimenteze tot - și să bage la pușcărie pe orice om de afaceri care se ridică… la fel ca occidentalii, cu nimic mai morali!

Argumentație în plus: Cristian Socol citează Ziarul Financiar, o analiză intitulată ”Capitalismul de stat: Franţa culege „roadele“ pandemiei, Germania încă n-a scăpat de moştenirea crizei trecute, iar Polonia îşi construieşte campioni naţionali uriaşi”.

”În Europa de Est, în Ungaria guvernul tinde să-şi ţină aproape activele corporate strategice prin intermediul oamenilor de afaceri apropiaţi partidului de guvernământ, în timp ce în Polonia statul creează campioni naţionali uriaşi”, scrie autorul analizei, jurnalistul Bogdan Cojocaru.

De asemenea, autorul subliniază că, în Polonia ”statul creează campioni economici. Spre exemplu, PKN Orlen, cea mai mare companie şi liderul în sectorul de rafinare, la care guvernul deţine peste 27% din acţiuni, preia monopolul gazelor PGNiG şi fuzionează cu concurentul mai mic Grupa Lotos, deţinut de stat”.

”De asemenea, statul deţine aproape 30% din cea mai mare bancă, PKO Bank Polski, aproape 60% din cel mai mare producător de energie, PKO Bank Polski, şi 31% din gigantul minier KGHM. Guvernul este, de asemenea, cel mai mare acţionar la Tauron şi Enea, alţi producători de energie”, scrie Cojocaru, punctând ”Varşovia îşi foloseşte campionii naţionali pentru proiecte considerate strategice precum construirea primei centrale nucleare a ţării şi dezvoltarea unui brand auto”.

Ce se poate reproșa micro-analizei lui Socol, coroborată cu ce din ”Ziarul Financiar”? Nimic… decât că nu e ”aliniată strategic”! Și că Socol a fost unul dintre principalii autori ai programului (economic) de guvernarea al PSD din 2016, considerat și de mulți adversari drept cel mai bun program național de dezvoltare. Cum s-a răspuns la acest program? Cu acel cuvânt din Piața Victoriei, adus din Suedia. Atâta a putut așa zisa ”Românie europeană”.

611
Tagurile:
economist
Tematic
Viktor Orban: Dacă Ungaria nu ar fi comandat vaccinuri din Est, am fi avut mari probleme
Budapesta: vaccinurile din Rusia au protejat tot atâtea vieți în Ungaria și Serbia
Ungaria dă peste nas Bruxelles-ului cu “pașapoartele COVID”
Ungaria, premieră europeană: prima țară UE membră în Banca Eurasiatică de Dezvoltare
Ungaria pune NATO la punct: nu vede Rusia ca o ameninţare

Загрузка...
Raluca Turcan

Turcan, deranjată de numărul mare de pensionari români

2547
Ministrul Muncii și Protecției Sociale a vorbit, în contextul discuției despre felul în care poate fi cumulată pensia cu salariul, despre faptul că, pe fond e o creștere a numărului de pensionari, ceea ce înseamnă presiune mare pe bugetul de asigurări sociale.

BUCUREȘTI, 7 apr – Sputnik. Problema cumulării pensiei cu salariul revine în atenția publică, iar ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, spune că la privat nu poate fi interzis acest lucru.

Turcan spune că, potrivit cifrelor, sunt 4 milioane de pensionari în sistemul public, 107.000 de pensionari anticipat cu penalizare sau fără, plus aproximativ 900.000 de beneficiar de pensie de invaliditate au de urmaș. Dintre toți aceștia, peste 200.000, după momentul pensionării, optează să lucreze.

”Provocarea noastră este să creștem și să impulsionăm viața activă. Cifrele pe fond nu arată bine, avem o creștere a numărului de persoane care intră în pensie, avem o scădere a natalității, avem deja niște semnale de creștere a șomajului, pentru că se resimt efectele pandemiei. Ca o primă soluție trebuie să impulsionăm viața activă”, a explicat Raluca Turcan potrivit digi24.ro.

În opinia sa, creșterea numărului de pensionari reprezintă o presiune pe bugetul de asigurări sociale și încă una foarte mare, iar ”sustenabilitatea sistemului de pensie este șubredă”.

Tocmai de aceea trebuie crescută rata de ocupare a forței de muncă fiindcă, la un moment dat, se pierde controlul asupra economiei și puterea de cumpărare a pensiei scade.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale spune că îi va convinge pe români să aleagă ori salariul ori pensia.

Turcan a precizat că sunt 230.000 de oameni peste vârsta legală de pensionare care aleg să se reangajeze.

”Și atunci le spunem să rămână mai mult în câmpul muncii și salariile să devină mai atractive, fie că vorbim de privat, fie de stat”, a punctat demnitarul.
2547
Tagurile:
Raluca Turcan

Загрузка...
Klaus Iohannis

Iohannis, acuzat în PREMIERĂ fuge de răspundere, ia o decizie de ultimă oră

0
(reînnoit 16:40 14.04.2021)
Pentru prima dată, președintele Iohannis a fost absent din spațiul public – e acuzat că fuge de implicarea în criza din sănătate și se spală pe mâini – nu numai la propriu, ci și de răspundere. În aceste condiții, Iohannis a reacționat.

BUCUREȘTI, 14 apr – Sputnik. De zece zile România trece printr-o gravă criză sanitară, marcată de o tragedie și de revolta contra liderilor sistemului sanitar și anti-pandemie. Peste ele a venit și criza politică, totul într-un context internațional tensionat, care poate afecta și țara noastră.

În aceste condiții, mai mulți observatori au remarcat absența preșdintelui, mai bine zis neimplicare sa în situația gravă creată de ”guvernul său”.

Cunoscutul jurnalist de televiziune Ionuț Cristache remarcă faptul că a trecut zile de la tragedia de la Victor Babeș, ”în care 3 oameni au murit din vina STATULUI și Președintele STATULUI, Klaus Werner Iohannis, n-a găsit 1 minut în programul sau aglomerat să transmită niște gânduri familiilor îndoliate!”, scrie jurnalistul.

În plus, Cristache remarcă faptul că președinte nu a spus nimic de „tragerea la răspundere a vinovaților morali, de semnale normale într-o asemenea situație!„.

Știre în curs de actualizare

0
Tagurile:
Klaus Iohannis
Tematic
SRS și Călin Georgescu trag semnalul de alarmă: România, trimisă la RĂZBOI de Iohannis?
Iosefina Pascal publică DATELE care îl aruncă în aer pe Iohannis
Teodorovici: ”Cîțu, fii bărbat! Soluția e PNL să întoarcă armele împotriva lui Iohannis”

Загрузка...