Aragaz

Guvernul Dăncilă și toți românii încasează o lovitură cruntă. Este oficial

293
Liberalizarea prețurilor la gaze a impulsionat inflația, stricând socotelile BNR și ale Guvernului și afectând totodată buzunarul românului de rând.

BUCUREȘTI, 11 sept — Sputnik, Daniel George Nistor. Inflația este, fără îndoială, punctul slab al guvernării Dăncilă. Economia crește, cel mai probabil nu vom depăși recordul de anul trecut (6,9%, cel mai mare avans din UE), dar ne vom încadra în estimările Comisiei Europene și vom fi undeva în intervalul 4-5%, de asemenea printre cele mai ridicate niveluri din Europa. La deficitul bugetar, de asemenea, avem șanse să ne încadrăm în ținta de 3% convenită cu organismele internaționale.

La evoluția prețurilor stăm prost și asta afectează nu numai ținta Băncii Naționale a României (BNR), de 2,5% pe 2018, dar lovește puternic la buzunarul românului de rând.

Preţurile de consum au urcat cu 5,1 în august 2018 comparativ cu aceeași lună a anului trecut, informează Institutul Național de Statistică (INS). 

Asta după ce în iulie 2018 față de iulie 2017 am înregistrat o creștere mai mică, de numai 4,6%.

Previziunile guvernatorului BNR Mugur Isărescu, potrivit cărora inflația urma să scadă în lunile de vară, au ținut numai o lună. De la 5,2% în mai și iunie, am coborât în iulie, dar iată că am urcat din nou în august.

Ce anume a cauzat noul salt al prețurilor?

Anul acesta (în august 2018 comparativ cu decembrie 2017), cel mai mare avans a intervenit la mărfurile alimentare — 3,2%, față de 1,2% la cele nealimentare și 1,6% la servicii.

Dintre mărfurile nealimentare, cel mai mult s-au scumpit gazele, cu 16,6%, mult peste scumpirea din iulie față de decembrie, de 10,5%.

Gazele se scumpiseră oricum într-un ritm puternic, dar autoritățile au aplicat o măsură care a accelerat și mai mult acest ritm.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis ca de la 1 august, preţul gazelor naturale să crească pentru consumatorii casnici cu 5,83%. 

Decizia a fost luată în baza solicitărilor furnizorilor de gaze naturale şi în urma analizei costurilor reflectate în preţul final, informa instituţia, la data la care a adoptat hotărârea.

"Solicitările vin ca urmare a faptului că, începând cu data de 1 aprilie 2017, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă s-a liberalizat, producătorii având libertatea să vândă gazele naturale la un preţ care nu mai este reglementat", arăta un comunicat transmis de ANRE.

Decizia Autorității din Energie (aflată sub control parlamentar) afectează nu numai cifrele macro ale Executivului condus de premierul Viorica Dăncilă, dar și standardul de viață al cetățenilor, pentru că gazele influențează prețurile din mai multe industrii, putând provoca și alte scumpiri în lanț.

Că liberalizarea a fost impusă de UE sau adoptată de coaliția guvernamentală din proprie inițiativă (pentru a se alinia de bună voie la realitățile UE) contează mai puțin. Pe termen scurt cel puțin, am asistat, în cel mai bun caz, la o lovitură cu stângul în dreptul.

293
Tagurile:
cauze, creștere, inflația, România
Tematic
Mai bine decât anul trecut, salariile "bat" prețurile. Cine ia "partea leului"
E deja panică. "Bioterorism, vor muri 500.000 de porci, prețurile explodează"
Au crescut rău prețurile? Care este totuși cauza și cine e de vină
Șantier de construcție

PSD - lege binevenită pentru banii românilor

251
Social democrații propun o lege care va ajuta mulți români - cu adevărat nedreptățiți salarial față de pregătirea lor

BUCUREȘTI, 14 mai – Sputnik. Social democrații propun o lege cu adevărat demnă de linia politică tradițională – vizând protecția drepturilor salariale. 

”Astăzi am decis să depunem în Parlament un proiect de lege pentru a proteja drepturile salariaților plătiți cu salariul minim pe economie”, a anunțat prim vicepreședintele Sorin Grindeanu.

Fostul premier consideră că este inadmisibil ca într-o țară europeană ”să avem medici, ingineri, maiștri, constructori, șoferi profesioniști, directori în sistemul privat, plătiți cu salariul minim”. 

”Practic, o TREIME din numărul total de angajați din România (1,7 milioane de persoane) sunt angajate pe salariul minim, deși peste 80% dintre acestea au cel puțin o calificare”, arată Grindeanu.

În aceste condiții, PSD consideră că salariul minim trebuie să ”redevină un instrument de protecție socială, valabil DOAR pentru persoanele apte de muncă care nu au nicio calificare”.

În acest sens, prin proiectul legislativ, PSD propune două modificări ale Codului Muncii, după cum urmează:

- salariul minim se acordă doar pentru persoanele și posturile care nu necesită/nu au vreo calificare;

- salariul minim se acordă pe o perioadă determinată de până la 12-24 de luni.

Așteptăm acum să vedem cum arată, concret, propunerea, dar și reacțiile mediului economic și care sunt sursele bugetare pentru aceste modificări. 

Oricum, este un proiect care ține de etica și echitatea retribuirii muncii și mai ales a muncii bazate pe pregătire.

Desigur, un proiect pe care PSD l-ar fi putut aplica și atunci când avea majoritate și guverna, având și ministerul Muncii, dar și cel al Finanțelor.

Ori, în contextul actual, ne întrebăm dacă e doar o propunere cu sens politic – sau face parte dintr-un pachet de propuneri pentru care PSD ar putea condiționa votul pentru PNRR, atât de necesar guvernului – și poate României?

251
Tagurile:
PSD
Tematic
Un vechi membru salvează onoarea PSD! Un NU hotărât servilismului față de străini!
În fine, PSD are curaj să arunce Europei în față un adevăr deranjant!
Cîțu recunoaște că a ajuns la mâna PSD – ”Voi discuta cu PSD”
Ponta deschide ușa alianței PSD-Pro România-AUR

Загрузка...
Hidroelectrica SA

Nou caz scandalos - americanii seacă de bani Hidroelectrica!

423
Ministerul Energiei a aprobat o solicitare a Fondului Proprietatea de a se distribui o sumă uriașă ca dividende în loc să se capitalizeze sau se investească în dezvoltare

BUCUREȘTI, 14 mai – Sputnik. Un nou caz scandalos inculpă guvernarea PNL - Ministerul Energiei, condus de ”liberalul” Virgil Popescu, a acceptat solicitarea Fondului Proprietatea de dividende suplimentare de la Hidroelectrica!

Informația este dată de ”Ziarul financiar”, care (Ministerul Energiei că ”pune umărul la secarea de bani a Hidroelectrica” prin acceptarea solicitării Fondului Proprietatea de a se retrage dividende suplimentare.

Concret, în urma dividendelor suplimentare aprobate ieri, 13 mai, statul român ”ia 1,84 mld. lei sub formă de dividende, iar 460 mil. lei merg la Fond”, arată sursa citată.

”De asemenea, undă verde ar fi primit şi propunerea de dividende înaintă de Hidroelectrica, respectiv de 1,3 miliarde de lei din profitul pe 2020, ceea ce înseamnă că cea mai profitabilă companie de stat din România urmează să distribuie anul acesta 2,3 miliarde de lei sub formă de dividende către cei doi acţionari”, scrie ”Ziarul Financiar”.

Sursa citată arată că la finalul lui 2020, Hidroelectrica avea 1,7 mld. lei in depozite si 2,084 mld. lei rezultat reportat.

Deci, o extragere de bani importantă, în locul unei reinvestiri sau a unei capitalizări în vederea dezvoltării.

​Hidroelectrica este actualmente cel mai mare producător de energie electrică din România, Ministerul Energiei deține 80% iar Fondul Proprietatea are 20%.

Administratorul Fondului este firma americană Franklin Templeton Investments, cu sediul în  California, SUA. Acțiunile sunt deținute, în proporție covârșitoare, de străini, majoritari fiind americani.

Conform Actului Constitutiv al Fondului, Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor numeşte cinci membri în Comitetul Reprezentanţilor. Aceștia sunt: Sorin — Mihai Sorin Mîndruţescu (preşedinte) fost șef al Oracle România, demisionar în urma unui uriaș scandal, iar membrii sunt Julian Healy, Piotr Rymaszewski, Steven van Groningen — susținător al manifestațiilor antiguvernamentale —  și Mark H. Gitenstein, fostul ambasador al SUA în România (între 2009 și 2012).

423
Tematic
Zamfir: Cîțu a pus ochii pe Hidroelectrica încă din 2019

Загрузка...

Rusia: escaladarea tensiunilor între Israel și Hamas, ameninţare la securitatea regionalăg

0
(reînnoit 19:44 17.05.2021)
Posibila escaladare necontrolată a conflictului palestinian-israelian ar reprezenta un pericol semnificativ, având în vedere sistemul fragil de securitate din Orientul Mijlociu, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

BUCUREŞTI, 17 mai – Sputnik. „Evident, conflictul prezintă un pericol în cazul creșterii și continuării necontrolate a acestuia, având în vedere că multe țări au relații destul de dificile ... Iar sistemul regional de securitate este destul de fragil în general”, a declarat luni reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Sputnik News. 

„Deficitul uriaș de încredere reciprocă și riscul îndelungat al conflictelor regionale cu siguranță nu contribuie la stabilizarea regională. Dar este foarte important să împiedicăm ca evenimentele să evolueze într-un scenariu foarte violent. Prin urmare, se depune un efort susţinut de către Cvartetul [pentru Orientul Mijlociu] ... pentru a împiedica noi atacuri”, a adăugat Peskov.

Săptămâna trecută, reprezentanți speciali ai Cvartetului pentru Orientul Mijlociu al mediatorilor internaționali - Rusia, Statele Unite, UE și ONU - au discutat despre organizarea unei întruniri privind soluționarea conflictului palestinian-israelian.

Ciocniri violente au izbucnit în perioada 7-10 mai între palestinieni și poliția israeliană, ducând la cel mai grav conflict din ultimii ani. Revoltele au început simultan în două zone ale Ierusalimului de Est: lângă Muntele Templului și în cartierul Sheikh Jarrah, unde mai multe familii arabe au fost evacuate prin decizia instanței israeliene.

Situația de la granița dintre Israel și Fâșia Gaza s-a deteriorat în ultima săptămână, în contextul unor schimburi de atacuri cu rachete.

0
Tagurile:
Israel, Rusia

Загрузка...