Supermarket

Restaurantele şi magazinele, vizate de o lege care „prinde viteză” la Guvern

166
(reînnoit 18:21 14.01.2019)
Executivul se pregăteşte să adopte normele de aplicare a legii privind reducerea risipei alimentare – iată lista alimentelor ce pot fi donate.

BUCUREŞTI, 14 ian – Sputnik, Georgiana Arsene. Documentul ce se află acum în dezbatere la Guvern arată că în România nivelul de risipă alimentară este de 6,9 procente pentru familiile cu venituri sub 1500 de lei şi de 13,4 procente pentru familiile unde sunt venituri de peste 3500 de lei.

Imagini dintr-un supermarket
© Sputnik / Александр Поготов

Referitor la evoluţia pe o perioadă mai lungă de timp, de jumătate de an, se constată un nivel mediu naţional al risipei alimentare din mediul urban de 10,4%.

„Donarea de produse alimentare, în special către persoanele asistate social, va avea un efect pozitiv asupra calității vieții și sănătății acestora și se va reduce povara asupra bugetului public acordat pentru sprijinul acestor persoane, care vor putea beneficia de produse alimentare donate”, se arată în expunerea de motive, potrivit stiripesurse.ro.

Ce alimente pot fi donate

Hotărârea de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a legii privind diminuarea risipei alimentare, aflată în lucru la Guvern, prevede, printre altele, că operatorul economic poate dona produsele aflate aproape de expirarea datei durabilității minimale, către consumatorul final, sau către operatorul receptor, în baza unui contract, oricând in ultimele 10 zile de valabilitate până la atingerea datei durabilității minimale.

De asemenea, unitățile de alimentație publică de tipul restaurante, restaurante cu autoservire, cofetării, patiserii, plăcintării, simigerii, covrigării, case de comenzi, cantine-restaurant și alte asemenea, pot dona alimente gătite/preparate/transformate către operatorii receptori și către consumatorii finali.

Este interzisă donarea către consumatorul final și către operatorul receptor a următoarelor alimente perisabile: sucuri de legume și fructe nepasteurizate, legume și fructe pretăiate, semințe germinate.

Mai mult decât atât, se interzice donarea către consumatorul final a următoarelor alimente perisabile microbiologic de origine animală, respectiv carnea și organele proaspete provenite de la bovine, porcine, caprine, bovine, cabaline, păsări de curte, vânat sălbatic sau de crescătorie, carnea tocată, carnea preparată, laptele crud și produsele din lapte crud, peștele și produsele din pescuit proaspete, ouăle și produsele din ouă crude.

Alimentele menţionate pot fi donate doar către operatorii receptori de tipul cantinelor sociale sau a altor unități de alimentație publică, în vederea transformării acestora, fără întârziere nejustificată, în produs finit, destinat consumatorului final.

Facem precizarea că autoritățile publice cu atribuții de reglementare și control în domeniul agroalimentar vor desfășura acțiuni de informare și educare a consumatorilor finali cu privire la prevenirea și diminuarea risipei alimentare prin campanii de informare media, campanii de informare în școli, campanii online, organizarea de seminarii, conferințe, forumuri, organizarea de manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social, tipărirea de materiale publicitare și de informare.

166
Tagurile:
guvern
Tematic
Șapte trucuri folosite de supermarketuri pentru a manipula consumatorii
Cunoscut brand românesc, pe rafturile supermarketurilor din Marea Britanie
Atenționare: Supermarketurile ascund pâinea decongelată sub fulgi
Atac la un supermarket și luare de ostatici în Franța: urma Statului Islamic
Prima lovitură pentru supermarketuri
O rețea de supermarketuri din Rusia intră pe piața României

Загрузка...