Turmă

Cioban la muncă în Franța: "1.200 de euro e puțin, nu veniți stricați prețurile"

250
(reînnoit 19:44 02.10.2018)
Francezii câștigă până la 3.000 de euro pe lună într-un domeniu de activitate în care românii sunt atrași cu salarii de aproape trei ori mai mici.

BUCUREȘTI, 2 oct — Sputnik, Daniel George Nistor. Stânele din România rămân fără ciobani. Unul dintre cei plecați să își caute norocul pe alte meleaguri, Ciprian Comarlău, muncește de 5 ani la stânele din Franța.

El vrea să le arate ciobanilor din România cum se muncește la stânele din Franța și-i sfătuiește să nu accepte ofertele fără un contract serios și un salariu mulțumitor.

"Am văzut că a postat unul că el caută băieți pentru Franța, 1.200 euro salariu pe lună. Stați acasă, pentru 1.200, băieți, fără contract de muncă și vă dă mâncare", le spune Ciprian ciobanilor români.

"Munții îs grei, băi băieți. Ăla cred că nu-și dă cu seama la băutură ce face. Strică prețurile la francezi. Îi dă și în cap", afirmă oierul.

Cât cîștigă acesta pentru munca pe care o prestează în Alpi?

"Eu am un contract de muncă asigurat în Franța, am 270 de oi ale mele şi 1.800 euro pe lună. De asta am spus că 1.200 de euro e puțin, strică prețurile francezilor. Un francez are 2.700-3.000 euro şi zile libere, a declarat Ciprian Comarlău, exclusiv pentru Agroinfo.ro

Este 1 octombrie 2018. "Frumoasă vreme, mă, iarnă adevărată la 2.040 de metri. Hai la munte, fraților! Trebuie să mai stăm aici până pe 19 octombrie. Ia uite ce frumos a venit! A început prima dată cu gheață și acum e asta, e mult tare până dimineață", spune românul aflat la muncă în vârf de munte.

În acest timp, în România, oierii sunt nemulțumiți de felul cum se impart banii proveniți din fondurile europene.

Fermierii Gheorghe Dănulețiu, cunoscut din reclame sub numele de Ghiță Ciobanul, din Sibiu, Dan Petrescu din Curtea de Argeș și Ionică Sterp din Bihor au fost recent la Bruxelles, unde și-au spus opinia despre cum se împart subvențiile europene. 

Cei trei ciobani vor ca subvențiile importante, cum ar fi sprijinul cuplat pentru ovine (subvenția de la UE), să nu mai ajungă la o mână de oieri privilegiați, ci să fie împărțit echitabil între toți solicitanții.

Ei mai cer un laborator de genotipare, care să ateste rasa unui berbec, "nu să stea unii cu crotaliile în buzunare și atunci când vrei să cumperi un animal de rasă, bonitarea (confirmarea rasei) să se facă pe loc, după o scurtă cântărire din ochi, iar certificatul de origine să fie fals, o chestiune care intră în sfera penală".

250
Tagurile:
cioban, condiții, salarii, Franța, România
Tematic
UE, dată în judecată de un cioban român: „Aş dori ca şi copiii să aibă un viitor"
Crescător de oi: „Copiii mei sunt sclavi în ţara lor 30 de ani de acum încolo!"
Fenomene paranormale și un grup de șmecheri ne-au lovit oile
Mioriță-n ofsaid. Primarul alungă oierul de pe pășune pentru un motiv incredibil
Oile românești în conflict cu scutul american antirachetă
Cu oile pe Podul Grant, cu căruța pe șosea. Cum arăta Bucureștiul în anii 90

Загрузка...