Fermă

E dezastru în vestul ţării: „Ar trebui mergem noi, cum au făcut francezii”

403
Crescătorii români de ovine îşi vând turmele la abatoare, renunţă la ferme şi pleacă din ţară – motivul pentru care s-a ajuns aici e umilitor pentru noi.

BUCUREŞTI, 17 dec – Sputnik, Georgiana Arsene. Numai într-o lună, în judeţul Bihor s-au vândut trei turme mari, iar unul dintre crescători a decis să emigreze în Statele Unite ale Americii.

Problema lor este că nu şi-au încasat subvenţiile, au datorii mari la Fisc, la bănci, unii au chiar conturile blocate, iar exportatorii de ovine îi amână cu lunile pentru plata animalelor pe care le-au cumpărat.

Ferme întregi, vândute

În ultimul timp, numărul oilor din România scade tot mai mult. Oierii ştiu ce se întâmplă şi cum se vând la abatoare ferme întregi.

Banii pe care îi primesc în schimbul animalelor sunt extrem de puţini, dar fermierii fac asta pentru că nu mai pot întreţine turmele.

Alexandru Ciocas este un crescător de ovine din Bihor şi are o turmă de vreo mie de oi.

El spune că, recent, la Nojorid s-au vândut 600 de ori gestante, cu doi lei kilogramul la abator la Bistriţa.

„La Sălard, s-au vândut 500 și ceva de oi cu un milion și o sută de lei bucata. Oierul a avut ceva datorie la ANAF, la Fisc, și i-a pus poprire pe cont și s-a enervat. Nu deajuns că a vândut vreo 500 de miei la un exportator mare și așteaptă și acum banii de la el”, a povestit oierul, potrivit agroinfo.ro, adăugând că arabul spune că nu poate plăti deocamdată fiindcă nu sunt bani.

Mai mult, acesta a precizat că şi el se află într-o situaţie similară.

Prețurile oferite de exportatorii de ovine sunt de bătaie de joc, mai spune fermierul. Prețul pentru o oaie începe de la 50 de lei și abia ajunge la 100 de lei. Dar crescătorii sunt nevoiți să-și vândă animalele, în speranța că-și vor putea acoperi din datorii.

La câţiva kilometri de Oradea, s-au vândut trei turme de ovine. Turmele care nu au fost vândute la abator au fost confiscate de autorităţile sanitar veterinare. Şi aceasta pentru că în ferme a fost descoperită scrapia, boala mortală la ovine.

În această situaţie se află fermierul Miron Hulea, din judeţul Bihor, căruia autorităţile i-au luat aproape 2000 de oi din acest motiv.

„Ar trebui să mergem noi, prostimea, cum au făcut francezii, să mergem peste ei”, a spus Ciocaş.

Unul dintre crescătorii de ovine din Bihor, care și-a vândut oile la abator și mieii la exportatori, ar face deja demersuri să emigreze în Statele Unite ale Americii.

Ciobanii spun că, în următorii ani, în ţara noastră vor dispărea jumătate din oi, fiindcă turme întregi s-au dat pe sume de nimic.

403
Tagurile:
francezi, Ferma țărănească
Tematic
PPA: Primul fermier care dă statul în judecată. Cere 6 milioane de euro
Fermier către Daea: "Păcat de tine, ești un ministru bun, dar devii măscărici"
"Ăștia sunt sabotori! Fac bani serioși din nenorocirea fermierilor"
Veşti proaste de la meteorologi pentru fermieri – fenomen extrem în România
Îngrijorător! Fermierii români îşi lasă pământurile şi vitele ca să plece din ţară

Загрузка...