Курс валют

Ce curs valutar a anuntat BNM pentru luni, 10 iunie

2829
(reînnoit 11:20 09.06.2019)
Rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei se cifrează la 2,9 miliarde de dolari americani.

CHIȘINĂU, 8 iun – Sputnik, E.L. Rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) constituiau 2 miliarde 891 de milioane și 250 de mii de dolari americani (2 891,25 mil. dolari) la 31 mai 2019, a raportat instituția.  

În mai puțin de o lună, de la 26 aprilie până la 31 mai, rezervele valutare ale BNM s-au redus cu 13 milioane și 720 de mii de dolari americani.

BNM precizează că, în intervalul menționat, 14 milioane de dolari le-a utilizat pentru intervențiile pe piața valutară internă, 7,54 milioane de dolari au fost direcționate pentru plățile Ministerului Finanțelor, 7,19 milioane de dolari au fost utilizate pentru deservirea datoriei externe a Republicii Moldova.

În același timp, o scădere cu 5,95 milioane de dolari a rezervelor valutare este explicată de BNM prin „deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA”.

Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, rezervele valutare ale BNM au fost completate prin: intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licentiate - 9,34 milioane de dolari; înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale - 5,78 milioane de dolari; veniturile de la gestionarea rezervelor valutare - 4,47 milioane de dolari; reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții - 0,53 milioane de dolari; intrările nete în contul Directoratului Liniei de Credit - 0,32 milioane de dolari; alte intrări nete - 0,52 milioane de dolari.

Ratele de schimb oficiale anunțate de BNM pentru luni, 10 iunie

Pentru ziua de luni, 10 iunie, BNM a anunțat următoarele cotații: 1 dolar american – 18 lei și 12 bani; 1 euro – 20 de lei și 41 de bani; 1 hrivnă ucraineană – 68 de bani; 1 leu românesc – 4 lei și 32 de bani; 1 rublă rusească – 28 de bani.

Luni, dolarul va fi mai ieftin cu un ban, iar euro mai scump cu patru bani, comparativ cu rata oficială de schimb anunțată pentru 8 și 9 iunie.

De la începutul lunii iunie, leul moldovenesc a continuat să se deprecieze în raport cu moneda unică europeană și cu dolarul american, motivul principal al devalorizării fiind creșterea cererii de valută străină în raport cu oferta, potrivit analiștilor economici.

2829
Tagurile:
Curs valutar, Dolari, Euro, Leul, BNM
Trader John Santiago, center, works on the floor of the New York Stock Exchange

Bloomberg: Crește prețul la petrol - surplusul acumulat în pandemie este aproape epuizat

89
Surplusul de petrol format în timpul pandemiei este aproape epuizat, relatează Bloomberg, citând date de la economiștii de la Citigroup și Agenția Internațională pentru Energie(AIE).

Potrivit AIE, mai puțin de o cincime din volumele acumulate au rămas depozitate în februarie. Stocuri de materii prime se află numai în China, care le-a păstrat pentru noi rafinării de petrol.

Economiștii remarcă faptul că noua reechilibrare a pieței mondiale și cererea crescândă de combustibil din economia mondială în redresare au dus deja la o creștere a prețurilor petrolului la 67 USD pe baril.

Costul unui contract futures din iunie pentru produsele Brent pe bursa ICE de la Londra a crescut vineri la 67,08 dolari pe baril. Bloomberg nu exclude o creștere a prețului la 74 USD.

Anterior, AIE și-a îmbunătățit prognoza pentru creșterea cererii de hidrocarburi.

89
Tagurile:
Prețuri, Bloomberg, petrol

Загрузка...
Intrare în magazin

Celebru economist: România e victima unui EXPERIMENT, spre deosebire de Ungaria și Polonia

620
În timp ce Ungaria sau Polonia creează o entități economice – de stat sau private - capabile să concureze pe piața internațională, România a cedat și își vinde tot

BUCUREȘTI, 8 apr – Sputnik. Cunoscutul economist și profesor universitar Cristian Socol, principal autor al programului de guvernare al PSD – Dragnea, face o scurtă radiografie a situației României:

”Resursele subsolului sunt aproape integral vândute. Parte consistentă a forței de muncă active merge la export. Pământul arabil este vândut și el în proporție ridicată. Sistemul bancar, energia, gazele, apa și celelalte infrastructuri critice sunt și ele vândute”.

Aceasta este prima parte a situației – cea care este adjudecată! Dar mai e o a doua, pe cale să se împlinească. Și anume - ”Mai sunt câteva companii super-profitabile în controlul statului român”.

”Dacă se vând și acestea, România rămâne fără nimic”, consideră Cristian Socol, numind România – ”Chile a Europei”, cu referire la modelul eșecului economic ”gestionat” de FMI în țara andină. De aceea, Socol spune ”NU experimentului libertarian” căruia România îi cade victimă!

Socol atrage atenția că, între timp, Cehia, Ungaria și Polonia ”măresc viteza de convergență și distanță economică față de noi printr-o strategie economică inteligentă - consolidarea activelor, crearea de campioni naționali sau/ și regionali”.

”România are o altă strategie - să vândă tot”, scrie Cristina Socol. Eu aș completa – România de după 2008 are „strategia” și să falimenteze tot - și să bage la pușcărie pe orice om de afaceri care se ridică… la fel ca occidentalii, cu nimic mai morali!

Argumentație în plus: Cristian Socol citează Ziarul Financiar, o analiză intitulată ”Capitalismul de stat: Franţa culege „roadele“ pandemiei, Germania încă n-a scăpat de moştenirea crizei trecute, iar Polonia îşi construieşte campioni naţionali uriaşi”.

”În Europa de Est, în Ungaria guvernul tinde să-şi ţină aproape activele corporate strategice prin intermediul oamenilor de afaceri apropiaţi partidului de guvernământ, în timp ce în Polonia statul creează campioni naţionali uriaşi”, scrie autorul analizei, jurnalistul Bogdan Cojocaru.

De asemenea, autorul subliniază că, în Polonia ”statul creează campioni economici. Spre exemplu, PKN Orlen, cea mai mare companie şi liderul în sectorul de rafinare, la care guvernul deţine peste 27% din acţiuni, preia monopolul gazelor PGNiG şi fuzionează cu concurentul mai mic Grupa Lotos, deţinut de stat”.

”De asemenea, statul deţine aproape 30% din cea mai mare bancă, PKO Bank Polski, aproape 60% din cel mai mare producător de energie, PKO Bank Polski, şi 31% din gigantul minier KGHM. Guvernul este, de asemenea, cel mai mare acţionar la Tauron şi Enea, alţi producători de energie”, scrie Cojocaru, punctând ”Varşovia îşi foloseşte campionii naţionali pentru proiecte considerate strategice precum construirea primei centrale nucleare a ţării şi dezvoltarea unui brand auto”.

Ce se poate reproșa micro-analizei lui Socol, coroborată cu ce din ”Ziarul Financiar”? Nimic… decât că nu e ”aliniată strategic”! Și că Socol a fost unul dintre principalii autori ai programului (economic) de guvernarea al PSD din 2016, considerat și de mulți adversari drept cel mai bun program național de dezvoltare. Cum s-a răspuns la acest program? Cu acel cuvânt din Piața Victoriei, adus din Suedia. Atâta a putut așa zisa ”Românie europeană”.

620
Tagurile:
economist
Tematic
Viktor Orban: Dacă Ungaria nu ar fi comandat vaccinuri din Est, am fi avut mari probleme
Budapesta: vaccinurile din Rusia au protejat tot atâtea vieți în Ungaria și Serbia
Ungaria dă peste nas Bruxelles-ului cu “pașapoartele COVID”
Ungaria, premieră europeană: prima țară UE membră în Banca Eurasiatică de Dezvoltare
Ungaria pune NATO la punct: nu vede Rusia ca o ameninţare

Загрузка...

Avioanele de cercetare NATO efectuează zboruri frecvente în apropierea frontierelor Rusiei

0
Avioanele NATO și-au bătut propriul record în ultima săptămână. S-au apropiat de granițele rusești de 58 de ori. Potrivit Ministerului Apărării al Rusiei, cercetașii străini organizau provocări deliberate.

Au zburat într-atât de aproape, încât rușii au fost nevoiți să ridice în cer avioane de vânătoare și să alunge aviația Alianței. Ce încearcă să descopere avioanele NATO pe coasta peninsulei Kamceatka și pe coasta Mării Negre? Și de ce monitorizează linia de demarcație dintre Ucraina și republicile nerecunoscute din Donbas?

0
Tagurile:
Rusia, NATO, avioane

Загрузка...