Prospecțiuni gaze

Au câștigat 7 mil. euro într-o singură zi, după ce au găsit gaz în România

489
(reînnoit 16:18 18.09.2018)
O societate poloneză și-a sporit valoarea de piață în mod apreciabil, după ce a găsit gaz într-un sat din județul Satu Mare.

BUCUREȘTI, 18 sept — Sputnik, Daniel George Nistor. Compania poloneză de petrol și gaze Serinus Energy, controlată de miliardarul Jan Kulczyk, a descoperit în România trei noi zone cu gaz.

În urma acestei descoperiri, firma a câștigat în valoare 6,9 mil. euro, ajungând la o valoare totală de 42,4 mil. euro, după ce acțiunile sale au urcat luni cu 17%, scrie Profit.ro.

Serenius a raportat rezultate foarte bune ale fluxului de gaz la testări efectuate în localitatea Moftinu, județul Satu Mare, la o adâncime de aproximativ 1.600 de metri.

Anunțul vine într-un moment în care gazul se arată un produs foarte prețios în România, țară care își poate asigura cea mai mare parte a consumului din resurse interne, fiind necesare importuri numai în perioadele foarte reci din iarnă, când scade presiunea în conducte.

Gazul este produsul care a înregistrat anul acesta cea mai mare scumpire de pe piața românească. Prețul la gaze a urcat, în august 2018 față de decembrie 2017, cu 16,6%, rata inflației pe întreaga economie fiind de numai 5,1%, după cum arată datele Institutului Național de Statistică (INS). 

Aceasta în condițiile în care Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis ca de la 1 august, preţul gazelor naturale să crească pentru consumatorii casnici cu 5,83%.

Decizia a fost luată în baza solicitărilor furnizorilor de gaze naturale şi în urma analizei costurilor reflectate în preţul final, ca urmare a faptului că de la 1 aprilie 2017, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă s-a liberalizat.

Pe de altă parte, un subiect dezbătut intens în spațiul public îl reprezintă Legea offshore, cu efect asupra extracției gazelor din Marea Neagră.

Actul normativ își propune să apere interesele statului român introducând o grilă de impozitare suplimentară, în funcție de prețurile practicate. 

De asemenea, potrivit reglementării, minimum 25% din numărul anual de angajați utilizați în cadrul acordurilor trebuie să fie cetățeni români cu rezidență fiscal în România, și 50% din producție va fi tranzacționată pe piața internă.

489
Tagurile:
campuri gazeifere, valoare de piață, apreciere, creștere, acțiuni, descoperire, Serinus Energy, Polonia, România
Tematic
România face cu gazul rusesc "ce zice UE, nu ce face UE"
Pe când, gazul la preț alternativ pentru Moldova?
Gazele din mare: România nu ține cont de Ungaria și face ce a anunțat
Ne-au ars la gaze. Prima lovitură încasată de România, deșteaptă lovitură!

Загрузка...