Банк России выпустил памятную монету достоинством 3 рубля

The Economist: Rubla rusească, cea mai subestimată valută

285
(reînnoit 16:09 11.01.2019)
Rubla rusească este cea mai subapreciată valută din lume, potrivit indicatorului Big Mac, calculate de experții publicației The Economist.

BUCUREȘTI, 11 ian – Sputnik. Revista The Economist, care din 1986 calculează indicatorul Big Mac, consideră că rublea rusească este cea mai subevaluată monedă din lume.

Indicatorul Big Mac, care pornește de la teoria parității de cumpărare, potrivit căreia cursurile valutare de schimb pe termen lung trebuie să se alinieze la prețurile coșurile de consum identice în diverse state.

În acest fel, diferența prețului Big Mac ar putea demonstra subarprecierea unei valute.

Acum rubla este subestimată în proporție de 70,4 la sută față de dolar.

Colecție de bancnote vechi
© Sputnik / Григорий Сысоев

În Rusia un Big Mac costă 110,17 ruble (1,65 dolari), în timp ce în SUA acesta e la prețul de 5,58 dolari (373 ruble). Adică, raportul dintre prețul hamburgerului în Rusia și SUA este de 70,4 la sută, în timp ce presupusa diferență a cursurilor valutare e de 19,74 la sută.

Acum un an, în ianuarie 2018 rubla era subapreciată cu 57 la sută.

În același timp, publicația menționează că toate valutele rămân subevaluate în raport cu dolarul, în afară de francul elvețian, coroana norvegiană și cea suedeză. Spre exemplu, francul elvețian este cea mai supraapreciată valută din lume (18,7 la sută), odată ce un Big Mac costă în această țară 6,5 franci (sau 6,7 dolari).

285
Tagurile:
valoare, Rusia, Rubla rusă
Tematic
Rusia și Belarus renunță la dolar și introduc rubla în comerțul cu petrol și gaz
Recenzie: Naționalizarea rublei. Calea spre libertatea Rusiei
Trump s-a răzgândit să aplice noi sancțiuni Rusiei, cotația rublei a crescut

Загрузка...