euro

20 de ani de moneda unică în UE: „Euro nu este stabil, riscă autoprăbuşirea” - analişti

544
(reînnoit 19:50 17.04.2019)
În acest an, 2019, s-au împlinit 20 de ani de la introducerea monedei euro, moneda unică în 19 țări din Uniunea Europeană. Una dintre acestea, Portugalia, a făcut parte din proiect de la început. Trei analişti portughezi analizează apartenența țării lor la zona euro, într-un interviu acordat Sputnik.

BUCUREŞTI, 17 apr – Sputnik, Doina Crainic. La momentul trecerii la moneda euro în 1999, Portugalia înregistra o creștere economică stabilă, a declarat economistul portughez Alexandre Abreu pentru Sputnik.

Euro
© AFP 2020 / MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA

„În acea perioadă, șomajul în Portugalia scăzuse la 4%. A fost un moment de optimism și creștere economică în țară”, a adăugat analistul.

Trecerea la euro ar fi trebuit să transforme Portugalia într-o țară mai modernă, la 25 de ani de la restaurarea democrației.

La început, aceste așteptări au fost îndeplinite, spune Bruno Bobone, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Portugaliei (CCIP).

„În anii 1990, în special în primii ani ai acestui deceniu, au existat unele fluctuații ale creșterii medii a PIB-ului în Portugalia, însă țara a beneficiat de fluxul de fonduri, ceea ce i-a permis menţinerea stabilităţii relative și a creșterii economice”, a declarat Bobone pentru Sputnik.

Introducerea monede unice euro a asigurat un curs de schimb stabil al acestei monede, ceea ce a dus la o scădere a ratei dobânzii şi a facilitat accesul la credite, reamintește José Adelino Maltez, profesor de științe politice la Universitatea din Lisabona.

Totuşi, acești trei experți recunosc că Portugalia s-a grăbit să intre în zona euro.

„Faptul că ţara nu era pregătită să pună în circulație o monedă unică a avut un impact negativ asupra competitivității prețurilor, a dus la creșterea datoriei externe și la stagnarea creşterii economice”, a precizat Bobone.

Potrivit lui Abreu, „în optimismul privind aderarea la acest proiect european nu s-a ținut cont în mod adecvat de potențialele riscuri”.

„Pe lângă o creştere economică mai scăzută decât înainte, datoria externă a Portugaliei a crescut în ritm alert în ultimii douăzeci de ani. Iar acest lucru se întâmplă în timp ce economia germană acumulează tot mai multe fonduri externe. Euro, cum este astăzi, nu este stabil şi amenință perspectivele de dezvoltare ale țărilor periferice și, în situația actuală, riscă autoprăbuşirea dacă nu se iau măsuri”, a avertizat economistul.

De asemenea, Maltez a subliniat că, din punct de vedere economic, Portugalia este acum complet dependentă de starea financiară a Europei. Iar Bobone menționează că studiile au arătat că ar fi putut exista o creştere mai mare PIB-ului în Portugalia în secolul XXI dacă ţara nu ar fi trecut la moneda unică europeană.

544
Tagurile:
risc, analist economic, Moneda Euro, euro
Tematic
De ce moneda Euro pentru România este „o idee nerealistă”
Luni, moneda Euro va face un salt mare față de Leul moldovenesc
La 12 aprilie începem să trecem la Euro. Dar când vom adopta moneda unică?
E oficial. Teodorovici a anunțat data la care România va trece la moneda euro
Parlamentul României

Acum: premieră rușinoasă în Parlament la Buget!

485
(reînnoit 15:34 27.02.2021)
Acum: premieră rușinoasă în Parlament la Buget! Parlamentul a lucrat în Comisii la Legea Bugetului – înregistrând una dintre cele mai rușinoase situații de după 1990

BUCUREȘTI, 27 feb – Sputnik. După ce au întârziat nepermis și neconstituțional trimiterea proiectului Legii Bugetului de stat și BASS către partenerii sociali (CES) și către Parlament, PNL și USR au accelerat activitatea în Comisiile parlamentare.

De fapt, această trecere prin Parlament a fost doar un simulacru, pentru că nu a fost vorba decât de intervenții pentru a… crea știri, nu pentru a rezolva ceva!

Mai mult, Parlamentul a înregistrat o premieră rușinoasă, în dezbaterile din comisii nefiind  adoptat niciun amendament din cele peste 4000 ale Opoziției și independenților.

Acum puțin timp, Comisiile parlamentare de buget-finanţe au dat raport favorabil la proiectul Legii bugetului de stat pe 2021. S-au înregistrat 25 de voturi ”pentru” şi 16 voturi ”împotrivă”.

Astfel, proiectul de lege a trecut în forma Guvernului, așa cum a impus Puterea. Este o dovadă că în România NU este democrație, iar principala instituție a statului, Parlamentul, există doar formal și pentru recompense financiare!

Dictatura Puterii politice este cu atât mai evidentă cu cât nu au ținut seama nici de avizul CES, partenerul social, multe dintre amendamentele respinse fiind preluate din propunerile CES.

Urmează votul în plenul reunit, marți, iar luni, Senatul şi Camera Deputaţilor se vor reuni în şedinţă comună pentru dezbateri în plen.

485
Tagurile:
Parlament, 2021, Buget

Загрузка...
Claudiu Târziu și George Simion, AUR

VIDEO - Claudiu Târziu, AUR: „Olandezii nu se vor lăsa până nu cumpără Portul Constanța”

831
(reînnoit 17:09 27.02.2021)
Sâmbătă are loc o acțiune de protest în Constanța, organizată de AUR, împotriva înstrăinării Portului Constanța.

BUCUREȘTI, 27 feb - Sputnik. Sputnik transmite imagini LIVE de la protestul organizat în Constanța, sâmbătă, împotriva înstrăinării Portului.

Într-o primă declarație, copreședintele AUR Claudiu Târziu a punctat că România nu este lăsată în spațiul Schengen de către Olanda și că această țară se va opune până când va obține Portul Constanța.

“Mă gândesc la valoarea lui strategică, în primul rând. Și în al doilea rând, la valoarea lui care ține de demnitatea națională, care ne asigură o parte a suveranității naționale, care ne poate asigura un venit național extraordinar de bun, dacă este gestionat așa cum se cade”, a declarat Târziu.

În opinia lui, portul este obiect de șantaj, de mulți ani România este ținută în afara spațiului Schengen din acest motiv.

“Prietenii noștri olandezi se opun aderării noastre la spațiul Schengen sub diverse pretexte. Până mai an pretextul principal a fost că nu avem o justiție liberă cu adevărat și o justiție care să termine corupția din România. Tot prietenii noștri olandezi au furnizat consilieri în acest domeniu și cred că au putut urmări îndeaproape progresele importante care s-au făcut, poate și abuzurile care s-au făcut, le-au notat pe undeva”.

“Acum n-ar mai fi un motiv pe care să-l invoce, dar sunt convins că tot se vor opune aderării noastre la spațiul Schengen până când nu vom ceda acest port, prin care ar putea să intre foarte multe mărfuri în Uniunea Europeană și prin care ar putea ieși foarte multe mărfuri”, a mai adăugat el.

“Un port care este mai mare și mai important decât principalul lor port Rotterdam. Un port, pentru care noi, românii, înseamnă nu doar un obiectiv economic, înseamnă și o jertfă a acestui popor. Totul s-a construit aici cu foarte multe sacrificii, inclusiv de vieți omenești”.

“Nu putem ceda acest port, nu putem lăsa un oraș, precum Constanța, la îndemâna străinilor. Nu putem lăsa o poartă principal de intrare și de ieșire nu doar în România, dar și în Uniunea Europeană, sub paza străinilor”, a conchis senatorul.

831
Tagurile:
live, Portul Constanța, AUR

Загрузка...
Serghei Lavrov

Lavrov: Rusia nu impune nimănui punctul său de vedere

10
Rusia nu își impune nimănui punctul său de vedere și așteaptă ca reflectarea evenimentelor din țară să urmeze același raționament, a declarat Lavrov.

BUCUREȘTI, 1 mar – Sputnik. Rusia nu își impune nimănui punctul său de vedere și speră ca în aceeași cheie vor fi reflectate evenimentele din Rusia, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

Serghei Lavrov
© Sputnik / Russian Foreign Ministry

“Suntem departe de dorința de impune cuiva ceva, fie și colegilor noștri diplomați, un anumit punct de vedere. La rândul nostru, așteptăm ca evenimentele să fie reflectate în același mod, prezentând totul din mai multe perspective, obiectiv”, a declarat Lavrov la întâlnire cu reprezentanții presei străine, acreditate în Rusia.

Lavrov a subliniat că autoritățile ruse nu se izolează de nimeni, “întotdeauna sunt gata de discuții”, însă nu trebuie acceptate ca un dat actualul val de informații false, etichetări și clișee vechi.

„Acest lucru transformă câmpul informațional într-o arenă de confruntări asemenea celei din perioada războiului rece”, a declarat șeful diplomației ruse.

10
Tematic
Lavrov: Cazul lui Navalnîi, o înscenare a Occidentului
Peskov: Declarațiile lui Lavrov despre UE - denaturate, Rusia dorește relații bune cu UE
Lavrov a numit condițiile de cooperare cu Uniunea Europeană
Lavrov: Rusia nu pleacă din Europa
Video - Lavrov: Folosind pandemia, Occidentul încearcă să pedepsească guvernele „incomode”
Lavrov a comentat situația din Armenia

Загрузка...