Eugen Teodorovici

Teodorovici combate prognozele Comisiei Europene. Omologul său italian face același lucru

671
(reînnoit 17:16 08.11.2018)
Oficialii de la Bruxelles au revizuit în scădere estimarea de creștere economică pe 2018, dar guvernanții noștri combat această prognoză.

BUCUREȘTI, 8 nov – Sputnik, Daniel George Nistor. Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, legat de estimările Comisiei Europene privind o creştere economică mai mică în cazul României, că Guvernul îşi menţine punctul de vedere, potrivit căruia evoluția va fi la nivelul prognozat.

"În fiecare an e o discuţie continuă şi Fondul Monetar, care a fost ieri, am avut discuţii cu Fondul Monetar, cei de la Comisia Europeană, Consiliul Fiscal şi, repet, este o părere pe care o luăm în calcul, e de bun simţ şi corect să iei în calcul toate aceste puncte de vedere, noi ca şi Guvern ne menţinem mai departe acelaşi punct de vedere că va fi o creştere economică aşa cum am prognozat", a precizat Teodorovici, conform Agerpres

El a adăugat că istoria arată că România a avut dreptate în această privinţă.

"Istoria arată că noi am avut dreptate de-a lungul timpului, închiderile de an, execuţia bugetară de la an la an au arătat că ceea ce Guvernul a anticipat a fost şi corect, că am vorbit de fonduri europene, că am vorbit de deficit, inflaţie", a spus ministrul.

Comisia Europeană a revizuit, joi, semnificativ în scădere, estimările referitoare la creşterea economiei României în 2018, de la 4,5% la 3,6%, în timp ce în 2019 mizează pe un avans de 3,8%, faţă de 3,9% cât estima în primăvară, potrivit previziunilor economice de toamnă publicate joi de Executivul comunitar, citate de Agerpres

"Boom-ul economic al României se calmează pe măsură ce ritmul de creştere a consumului privat încetineşte iar contribuţia negativă a exporturilor nete la creştere continuă să se înrăutăţească. Pe perioada de prognoză PIB-ul este estimat să crească mai moderat", se arată în previziunile Comisiei Europene.

În 2019 şi 2020 consumul privat ar urma să continue să încetinească pe măsură ce creşterea nominală a salariilor se moderează şi inflaţia va continua să afecteze veniturile disponibile. Cu toate acestea, consumul privat va rămâne principalul motor al creşterii, consideră oficialii de la Bruxelles.

Italia: Raportul CE, "o greșeală"

Nu numai Guvernul României contrazice estimările venite de la Bruxelles. Autoritățile de la Roma au făcut o declarație similară, în aceeași zi.

Ministrul italian al economiei și finanțelor, Giovanni Tria, a numit raportul Comisiei Europene, care a ridicat previziunile privind deficitul bugetar italian în 2019, "o greșeală".

Executivul comunitar a declarat joi că anul viitor deficitul bugetar al Italiei ar putea ajunge la 2,9% din produsul intern brut (PIB). Conform previziunilor anterioare, acesta ar fi trebuit să fie de 1,7%. În plus față de creșterea deficitului bugetar, Comisia Europeană a revizuit estimarea de creștere a economiei Italiei, de la 1,3% în prognoza de vară, la 1,1%.

"Previziunile Comisiei Europene privind deficitul bugetar italian sunt în contrast cu estimările guvernului italian și rezultă dintr-o analiză parțială și neatentă", a afirmat Tria, citat de RIA Novosti

De asemenea, oficialul italian și-a exprimat regretul față de "eșecul tehnic", care, în opinia Italiei, a avut loc din partea Comisiei Europene, menționând că aceasta nu va afecta dialogul dintre Roma și Bruxelles. În același timp, potrivit lui, intenția autorităților italiene de a atinge un deficit bugetar de 2,4% din PIB în 2019 rămâne "un fapt".

671
Tagurile:
dezacord, Comisia Europeană, prognoze, Giovanni Tria, Eugen Teodorovici
Tematic
Degeaba avem cea mai mare creștere economică din UE
Ni s-a suit creșterea economică la cap
Cum a încetinit Donald Trump creșterea economică a României

Загрузка...