Vasilica-Viorica Dăncilă

Cel mai mare succes al Guvernului Dăncilă. Toți românii câștigă - analiză

2955
(reînnoit 10:48 10.10.2018)
Salariile au crescut mai alert decât prețurile, iar șomajul a scăzut în august 2018 față de aceeași lună a anului trecut.

BUCUREȘTI, 9 oct — Sputnik, Daniel George Nistor. Politica Guvernului PSD-ALDE, condus de Viorica Dăncilă, de creștere a salariului minim brut dar și a nivelului de retribuire în sectorul bugetar, a fost criticată pe motiv că ar genera inflație și șomaj.

Motivul: firmele ar fi nevoite să dea afară angajați ori să crească prețurile pentru că nu pot oferi salarii la nivelul stabilit de Executiv și nu pot tine pasul cu instituțiile publice, astfel că angajații statului ar fi avantajați față de cei din domeniul privat.

Într-adevăr, nivelul de retribuire crește mai puternic. Statul român a plătit pentru salariile a 1,2 milioane de români care lucrează în sistemul public cu 19,5% mai mult în prima jumătate a anului 2017, în timp ce în mediul privat, companiile au crescut lefurile angajaților cu 7%, după cum arată o analiză efectuată de Cotidianul.ro.

Dar dacă analizăm cifrele pe întreaga economie, vom vedea că și acestea au o evoluție pozitivă, astfel că standardul de viață a urcat.

În august 2018, salariul mediu net a fost de 2.669 lei, cu 12,9% mai mare comparativ cu aceeași lună a anului trecut, conform datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

Aceasta deși august a venit cu o scădere, de la nivelul de 2.708 lei, înregistrat în iulie.

În aceeași perioadă de timp, august 2018 — august 2017, prețurile de consum au avansat cu numai 5,06%, potrivit INS.

Așadar salariile au un plus de creștere față de prețuri de peste 7 puncte procentuale.

Conform criticilor aduse Guvernului Dăncilă, în condițiile acestei diferențe, șomajul ar fi trebuit să urce dramatic, companiile să concedieze lucrători pe capete, lumea să nu mai găsească joburi. Dar dimpotrivă, dinspre mediul de afaceri vin semnale privind o criză a forței de muncă, iar datele oficiale ne arată și la acest capitol o evoluție pozitivă.

La sfârşitul lunii august 2018, rata şomajului înregistrat la nivel național a fost de 3,46%, sub valoarea înregistrată la finele aceleiași luni a anului 2017 cu 0,72 pp, informează un comunicat transmis de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Până acum, salariile au crescut mai puternic decât prețurile, iar șomajul a scăzut. Adică avem evoluții pozitive la indicatorii care interesează populația în cel mai înalt grad.

Vom vedea dacă și în viitor, această politică va da aceleași rezultate sau dimpotrivă, va claca. Executivul intenționează să meargă în continuare pe majorările veniturilor angajaților, salariul minim brut urmând să urce, de la 1 ianuarie 2019, cu 150 lei, până la 2.050 de lei, ceea ce ar însemna o creștere netă de 85 lei (18 euro).

2955
Tagurile:
Salarii, Prețuri, Viorica Dăncilă
Tematic
E sigur! Dăncilă a făcut anunțul așteptat de peste 5 milioane de români
Viorica Dăncilă - lecție de demnitate în Parlamentul European! Le-a rupt gura!
I-a întrecut pe toți: Dăncilă, cel mai bun premier de după 1989 la acest capitol
Dăncilă dă bani asistaților social, dar și marilor firme. Să comparăm...
Intrare în magazin

Celebru economist: România e victima unui EXPERIMENT, spre deosebire de Ungaria și Polonia

589
În timp ce Ungaria sau Polonia creează o entități economice – de stat sau private - capabile să concureze pe piața internațională, România a cedat și își vinde tot

BUCUREȘTI, 8 apr – Sputnik. Cunoscutul economist și profesor universitar Cristian Socol, principal autor al programului de guvernare al PSD – Dragnea, face o scurtă radiografie a situației României:

”Resursele subsolului sunt aproape integral vândute. Parte consistentă a forței de muncă active merge la export. Pământul arabil este vândut și el în proporție ridicată. Sistemul bancar, energia, gazele, apa și celelalte infrastructuri critice sunt și ele vândute”.

Aceasta este prima parte a situației – cea care este adjudecată! Dar mai e o a doua, pe cale să se împlinească. Și anume - ”Mai sunt câteva companii super-profitabile în controlul statului român”.

”Dacă se vând și acestea, România rămâne fără nimic”, consideră Cristian Socol, numind România – ”Chile a Europei”, cu referire la modelul eșecului economic ”gestionat” de FMI în țara andină. De aceea, Socol spune ”NU experimentului libertarian” căruia România îi cade victimă!

Socol atrage atenția că, între timp, Cehia, Ungaria și Polonia ”măresc viteza de convergență și distanță economică față de noi printr-o strategie economică inteligentă - consolidarea activelor, crearea de campioni naționali sau/ și regionali”.

”România are o altă strategie - să vândă tot”, scrie Cristina Socol. Eu aș completa – România de după 2008 are „strategia” și să falimenteze tot - și să bage la pușcărie pe orice om de afaceri care se ridică… la fel ca occidentalii, cu nimic mai morali!

Argumentație în plus: Cristian Socol citează Ziarul Financiar, o analiză intitulată ”Capitalismul de stat: Franţa culege „roadele“ pandemiei, Germania încă n-a scăpat de moştenirea crizei trecute, iar Polonia îşi construieşte campioni naţionali uriaşi”.

”În Europa de Est, în Ungaria guvernul tinde să-şi ţină aproape activele corporate strategice prin intermediul oamenilor de afaceri apropiaţi partidului de guvernământ, în timp ce în Polonia statul creează campioni naţionali uriaşi”, scrie autorul analizei, jurnalistul Bogdan Cojocaru.

De asemenea, autorul subliniază că, în Polonia ”statul creează campioni economici. Spre exemplu, PKN Orlen, cea mai mare companie şi liderul în sectorul de rafinare, la care guvernul deţine peste 27% din acţiuni, preia monopolul gazelor PGNiG şi fuzionează cu concurentul mai mic Grupa Lotos, deţinut de stat”.

”De asemenea, statul deţine aproape 30% din cea mai mare bancă, PKO Bank Polski, aproape 60% din cel mai mare producător de energie, PKO Bank Polski, şi 31% din gigantul minier KGHM. Guvernul este, de asemenea, cel mai mare acţionar la Tauron şi Enea, alţi producători de energie”, scrie Cojocaru, punctând ”Varşovia îşi foloseşte campionii naţionali pentru proiecte considerate strategice precum construirea primei centrale nucleare a ţării şi dezvoltarea unui brand auto”.

Ce se poate reproșa micro-analizei lui Socol, coroborată cu ce din ”Ziarul Financiar”? Nimic… decât că nu e ”aliniată strategic”! Și că Socol a fost unul dintre principalii autori ai programului (economic) de guvernarea al PSD din 2016, considerat și de mulți adversari drept cel mai bun program național de dezvoltare. Cum s-a răspuns la acest program? Cu acel cuvânt din Piața Victoriei, adus din Suedia. Atâta a putut așa zisa ”Românie europeană”.

589
Tagurile:
economist
Tematic
Viktor Orban: Dacă Ungaria nu ar fi comandat vaccinuri din Est, am fi avut mari probleme
Budapesta: vaccinurile din Rusia au protejat tot atâtea vieți în Ungaria și Serbia
Ungaria dă peste nas Bruxelles-ului cu “pașapoartele COVID”
Ungaria, premieră europeană: prima țară UE membră în Banca Eurasiatică de Dezvoltare
Ungaria pune NATO la punct: nu vede Rusia ca o ameninţare

Загрузка...
Raluca Turcan

Turcan, deranjată de numărul mare de pensionari români

2531
Ministrul Muncii și Protecției Sociale a vorbit, în contextul discuției despre felul în care poate fi cumulată pensia cu salariul, despre faptul că, pe fond e o creștere a numărului de pensionari, ceea ce înseamnă presiune mare pe bugetul de asigurări sociale.

BUCUREȘTI, 7 apr – Sputnik. Problema cumulării pensiei cu salariul revine în atenția publică, iar ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, spune că la privat nu poate fi interzis acest lucru.

Turcan spune că, potrivit cifrelor, sunt 4 milioane de pensionari în sistemul public, 107.000 de pensionari anticipat cu penalizare sau fără, plus aproximativ 900.000 de beneficiar de pensie de invaliditate au de urmaș. Dintre toți aceștia, peste 200.000, după momentul pensionării, optează să lucreze.

”Provocarea noastră este să creștem și să impulsionăm viața activă. Cifrele pe fond nu arată bine, avem o creștere a numărului de persoane care intră în pensie, avem o scădere a natalității, avem deja niște semnale de creștere a șomajului, pentru că se resimt efectele pandemiei. Ca o primă soluție trebuie să impulsionăm viața activă”, a explicat Raluca Turcan potrivit digi24.ro.

În opinia sa, creșterea numărului de pensionari reprezintă o presiune pe bugetul de asigurări sociale și încă una foarte mare, iar ”sustenabilitatea sistemului de pensie este șubredă”.

Tocmai de aceea trebuie crescută rata de ocupare a forței de muncă fiindcă, la un moment dat, se pierde controlul asupra economiei și puterea de cumpărare a pensiei scade.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale spune că îi va convinge pe români să aleagă ori salariul ori pensia.

Turcan a precizat că sunt 230.000 de oameni peste vârsta legală de pensionare care aleg să se reangajeze.

”Și atunci le spunem să rămână mai mult în câmpul muncii și salariile să devină mai atractive, fie că vorbim de privat, fie de stat”, a punctat demnitarul.
2531
Tagurile:
Raluca Turcan

Загрузка...

Olanda: „Poliția pentru libertate” în marș împotriva restricțiilor COVID la Baarn

0
Manifestanții mișcării „Poliția pentru libertate” au mărșăluit sâmbătă la Baarn pentru a protesta împotriva aplicării stării de asediu ca măsură de stopare a răspândirii invecției COVID.

Mișcarea, care este formată din veterani ai armatei și poliției, a fost formată recent în opoziție cu restricțiile coronavirusului. Manifestanții puteau fi văzuți mărșăluind în timp ce purtau bannere și semne cu tematică împotriva blocării și pentru „libertate și dragoste”.

Peste 1500 de persoane au participat la marș, potrivit rapoartelor locale.

Olanda a ajuns în lockdown pentru a stopa răspândirea virusului cu planuri de redeschidere treptată a economiei. În prezent, este în vigoare stare de asediu pe timp de noapte, deoarece numărul pacienților cu COVID-19 din unitățile de terapie intensivă este în continuare în creștere, potrivit guvernului olandez.

0
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...