Nicolae Ceaușescu

După 30 de ani, un proiect al lui Ceauşescu ar putea fi terminat

672
(reînnoit 17:00 17.12.2018)
Este vorba despre Proiectul Canalului Dunăre-Bucureşti, început de fostul şef de stat cu doar câţiva ani înainte de Revoluţia din 1989.

BUCUREŞTI, 17 dec – Sputnik, Georgiana Arsene. Proiectul ar putea fi realizat într-un parteneriat public-privat.

Potrivit studiului de fundamentare al proiectului, publicat pe site-ul Comisiei Naţionale de Prognoză, în conformitate cu proiectul de master plan general de transport a României, construcţia unui canal navigabil între Capitală şi Dunăre, la kilometrul 430,5  început încă din 1986, iar lucrările de construcţie au fost oprite în 1990.

„La momentul respectiv, fusese instalată numai o parte din echipamentele hidromecanice, terasamentele şi digurile erau finalizate în proporţie de aproximativ 70 %, iar lucrările de protecţie a malurilor, în proporţie de aproximativ 40 %.”, precizează sursa citată, potrivit adevarul.ro

Din anul 1990 nu au fost efectuate nici un fel lucrări de întreţinere pentru a menţine aceste investiţii, care s-au deteriorat din cauze naturale sau din cauza acţiunilor omului se arată în studiul de fundamentare al proiectului.

Proiectul Canalului Dunăre – Bucureşti, cunoscut ca "Amenajarea râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie", face parte din lista proiectelor prin PPP promovate de către Guvernul Viorica Dăncilă, notează economica.net.

Contractul ar urma să fie încheiat pe o perioadă de 25 de ani. Primii cinci ani sunt destinaţi fazei de proiectare şi execuţie, iar următorii sunt pentru operare.

În studiul de fundamentare al proiectului se arată că valoarea totală a investiţiei este estimată la suma de 1,44 miliarde de euro, din care 1,04 miliarde vor fi folosite pentru construcţia efectivă.

Proiectul va asigura partenerului privat venituri de peste 2,07 miliarde de euro pe întreaga perioadă de operare.

Beneficii ale canalului Dunăre-Bucureşti

Autorii studiului spun că acest canal ar fi extrem de util din mai multe motive.

În primul rând, prin realizarea căii navigabile, municipiul Bucureşti se va racorda la principala arteră de navigaţie transeuropeană care va permite legătura directă a Bucureştiului cu alte capitale şi mari centre orăşeneşti europene, accesul direct la portul maritim Constanţa, iar prin canalul Rhin-Main-Dunăre, accesul la reţeaua europeană de căi navigabile.

De asemenea, prin amenajarea râurilor, în hidrocentralele din nodurile hidrotehnice se va produce circa 126 GWh/an energie electrică.

Prin realizarea obiectivului, vor fi apărate de inundaţii 11 localităţi, circa 9.797 gospodării individuale, 126 obiective socio-economice, circa 50.000 ha teren, 378 km drumuri şi 5 km cale ferată.

Se va asigura alimentarea cu apă a localităţilor limitrofe şi apa necesară pentru irigarea unor suprafeţe de teren agricol însumând până la 150 mii ha, totodată se va crea posibilitatea realizării de sisteme de desecări - drenaje pentru eliminarea excesului de apă de pe o suprafaţă de până la 30.000 ha, mai precizează publicaţia citată.

672
Tagurile:
România, Nicolae Ceaușescu
Tematic
A murit un mare român și militar, istoric și om de încredere al lui Ceaușescu!
De la Ceaușescu încoace, România dă cea mai mare lecție de demnitate SUA!
De 23 August, Londra ne trimite un "cadou" de pe vremea lui Ceaușescu!
PCR: Îl înjuram pe Ceaușescu pentru asta, acum multinaționalele o fac la vedere
De azi acționează Legea care va enerva multă lume – Ceaușescu ar fi mulțumit!
Bucureștiul, mai rău decât pe vremea lui Ceaușescu. Pe locul 5 în lume la...
Predicție sumbră pentru Isărescu: "Așa a sfârșit și Ceaușescu"
Валюта

Euro a ajuns la un nou maxim istoric, a treia zi consecutiv

63
BNR a anunțat astăzi creșterea euro la un nou maxim istoric, a treia zi consecutiv, momenda europeană fiind cotată astăzi la 4.8750 lei.

BUCUREȘTI, 25 sept - Sputnik. Euro a atins astăzi un nou maxim istoric, ajungând la 4.8750 lei conform cotației BNR. Acesta este al cincilea maxim istoric pentru moneda europeană atins în septembrie.

Leul a pierdut teren și în fața tuturor pricipalelor valute: dolarul american a fost cotat la 4.1874 lei, francul elvețian la 4,5137 lei, iar lira sterlină la 5,3319 lei.

Analiştii financiari estimează, în cel mai recent sondaj, prezentat tot astăzi, deprecierea leului până la un curs mediu de 4,97 lei/euro în următoarele 12 luni. Datele colectate de CFA arată că, pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiştilor incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 4,88 lei/euro.

63
Tagurile:
Euro
Tematic
Programul „Casa Eficientă Energetic”: poți primi până la 15.000 euro
Cum pierde România zilnic un milion de euro
Guvernul PNL a îndatorat România cu peste 9,5 miliarde de euro în numai șapte luni

Загрузка...
Валюта

Maxim istoric pentru euro, a patra oară în această lună

58
BNR a anunțat astăzi creșterea euro la 4.8722 de lei, fiind cel de-al patrulea record de valoare înregistrat în luna septembrieю

BUCUREȘTI, 24 sept - Sputnik. Euro a atins astăzi un nou maxim istoric, a doua zi la rând după ce miercuri a fost cotată la BNR la 4,8641 lei.

Acesta este al patrulea maxim istoric pentru moneda europeană atins în septembrie.

Leul a pierdut teren nu doar în fața euro, ci și în fața tuturor valutelor importante: dolarul american a fost cotat la 4.1883 lei, francul elvețian la 4,5207 lei, iar lira sterlină la 5,3309 lei.

Analiştii financiar prognozează, în cadrul celui mai recent studiu CFA România, că euro va ajunge la 5 lei până la finele lunii martie 2021 şi că tendinţa de scădere a leului în raport cu euro va continua.

58
Tagurile:
Euro

Загрузка...
Proteste  feministe în Madrid, 8 martie 2019

Proteste violente la Madrid împotriva restricțiilor din periferie

0
(reînnoit 10:44 26.09.2020)
În capitala Spaniei au aavut loc proteste violente împotriva restricțiilor impuse din cauza pandemiei, acestea fiind impuse doar la periferie, în timp ce cartierele bogate au fost scutite.

BRUXELLES, 26 sept - Sputnik. Un protest spontan a avut loc la Madrid împotriva restricțiilor dure impuse din cauza coronavirusului, iar ca urmare a manifestației, șase persoane au fost rănite şi patru au fost arestate. Poliţia spaniolă a intervenit în forţă după ce agenţii au fost provocaţi de manifestanţi, nemulţumiţi de restricţiile sanitare din Madrid.

Protestatarii au blocat o stradă din apropierea parlamentului regiunii, iar agenţii de ordine publică au ripostat imediat după ce unul dintre ei a fost lovit de un manifestant.

Protestul a izbucnit pentru că locuitorii din cartierele de la periferia Madridului se consideră discriminaţi de carantina impusă de guvernul regiunii, care a extins izolarea în 45 de zone.

Mulţi dintre ei cer să fie aplicate măsuri sanitare şi în cartierele înstărite ale capitalei, care depăşesc pragul de 1.000 de cazuri la o sută de mii de locuitori.

Comunitatea Madrid este regiunea spaniolă cu cel mai intens focar de COVID-19 şi a înregistrat peste 48.000 de cazuri în ultimele 14 zile.

0
Tagurile:
Proteste, Madrid
Tematic
Lukașenko a spus de ce a apărut cu o armă la Palatul Prezidențial în timpul protestelor
Protestul părinților în Piața Victoriei - VIDEO
VIDEO Tel Aviv: Proteste împotriva măsurilor de carantină

Загрузка...