Pesta porcină

Dezastrul produs de pestă - autorităţi depăşite de situaţie, dosare penale

236
Pe lângă toate acestea, fermierii afectaţi de pesta porcină nu au primit banii pentru despăgubiri, din cauza rectificării bugetare - ministrul dă asigurări pozitive.

BUCUREŞTI, 29 aug — Sputnik, Georgiana Arsene. Problema pestei porcine africane continuă să alarmeze atât autorităţile, cât şi opinia publică din România.

Oficialii ies cu declaraţii deloc liniştitoare, iar preşedintele României face acuzaţii grave şi spune că actualul Guvern nu a gestionat problema PPA corespunzător.

Întruniţi astăzi în conferinţă de presă, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Geronimo Brănescu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru siguranţa Alimentelor au încercat să dea răspunsuri privind proporţiile dezastrului provocat de acest virus care, din păcate, nu are leac.

„România şi Europa se confruntă cu cea mai gravă boală a animalelor de după al Doilea Război Mondial până în prezent. (…) Boala nu se poate preveni, toate tentativele de vaccin au eşuat", a precizat Brănescu.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că s-a tergiversat despăgubirea fermierilor afectați de pesta porcină din cauza întârzierii rectificării bugetare.

Acesta a explicat că, din pricina rectificării bugetare, ANSVSA nu a putut să acorde banii la timp şi că acesta este motivul pentru care există o mare diferenţă între dosarele care au fost verificate şi plata efectivă.

Daea a dat asigurări, însă, că toţi producătorii, toţi cei care sunt în această situaţie grea îşi vor primi banii.

„ANSVSA e pregătită să plătească aceste sume la toţi cei care au dreptul", a explicat Daea, potrivit stiripesurse.ro.

Pe de altă parte, Secretarul de stat al MAI, Raed Arafat, susține că au fost deschise mai multe dosare penale în cazul celor care nu au respectat indicațiile autorităților în ceea ce privește epidemia de pestă porcină, fără a preciza, însă, numărul acestora.

Reamintim că, astăzi, Administraţia Prezidenţială a transmis un comunicat de presă în care şeful statului a solicitat Executivului să adopte măsuri de urgenţă pentru a opri creşterea numărului de focare de PPA.

236
Тема:
Pesta porcină în România (67)
Moscow Stock Exchange

România, promovată la statutul de Piața Emergentă

40
Bursa de Valori București informează că România va fi promovată oficial, astăzi, la statutul de piață emergentă, ca urmare a unei decizii luate de agenția de evaluare financiară FTSE Russell.

BUCUREȘTI, 21 sept – Sputnik. Moment istoric pentru România, care face pași înainte în domeniul economic și devine piață emergentă după ce, anterior, avusese statut de Piață de Frontieră.

Începând cu data de 21 septembrie 2020, piața de capital din România va fi inclusă în indicii furnizorului global de indici FTSE Russell pentru Piețele Emergente.

Bursa de Valori București va marca momentul printr-o deschidere oficială a ședinței de tranzacționare la care vor participa toți partenerii BVB, instituții ale statului, autorități de reglementare și parteneri instituționali. La eveniment va veni li Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice.

În urmă cu un an, în data de 26 septembrie 2019, furnizorul global de indici FTSE Russell a anunțat că România a fost promovată de la Statutul de Piață de Frontieră la cel de Piață Emergentă Secundară, iar decizia va deveni efectivă începând cu septembrie 2020.

FTSE Russell a confirmat, în luna aprilie 2020, că România este pe cale să fie inclusă în indicii FTSE de piețe emergente în cadrul revizuirii din septembrie 2020.

Verificarea eligibilităţii pentru includerea în indici se bazează pe datele de tranzacţionare de la 30 iunie 2020.

Astfel, pentru ca o companie să îndeplinească criteriul de lichiditate, aceasta trebuie să aibă o lichiditate mediană lunară de cel puţin 0,05% pentru minim 10 din 12 luni.

Conform metodologiei FTSE Russell, măsurarea lichidității se realizează pentru fiecare companie ca raport dintre mediana lunară a volumelor tranzacţionate zilnic şi numărul de acţiuni free float.

În luna septembrie a anului trecut, Lucian Anghel, președinte al Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București spunea că promovarea României la statutul de Piață Emergentă poate fi considerată, din punct de vedere economic pentru piața de capital, echivalentul momentului aderării României la Uniunea Europeană.

Noul statut al României – acela de Piață Emergentă – înseamnă noi posibilități de investiții. Și aceasta fiindcă administratorii care gestionează fonduri de miliarde de euro erau restricționați să investească în piețele de frontieră.

40
Tagurile:
România, Piață

Загрузка...
Guvernul Orban

Lovitură pentru PNL: inflația rămâne mare în România

282
Rata inflației din România rămâne una din cele mai ridicate din Uniunea Europeană, arată Oficiul European de Statistică.

BRUXELLES, 17 sept - Sputnik. România s-a situat printre ţările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei în august, conform Oficiului European de Statistică (Eurostat). 

Comparativ cu situaţia din iulie, rata anuală a inflaţiei în august a scăzut în 16 state membre, a rămas stabilă în trei (inclusiv în România) şi a crescut în şase state membre.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate, luna trecută, în Ungaria (4%), Polonia (3,7%), Cehia (3,5%) şi România (2,5%). La polul opus sunt unele state membre UE unde rata anuală a inflaţiei este negativă: Cipru (minus 2,9%), Grecia (minus 2,3%) şi Estonia (minus 1,3%).

Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut în august până la 0,6%, de la un nivel de 1,3% în iulie. Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Astfel, în luna august, rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la minus 0,2%, de la 0,4% luna precedentă, în timp ce în Uniunea Europeană a scăzut până la 0,4%, de la 0,9% luna precedentă. Este pentru prima dată din mai 2016 când rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât în teritoriul negativ.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

282
Tagurile:
România, PNL, inflație
Tematic
Date clare ale BNR confirmă: Viorica Dăncilă, net superioară lui Orban!
Mișcare surpriză a BNR: a deschis o linie de finanțare de la BCE de 4,5 miliarde de euro
Propunerea PSD de premier! Isărescu: ”Dacă va fi, va avea sprijinul BNR”

Загрузка...
Vaccinul împotriva coronavirusului

Vaccinul Sputnik V a ajuns în toate regiunile Rusiei

0
(reînnoit 17:34 22.09.2020)
Partidele de probă ale vaccinului împotriva coronavirusului au ajuns în toate regiunile Federației Ruse.

BUCUREȘTI, 22 sep – Sputnik. Partidele de probă ale vaccinului împotriva COVID-19 „Sputnik V” au ajuns în toate regiunile Rusiei, a declarat agenției RIA Novosti, directorul Centrului Gamaleia, Aleksandr Ghințburg.

"Partidele de probă a vaccinului împotriva COVID-19, creat de Centrul Gamaleia, au ajuns deja în toate regiunile Rusiei", a declarat Ghințburg.

Reamintim că Ministerul Sănătății al Rusiei a înregistrat primul vaccin din lume pentru profilaxia COVID-19, creat de Centrul Gamaleia, în parteneriat cu Fundația Rusă pentru Investiții Directe. Preparatul a primit denumirea “Sputnik V”.

0
Tagurile:
Rusia, coronavirus, vaccin
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Primele date despre testarea vaccinului rusesc în Belarus
Distrugerea vaccinului rusesc: Un mic gheșeft al marii politici
OMS, recunoscătoare Rusiei pentru crearea vaccinului ”Sputnik V”

Загрузка...