Petre Daea

Vestea anului pentru România. Pare niciodată nu a fost atât de bine, dar...

280
Anul agricol 2018 este cel mai bun din istorie, suntem pe primul loc în Europa la producția de porumb, iar la vin am depășit un record vechi de cinci ani.

BUCUREȘTI, 30 oct – Sputnik, Daniel George Nistor. După asemenea performanțe în agricultură și viticultură, ar fi momentul să sărbătorim, dar vom vedea și cum vor evolua prețurile, pentru că deocamdată, paradoxal, avem cea mai mare inflație din UE opt luni la rând, cu un nivel de 4,7% în septembrie.

România înregistrează, în acest an, cel mai bun rezultat agricol din istorie, în condiţiile în care producţia record de grâu şi porumb plasează cifra de afaceri din agricultură aproape de nivelul de 8 miliarde de euro, se arată într-o analiză publicată de compania de consultanță KeysFin, citată de News.ro

Astfel, datele Ministerului Agriculturii arată că producţia de grâu din acest an este mai mare cu 200.000 de tone faţă de anul trecut, depăşind 10 milioane de tone, iar cea de porumb ar urma să se situeze între 14,5 şi 15 milioane tone, comparativ cu doar 11,8 milioane de tone cât va recolta Franţa.

Pe primul loc în Europa

În acest context, România va prelua coroana de cel mai mare producător european de porumb, arată estimările Asociaţiei Generale a Producătorilor de Porumb (AGPM). În plus, şi la orz şi orzoaică, România a avut o producţie bună, mult mai mare ca anul trecut.

În agricultura românească activează în prezent 12.727 de companii specializate în cultivarea plantelor, care au generat, anul trecut, peste 64% din totalul afacerilor din agricultură.

”Cu creşterea animalelor se ocupă peste 3.247 de firme (29% din totalul cifrei de afaceri ), iar în sectorul activităţilor agricole mixte activează 1272 companii, care asigură 7,6% din totalul business-ului din agricultură.

Afacerile din agricultură au crescut cu 20,7% în 2017 faţă de 2013 şi cu 6,8% faţă de 2016, la nivelul de 35 miliarde de lei, iar pentru 2018, se estimează depăşirea nivelului de 36 miliarde de lei”, se arată în comunicat.

Numărul angajaţilor din agricultură a crescut 6% faţă de 2013, la 85.400, dar a scăzut cu 2% faţă de 2016. Interesant este şi faptul că, în 2017, costul mediu per angajat a crescut mult mai rapid decât productivitatea muncii, cu 63,4% faţă de 2013 şi cu 18% faţă de 2016, la 3540 lei per angajat. Productivitatea muncii din acest sector a marcat, anul trecut, un avans de 14% faţă de 2013 şi de 9% faţă de 2016.

Depășim recordul din 2013

Producţia mondială de vin şi-a revenit semnificativ în 2018, în cazul României fiind vorba de o creştere de 21%, până la 5,2 milioane de hectolitri, de la 4,3 milioane hectolitri în 2017, potrivit estimărilor Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV) consultate luni de Agerpres

"În România, cu o producţie de 5,2 milioane hectolitri, după patru ani de producţie la un nivel mediu, anul 2018 ar trebui să depăşească nivelul deja foarte ridicat din 2013", arată OIV.

În anul 2013, România a obţinut o producţie de vin de 5,113 milioane hectolitri, după care au urmat trei ani în care producţia nu a depăşit 3,7 milioane hl.

La vin, în Top 5

La nivelul Uniunii Europene, "producţia va fi mai mare cu 19% comparativ cu nivelul din anul precedent", susţine OIV care avansează o cifră de 168,4 milioane hectolitri, în creştere cu 27,2 milioane hectolitri.

Cei trei mari producători mondiali de vin, Italia (48,5 milioane hectolitri), Franţa (46,4 milioane hectolitri) şi Spania (40,9 milioane hectolitri), au înregistrat în 2018 producţii foarte ridicate, în linie cu cei mai buni ani din istorie în termeni de volum.

Germania (9,8 milioane hectolitri), România (5,2 milioane hectolitri), Ungaria (3,4 milioane hectolitri) şi Austria (3 milioane hectolitri) se aşteaptă şi ele la o producţie mai mare decât media din ultimii cinci ani.

280
Tagurile:
România, creștere, producție, Agricultură, Vin

Загрузка...