Lia Olguta Vasilescu

Revoluție! Olguța Vasilescu aduce schimbarea așteptată de 5 milioane de români

2337
Creșterea salariului minim pe economie va antrena automat majorarea pensiilor, prevede un act normativ aflat pe masa de lucru a Executivului.

BUCUREȘTI, 10 oct — Sputnik, Daniel George Nistor. Proiectul privind Legea pensiilor, inițiat de Ministerul Muncii, se află miercuri pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de miercuri.

Prpunerea a suferit câteva modificări, în urma discuţiilor Guvernului cu patronatele și sindicatele, purtate recent în cadrul Consiliului Naţional Tripartit (CNT).

"Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referinţă se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat", se arată în proiect, potrivit surselor Mediafax.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat recent că erau luate în considerare două variante. În final, guvernanții au optat pentru prima dintre ele. Cealaltă se baza strict pe rata inflației.

"Adică, dacă avem inflaţie anul acesta de 5%, se adaugă 5% la pensie, plus încă 2%, în total 7%. Dar, atunci când vom avea avizul Ministerului Finanţelor, vom putea comunica exact care este varianta aleasă", a precizat Vasilescu.

Noua prevedere (rata inflației plus 50% din creşterea salariului mediu brut) schimbă radical modul de calcul al pensiilor, care de acum vor fi majorate proporțional cu salariile.

O altă modificare se referă la comisionul de 0,5% pe care administratorii fondurilor de pensii trebuie să-l achite către Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Proiectul Legii Pensiilor prevedea, încă din formă pusă în dezbatere publică, ca din 2021, administratorii Pilonului II de pensii să plătească un comision de 0,5% către Casa de Pensii.

De asemenea, se prevede reducerea vârstei de pensionare pentru cei care muncesc în condiţii deosbite. Astfel, pentru un an realizat în condiţii deosebite, vârsta se reduce cu 3 luni, iar pentru un an realizat în condiţii speciale vârsta se reduce cu 6 luni. O altă modificare prevede o majorare cu 25% a punctajelor lunare pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare ca nevăzător.

Numărul pensionarilor din România se ridică la 5,2 milioane de persoane, conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS).

Pensia medie lunară (se determină luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari ‐ de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.‐ plătite de diferite1 case de pensii) a fost în trimestrul II al acestui an de 1.122 lei.

Pensia medie de asigurări sociale de stat este de 1.073 lei.

Raportul dintre pensia medie nominala netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net este de 48,2%. Astfel, pensionarii câștigă pe jumătate comparativ cu angajații.

2337
Tagurile:
Salarii, Lia Olguţa Vasilescu
Tematic
După ce a dezbinat echipa medicală, Olguţa Vasilescu laudă salariile medicilor
Olguța Vasilescu anunță o schimbare istorică. Va fi LEGE
Gabi Firea atacă Guvernul și pe Olguța Vasilescu – dar e făcută praf!
Olguța Vasilescu, necruțătoare. Avertizează că Iohannis pune în pericol...
Olguța Vasilescu aduce o veste bună pentru 300.000 de români
Валюта

Euro a ajuns la un nou maxim istoric, a treia zi consecutiv

63
BNR a anunțat astăzi creșterea euro la un nou maxim istoric, a treia zi consecutiv, momenda europeană fiind cotată astăzi la 4.8750 lei.

BUCUREȘTI, 25 sept - Sputnik. Euro a atins astăzi un nou maxim istoric, ajungând la 4.8750 lei conform cotației BNR. Acesta este al cincilea maxim istoric pentru moneda europeană atins în septembrie.

Leul a pierdut teren și în fața tuturor pricipalelor valute: dolarul american a fost cotat la 4.1874 lei, francul elvețian la 4,5137 lei, iar lira sterlină la 5,3319 lei.

Analiştii financiari estimează, în cel mai recent sondaj, prezentat tot astăzi, deprecierea leului până la un curs mediu de 4,97 lei/euro în următoarele 12 luni. Datele colectate de CFA arată că, pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiştilor incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 4,88 lei/euro.

63
Tagurile:
Euro
Tematic
Programul „Casa Eficientă Energetic”: poți primi până la 15.000 euro
Cum pierde România zilnic un milion de euro
Guvernul PNL a îndatorat România cu peste 9,5 miliarde de euro în numai șapte luni

Загрузка...
Валюта

Maxim istoric pentru euro, a patra oară în această lună

58
BNR a anunțat astăzi creșterea euro la 4.8722 de lei, fiind cel de-al patrulea record de valoare înregistrat în luna septembrieю

BUCUREȘTI, 24 sept - Sputnik. Euro a atins astăzi un nou maxim istoric, a doua zi la rând după ce miercuri a fost cotată la BNR la 4,8641 lei.

Acesta este al patrulea maxim istoric pentru moneda europeană atins în septembrie.

Leul a pierdut teren nu doar în fața euro, ci și în fața tuturor valutelor importante: dolarul american a fost cotat la 4.1883 lei, francul elvețian la 4,5207 lei, iar lira sterlină la 5,3309 lei.

Analiştii financiar prognozează, în cadrul celui mai recent studiu CFA România, că euro va ajunge la 5 lei până la finele lunii martie 2021 şi că tendinţa de scădere a leului în raport cu euro va continua.

58
Tagurile:
Euro

Загрузка...
Proteste  feministe în Madrid, 8 martie 2019

Proteste violente la Madrid împotriva restricțiilor din periferie

0
(reînnoit 10:44 26.09.2020)
În capitala Spaniei au aavut loc proteste violente împotriva restricțiilor impuse din cauza pandemiei, acestea fiind impuse doar la periferie, în timp ce cartierele bogate au fost scutite.

BRUXELLES, 26 sept - Sputnik. Un protest spontan a avut loc la Madrid împotriva restricțiilor dure impuse din cauza coronavirusului, iar ca urmare a manifestației, șase persoane au fost rănite şi patru au fost arestate. Poliţia spaniolă a intervenit în forţă după ce agenţii au fost provocaţi de manifestanţi, nemulţumiţi de restricţiile sanitare din Madrid.

Protestatarii au blocat o stradă din apropierea parlamentului regiunii, iar agenţii de ordine publică au ripostat imediat după ce unul dintre ei a fost lovit de un manifestant.

Protestul a izbucnit pentru că locuitorii din cartierele de la periferia Madridului se consideră discriminaţi de carantina impusă de guvernul regiunii, care a extins izolarea în 45 de zone.

Mulţi dintre ei cer să fie aplicate măsuri sanitare şi în cartierele înstărite ale capitalei, care depăşesc pragul de 1.000 de cazuri la o sută de mii de locuitori.

Comunitatea Madrid este regiunea spaniolă cu cel mai intens focar de COVID-19 şi a înregistrat peste 48.000 de cazuri în ultimele 14 zile.

0
Tagurile:
Proteste, Madrid
Tematic
Lukașenko a spus de ce a apărut cu o armă la Palatul Prezidențial în timpul protestelor
Protestul părinților în Piața Victoriei - VIDEO
VIDEO Tel Aviv: Proteste împotriva măsurilor de carantină

Загрузка...