Zăcământ de gaze

Gazele din Marea Neagră: Guvernul roagă firmele străine mai aducă niște firme

208
După ce au decis să concesioneze gazele din mare, guvernanții și-au dat seama că au nevoie și de procesatori, și roagă companiile de exploatare să mai aducă și alte companii.

BUCUREȘTI, 29 oct – Sputnik, Daniel George Nistor. România ar putea utiliza o parte importantă din gazele din Marea Neagră pentru a produce îngrăşăminte chimice, iar companiile care extrag gazele şi autorităţile ar trebui să colaboreze cu firmele concesionare pentru a atrage investitori în noi combinate, a declarat, luni, ministrul Energiei, Anton Anton, într-o conferinţă de specialitate.

"Mi-am propus să abordez o temă foarte importantă: Ce facem cu gazele pe care le vom extrage din Marea Neagră? De multă vreme există o serie de voci care spun că nu vor ajunge în România gazele din Marea Neagră", a spus Anton, citat de Agerpres

"Nu o să comentez aceste informaţii cel puţin ciudate. Nu este România cea mai apropiată piaţă de sursa respectivă şi nu e aici cel mai uşor să vinzi? Situaţia pe piaţa din România nu e la fel cu cea din ţările din jur? Ba da. Oare avem nevoie de gazele din Marea Neagră? Azi consumăm 11,5 - 12 miliarde de metri cubi şi producem 10,5 miliarde, restul importăm. Iată că avem nevoie de mai multe gaze!", a spus ministrul.

Păcat că România e prea puțin racordată

El s-a referit apoi la consumul de gaze al populaţiei, amintind că doar 30% dintre consumatorii casnici din România sunt racordaţi la sistemul de gaze.

"Acest lucru a ţinut de istorie, de politica de dezvoltare avută înainte şi după 1990. Însă, e păcat că România, a doua ţară producătoare de gaze, după ieşirea Marii Britanii din comunitatea europeană, să aibă doar 30% din populaţie racordată. Ar trebui să facem ceva", a adăugat Anton.

Potrivit acestuia, Ministerul Energiei va aproba în curând o metodologie în acest sens, astfel încât primăriile să poată demara licitaţiile pentru dezvoltarea sistemelor de distribuţie a gazelor în ţară. În plus, Guvernul a gândit un sistem de extindere a reţelelor de gaze din fonduri europene.

Nevoile agriculturii

"Mai departe, pasul următor: Oare are agricultura României nevoie de îngrăşăminte chimice? Indubitabil! Este unul dintre domeniile foarte importante, cruciale, iar România trebuie să furnizeze substanţe, îngrăşăminte, care se produc din gaze. Avem patru sau şase combinate care ar putea funcţiona cu gaze şi minim de investiţii, iar investiţiile necesare vor creşte pe măsură de timpul trece", a arătat oficialul guvernamental.

Aceste combinate ar putea consuma 2,5 miliarde de metri cubi pe an, a susţinut el.

"Să atragem investitori împreună"

"Iată că am putea utiliza gazele din Marea Neagră, chiar am putea să discutăm cu investitorii care extrag gazele să încercăm împreună să atragem investitori în combinate de îngrăşăminte greenfield, nu trebuie neapărat să le luăm pe cele pe care le avem", a susţinut ministrul.

El a menţionat şi posibilitatea CET-urilor de a se racorda direct la sistemul de transport al gazelor, crescând în acest fel consumul şi diminuând costurile, cu efecte pozitive asupra facturii utilizatorilor.

Gazele vor putea fi utilizate şi pentru a majora producţia de energie electrică pe gaze, consideră Anton.

208
Tagurile:
Legea offshore, gaz, Marea Neagră
Tematic
Legea offshore: Ce câștigă statul și cum sunt protejați muncitorii români
Legea offshore. "Ticăloșie, am fost vânduți pentru 65% din cât ni se cuvine"
Marea arde și Iohannis se piaptănă. Cum vrea să împiedice Legea offshore

Загрузка...