Alexandru Petrescu

Sectorul care poate atrage românii acasă ministrul Comunicaţiilor, neîncrezător

66
(reînnoit 11:42 17.12.2018)
Sectorul digital este cel mai promiţător în ceea ce priveşte progresul şi dezvoltarea economică – cât reprezintă, procentual, economia digitală din România.

BUCUREŞTI, 17 dec – Sputnik, Georgiana Arsene. Conform raportului „The rise of Digital Challengers”- cum poate deveni digitalizarea următorul motor al de creştere pentru România”, în 2016, economia digitală din ţara noastră reprezenta deja 6,9 procente din PIB - echivalentul a 12 miliarde de euro, iar accelerarea digitalizării ar putea adăuga 42 miliarde de euro până în 2025.

Potrivit raportului, în acest scenariu ambiţios, economia digitală în România ar urma să reprezinte 20% din PIB până în 2025. Fără această accelerare, un scenariu „business as usual” ar lua în considerare o creştere a economiei digitale din România de doar 18 miliarde de euro, ajungând la o cotă de 12% din PIB până în 2025.

„În acest scenariu, România ar rămâne încă departe de „frontiera digitală“ reprezentată de ţările din Europa de Nord”, se precizează în documentul citat, notează ziarullumina.ro.

Experţii spun că România are o fundaţie puternică...

...pe baza căreia poate să îşi accelereze digitalizarea. Dimensiunea economiei digitale din ţara noastră, de 6,9 procente din PIB în 2016 este peste media ţărilor din Europa Centrală şi de Est, de 6,5 procente, dar este clar sub pieţele „Digital Frontrunners”, cum ar fi Suedia.

Ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, spune că României îi lipseşte o viziune integrată de dezvoltare a sectorului digital, aşa cum este în Estonia.

„România a avut o creştere şi se poate identifica o tendinţă pozitivă în privinţa economiei digitale. Companiile se pot bucura de beneficiile acestei digitalizări. Atât sectorul public, cât şi cel privat trebuie să facă investiţii. Românii sunt foarte bine cunoscuţi în lume datorită talentului lor în domeniul tehnologiei digitale”, a subliniat oficialul.

Acesta a explicat că îl preocupă găsirea unei motivaţii puternice pentru ca absolvenţii care lucrează în străinătate să se întoarcă în România, mai ales că aici sunt mulţi oameni care vor să-şi înfiinţeze firme în oraşe, cum ar fi Timişoara, Cluj, Iaşi sau Bucureşti.

„Eu nu cred în programe dedicate românilor din diasporă”, a punctat Petrescu, adăugând că românii din afară se vor întoarce atunci când va fi bine în România.

66
Tagurile:
revenire, români, condiții, sectorul IT
Tematic
Salariul, primul criteriu la alegerea locului de muncă
Aşa de bine nu a fost niciodată în ultimii 20 de ani pentru angajaţi
Țara nu te vrea profesor sau tehnician. Iată ce meserii sunt la mare căutare
Cei mai bine plătiți români din țară muncesc pentru UE și SUA
Secetă

Agricultura României, la pământ: seceta a distrus recoltele

96
Culturile agricole ale României sunt în scădere în acest an comparativ cu aceeași perioadă a lui 2019, potrivit estimărilor Comisiei Europene care raportează pentru țara noastră o cantitate totală de 25,6 milioane de tone.

BUCUREȘTI, 8 aug – Sputnik. Situație dramatică în agricultura românească, acolo unde producția totală de cereale este cu 14,5% mai mică comparativ cu 2019.

România se situează, totuși, pe un loc patru în topul celor mai mari producători de cereale ai Uniunii Europene, după Franța, Germania și Polonia.

În 2019, producția totală de cereale a României se apropia de 30 de milioane de tone. Anul acesta, potrivit estimărilor Comisiei Europene, ea va trece ușor de 25,6 milioane de tone.

România este cea mai afectată țară de secetă, cu un minus de 14,5 procente. La nivel european, vorbim de o pierdere de 12 procente din cantitatea totală produsă.

România este urmată de Franța, în acest top al scăderii, care rămâne, totuși, cel mai mare producător al Europei, cu o cantitate de 62,8 milioane de tone.

Cea mai afectată cultură a fost cea de triticale, a cărei producție a scăzut cu 31 de procente, până la 230.000 de tone. La rândul său, grâul a fost afectat într-o măsură similară, Comisia Europeană estimând un minus de 30% față de anul trecut, informează economica.net.

Dacă anul trecut producția de grâu era de 10 milioane de tone, în 2020 aceasta ar putea fi de numai 7 milioane de tone.  

Scăderi se înregistrează și la producția de orz. Potrivit estimărilor, producția totală ar urma să ajungă la 1,4 milioane de tone, cu 27% sub performanța lui 2019. Din nou avem cea mai mare scădere a randamentelor UE.

Porumbul, în schimb, va pierde numai 4 procente. România rămâne cel mai mare producător de porumb al Europei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

96
Tagurile:
România, agricultură, Secetă

Загрузка...
Euro

Statul 2000 de euro românilor ce condiții trebuie îndeplinite

187
Vești bune pentru români, în contextul crizei generate de pandemia de coronavirus, care pot accesa microgranturi din partea statului, prin Programul Operațional Competitivitate – POC – 2014-2020.

BUCUREȘTI, 8 aug – Sputnik. Persoanele Fizice Autorizate – PFA – pot beneficia de un ajutor de la statul român. Este vorba despre microgranturi în valoare de 2000 de euro, prin Programul Operațional Competitivitate – POC – 2014-2020 în contextul pandemiei de coronavirus.

Măsura este prevăzută într-o Ordonanță de Urgență a Guvernului care a intrat deja în vigoare în data de 6 august 2020. Vorbim despre OUG nr. 130/2020.

Perioada stării de urgență a afectat grav afacerile mici și mijlocii, motiv pentru care acest ajutor de la stat este mai mult decât binevenit.

Potrivit OUG NR. 130/2020, PFA-urile eligibile trebuie să își fi început activitatea înainte de 1 februarie 2020, să nu beneficieze de autor de stat în contextul răspândirii noului coronavirus, să își mențină activitatea cel puțin jumătate de an de la acordarea finanțării.

Microgranturile vor fi de 2000 de euro. Ele se acordă o singură dată, sub formă de sumă forfetară, informează antena3.ro.

Domeniile de activitate pentru care se acordă acest sprijin financiar sunt: comerțul cu amănuntul – excepție fac autovehiculele și motocicletele, editarea de cărți, ghiduri, ziare, reviste etc, producția cinematografică, video și de televiziune, telecomunicațiile, serviciile informatice, publicitatea și cultura.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

187

Загрузка...
de la bière (image d'illustration)

Câte beri poți bea pe zi fără risc pentru sănătate? Filtrată sau nefiltrată?

0
Pentru a evita efectele nedorite asupra sănătății, un nutriționist rus recomandă să nu se consume mai mult de 300 de mililitri de bere pe zi. Mai spune că este mai bine să optezi pentru bere nefiltrată, obținută din produse naturale.

CHIȘINĂU, 8 aug - Sputnik. Nutriționistul Elena Solomatina recomandă, într-un interviu acordat ziarului Vetcherniaïa Moskva, să nu se bea mai mult de 300 de mililitri de bere pe zi pentru a evita problemele de sănătate.

„300 de mililitri de bere este o normă zilnică acceptabilă, care poate fi băută cu un aperitiv bun, de preferință nu gras. Nu ar trebui să bei bere pe stomacul gol, deoarece poate provoca spasme de stomac și crampe”, a spus ea pentru ziarul citat.

Potrivit acesteia, este mai bine să se acorde preferință berii nefiltrate. În plus, ea observă că această băutură poate fi bună doar dacă este făcută din produse naturale.

Consecințe dăunătoare

Cu toate acestea, nutriționistul avertizează împotriva consumului excesiv de bere, deoarece provoacă o scădere a testosteronului la bărbați. Potrivit ei, de-a lungul timpului, pe lângă binecunoscuta burtă de bere, bărbatul începe să prezinte trăsături feminine în silueta sa, ba chiar caracterul său se poate schimba: de la rezervat la mai isteric.

„Este clar că această băutură este contraindicată copiilor, gravidelor și femeilor care alăptează. Nu recomand consumul persoanelor care suferă de tulburări mentale, ale sistemului nervos, care sunt predispuși la ateroscleroză și la diabetici”, adaugă nutriționistul.

Chiar și berea fără alcool

În plus, ea avertizează că chiar și berile nealcoolice pot fi dăunătoare pentru sănătate.

„Berea fără alcool sau cu alcool scăzut are un indice glicemic ridicat, contribuie la dezvoltarea rezistenței la insulină și provoacă diabetul de tip II. În plus, a bea o băutură care nu conține nici măcar un grad de alcool este o cale directă către formarea plăcilor aterosclerotice și apariția excesului de greutate”, explică ea pentru ziar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
sănătate, Bere

Загрузка...