An areal view of the Austrian petrol refinery plant OMV near Vienna

Fac austriecii jocurile pe piaţa gazului din România? Ce spun experţii

336
Profesor Universitar Dr. Ionuţ Purică, cercetător la Academia Română, Institutul de Prognoză Economică şi Director Executiv al Centrului de Consultanţă Energetică şi Ambientală a precizat care sunt tendinţele în perspectiva anilor următori.

BUCUREŞTI, 29 oct – Sputnik, Georgiana Arsene. Amânarea, de către OMV, la mijlocul săptămânii trecute a luării unei decizii în privinţa investiţiei în proiectul de explorare din Marea Neagră pentru 2019, a ridicat semne de întrebare privind urmările acestui gest.

Directorul executiv al OMV, Rainer Seele, a acuzat Guvernul României că a avut nevoie de prea mult timp pentru legea offshore, act normativ aprobat săptămâna trecută de Camera Deputaţilor.

Sputnik a vorbit despre această situaţie cu Profesor Universitar Dr. Ionuţ Purică, cercetător la Academia Română, Institutul de Prognoză Economică şi Director Executiv al Centrului de Consultanţă Energetică şi Ambientală, care a analizat atât declaraţia directorului executiv al OMV, cât şi impactul deciziei austriecilor pentru România.

Întârzierea investiţiei OMV, probabil parte dintr-o strategie

Ce impact va avea decizia OMV, de amânare cu un an a investiției în exploatarea gazelor din Marea Neagră?

În perspectiva anilor care urmează se preconizează câteva tendinţe:

1. Consumul de gaze din România, care a avut o tendinţă de scădere până nu demult, începe să crească încet.

2. Piaţa de gaz tinde spre liberalizare, ajungând din urmă piaţa de energie electrică.

3. Legăturile (conducte de gaz cu alte ţări din UE) se extind, iar consumul acolo creşte mai repede.

În condiţiile de mai sus, întârzierea investiţiei anunţată de OMV este probabil parte dintr-o strategie integrată la nivel UE a acţionarilor OMV (printre care şi Gazprom) astfel încât să nu apară o competiţie necontrolată a gazului extras de OMV din offshore-ul românesc. Riscurile unei astfel de decizii sunt date de penetrarea pe piaţa românească a gazului extras de alţi producători, lucru care duce la diminuarea şi chiar încetarea importurilor din surse externe (singura fiind Gazprom) astfel încât atunci când OMV va veni pe piaţa internă cu cei 50% obligatoriu de vândut acolo, marja de consum acoperit va fi relativ mică având consecinţe asupra veniturilor şi deci şi a recuperării investiţiei. Decizia de amânare este, deci, o chestiune de cost de oportunitate.

În ce cheie poate fi citită declaraţia lui Rainer Seele, directorul executiv al OMV care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că vor exista restricţii în comercializarea gazului şi că liberalizarea pieţei gazelor este foarte importantă, în condiţiile în care legea adoptată miercuri obliga companiile să tranzacţioneze 50% din gaze pe bursa din România?

Atunci când se cere prin lege ca 50% din cantitatea de gaz să fie tranzacţionată pe piaţa internă este normal să apară întrebări legate de nivelul de liberalizare a pieţei, subînţelegând şi nivelul preţurilor.

Pe de altă parte, maturitatea pieţei interne creşte, iar volatilitatea preţului tinde către valori comparabile cu alte pieţe. Astfel, riscul unor oscilaţii de preţ şi sau de consum nu poate fi eliminat, dar este la un nivel comparabil cu alte pieţe din UE. OMV dispune de instrumente comerciale şi financiare pentru a controla acest risc într-un mediu concurenţial care este monitorizat de Consiliul Concurenţei astfel încât să nu apară comportament dăunător funcţionării corecte a pieţei.

Există riscuri pentru ţara noastră?

Nerealizarea acestui proiect implică un risc real pentru economia României? Explicaţi.

Proiectul de extragere a gazelor din zăcăminte offshore este în curs de desfăşurare iar lipsa OMV poate afecta parţial cantităţile extrase. În condiţiile prezente cu consum ce creşte încet sau stagnează cu import disponibil în contextul reglementărilor UE şi cu alţi participanţi la proiectul menţionat nu se preconizează întreruperi de alimentare iar volatilitatea preţurilor este puţin probabil să crească. În perspectivă, cine este primul pe piaţa liberalizată va avea beneficii mai sigure decât cei ce vin mai târziu.

336
Tagurile:
România, gaze, Austrieci
Tematic
Gazele se scumpesc, austriecii câștigă. Iată cât le produce un angajat român
Austriecii vor să scoată gaze din Marea Neagră, dar ne pun condiții
Gazprom și OMV au semnat un contract după negocierile între Putin și Kurz
Pregătiri pentru gazele din Marea Neagră. Austriecii pun la bătaie 500 mil. euro
Ministrul Sergiu Railean a avut o întrevedere cu Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță

România, investitorul numărul 1 în Republica Moldova

45
(reînnoit 18:43 06.08.2020)
O întrevedere pe teme economice a avut loc între Ministrul Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova, Sergiu Railean, și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, Daniel Ioniță

BRUXELLES, 6 aug - Sputnik. Ministrul Economiei de la Chișinău, Sergiu Răileanu, și Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, au discutat astăzi despre evoluția relațiilor comercial-economice dintre cele două state.

„România a fost întotdeauna un partener de încredere pentru țara noastră nu doar pe filiera de cooperare economică, dar şi prin sprijinul acordat în cele mai dificile situații. Chiar și acum, în perioada pandemiei de COVID-19, România a fost alături de noi cu un suport în valoare de 3,5 milioane euro, fapt pentru care vreau să aduc sincere mulțumiri Guvernului român”, a declarat ministrul Railean.

Cei doi oficiali au discutat și despre realizarea proiectelor de infrastructură în sectorul energetic, în special pe segmentul de interconexiuni, în domeniul atragerii investițiilor în sectorul industriei, colaborarea în cadrul diverselor proiecte transnaționale.

Ambasadorul Daniel Ioniță a declarat că Republica Moldova poate miza pe suportul Guvernului României în realizarea obiectivelor propuse și optează pentru o colaborare eficientă pe domenii de interes comun, precum infrastructură energetică, comerț, investiții.

România se clasează pe locul 1 printre principalii investitori ai Republicii Moldova, atât după valoarea capitalului investit, cât și după numărul de întreprinderi cu capital românesc. Astfel, în Republica Moldova activează 1709 de întreprinderi cu capital românesc, iar investițiile în capitalul social au însumat 3,831 miliarde lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
Republica Moldova, România
Tematic
Președintele României anunță un gest frumos față de Republica Moldova
România va dona Republicii Moldova echipamente în valoare de 3,5 milioane de euro
Zi importantă în calendarul ortodox: O mare sfântă, prăznuită în Rusia, Moldova și România
Ajutorul din România a ajuns în Republica Moldova
Cutremur neașteptat de puternic în România, resimțit și în Republica Moldova
România și Republica Moldova participă la reuniunea Parteneriatului Estic
Cum ajung moldovenii ilegal în Italia: granița de Est e șvaițer - acuze la adresa României

Загрузка...
Офисное здание

Prăbușire economică în Capitală? Clădiri importante de birouri, la vânzare

178
(reînnoit 18:43 06.08.2020)
În timp ce ministrul Finanțelor Publice dă asigurări că economia își revine, aproximativ 10 clădiri de birouri în valoare de zeci de milioane de euro sunt scoase la vânzare în București.

BUCUREȘTI, 6 aug – Sputnik. Situație dificilă la București, în pofida mesajelor optimiste transmise cu o zi în urmă de ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

Oficialul a declarat că economia își revine în ”V” și a precizat că au fost luate cele mai bune măsuri pentru economie în cel mai dificil context economic din ultima sută de ani.

”Economia a răspuns pozitiv la aceste masuri și acum avem primele dovezi”, a spus Cîțu.

În același timp, însă, în zona de afaceri a Capitalei criza se resimte din plin.

Economica.net notează că peste 10 clădiri de birouri, cu o valoare totală de 15 milioane de euro fiecare sunt scoase la vânzare. Cel mai valoros este Hermes Business Campus, proiect evaluat la aproximativ 150 de milioane de euro. Clădirea C a proiectului este pusă din nou în vânzare. Aceasta are o suprafață de 30.000 de metri pătrați.

Tot la vânzare a fost scos și proiectul de 26 de milioane de euro One Victoriei Center.

Art Business Center, de 11.000 mp închiriabili, situat în Buzești este scos la vânzare. Prețul se situează în jurul valorii de 30 de milioane de euro.

Alte proiecte puse la vânzare sunt: Riverside Tower – preț între 20-25 milioane de euro, Politehnica Business Tower – preț aproximativ 20 de milioane de euro, Tati Center – aproximativ 18 milioane de euro - Rams Business Center – sub 20 de milioane de euro, Excelsior Center și Union Business Center – au același preț, de circa 16 milioane de euro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

178
Tagurile:
Economie
Tematic
Orașul din Ardeal unde piața imobiliară a explodat. Nu e Cluj
Șoc pe piața imobiliară: Vezi ce se întâmplă cu prețurile apartamentelor
Paradoxuri pe piața imobiliară: Apartamente tot mai ieftine, cumpărători tot mai puțini

Загрузка...
Militar român pe o stradă din București

NUCLEARA: Șef militar la Capitală! Un cunoscut general preia conducerea

0
(reînnoit 12:24 07.08.2020)
Decizia ar fi fost luată atât din cauza numărului mare de infectați, cât și a nemulțumirilor față de conducerea actuală, civilă

BUCUREȘTI, 7 iul – Sputnik. O decizie de ultimă oră ar fi fost luată la nivelul Ministerului Sănătății, transmite Antena 3. Conform reporterului Sergiu Cora, în fruntea DSP București va fi numit generalul maior în rezervă, dr. Ionel Paul Oprea.

Generalul Ionel Paul Oprea s-a ocupat de situația epidemică de la Suceava, activitatea sa acolo fiind controversată.

Decizia ar fi fost luată atât din cauza numărului mare de infectați, cât și a nemulțumirilor față de conducerea actuală, civilă, a DSP București.

Reamintim că, la finele lui martie, generalul Oprea a fost numit secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, printr-o decizie a prim-ministrului Ludovic Orban. Generalul a fost șef al Direcției Medicale a Ministerului Apărării Naționale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0

Загрузка...