Porci

Extrem! „Trebuie luaţi urgent toţi porcii din gospodării, altfel nu va scăpa nici un porc"

303
(reînnoit 16:34 28.08.2018)
Gheorghe Caruz, un mare crescător de porci din judeţul Brăila, susţine că virusul nu mai poate fi oprit decât dacă se adoptă o măsură radicală, care presupune mutarea animalelor în ferme.

BUCUREŞTI, 28 aug — Sputnik, Georgiana Arsene. Fermierul este de părere că statul român a greşit pentru că nu a luat măsuri de prevenţie şi că se persistă în greşeală pentru că marii fermieri nu sunt ajutaţi în regim de urgenţă.

Gheorghe Caruz a avut de suferit din cauza pestei porcine africane, întrucât la ferma sa de porci din Tichileşti, judeţul Brăila, în aceste zile se eutanasiază 35.000 de animale.

Omul spune că după declanșarea epidemiei de pestă porcină africană a luat toate măsurile stabilite de autorități și consideră că factorii de decizie au greșit deoarece nu au împușcat porcii mistreți din Delta Dunării și nu au instruit populația.

Caruz spune că autorităţile i-au obligat pe fermieri să respecte o serie întreagă de reguli privind înfiinţarea unor filtre de dezinfecţie şi a unor puncte de control, stabilirea unor coridoare de siguranţă în jurul fermei, limitarea accesului în zonă a persoanelor străine, controlul apei şi al furajelor, precizează stiripesurse.ro

Fermierul brăilean este de părere că virusul nu mai poate fi oprit decât dacă se ia o măsură extremă. Şi anume, toţi porcii din micile gospodării să fie luaţi şi crescuţi în ferme administrate de profesionişti.

„Părerea mea este că pesta nu prea mai poate fi oprită, este cel mai parșiv virus, se transmite prin orice, prin oameni, animale, pe aer, prin apă, pe haine, prin păsări, prin furaje, prin unelte, prin șoareci. Există o variantă radicală. Trebuie luați urgent toți porcii din gospodării, din toată țara. Dacă nu se va proceda așa, nu va scăpa niciun porc, din nici o fermă din țară. Am avut cheltuieli uriașe pentru a face protecție, am respectat toate regulile impuse de autorități, de pomană", a spus Gheorghe Caruz.

Acesta acuză, de asemenea, incompetenţa unor funcţionari ai statului care ar provoca un dezastru ecologic şi economic. Fermierul spune că a purtat discuţii cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru a primi bani ca să facă eutanasierea porcilor, dezinfecţia fermelor şi repopularea unităţilor afectate de pestă porcină, dar nu a primit nimic.

Situaţia este gravă pentru că, în absenţa banilor necesari, vor muri porcii şi va mirosi îngrozitor. El spune că, potrivit legii, după eutanasiere şi dezinfecţie se depun actele şi după trei luni se dau banii pentru despăgubiri.

„Avem rapid nevoie de bani. Dacă nu repopulăm, o să murim de foame. Se distruge zootehnia, se distruge toată agricultura, afaceri distruse, locuri de muncă pierdute", a precizat Gheorghe Caruz.

Menţionăm că, înainte de declanşarea virusului, judeţul Brăila se afla pe locul doi la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul de porci. Până în prezent, în judeţ au fost confirmate 34 de focare de PPA în gospodării şi în exploataţii comerciale, iar peste 30.000 de porci au fost eutanasiaţi de veterinari. Se estimează că până la finalul campaniei vor fi eutanasiate cel puţin 200.000 de animale, dacă între timp, nu vor fi descoperite noi focare ale bolii.

303
Tagurile:
pesta porcină, greșeli, România
Тема:
Pesta porcină în România (67)
Tematic
Pesta porcină dă idei hoţilor - au apărut falşii veterinari care fură animalele
Pesta porcină lovește din nou. Acum, la berbeci
Patronul fermei cu 141.000 porci, atitudine dură - refuză sacrificarea lor
Guvernul Orban

Lovitură pentru PNL: inflația rămâne mare în România

268
Rata inflației din România rămâne una din cele mai ridicate din Uniunea Europeană, arată Oficiul European de Statistică.

BRUXELLES, 17 sept - Sputnik. România s-a situat printre ţările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei în august, conform Oficiului European de Statistică (Eurostat). 

Comparativ cu situaţia din iulie, rata anuală a inflaţiei în august a scăzut în 16 state membre, a rămas stabilă în trei (inclusiv în România) şi a crescut în şase state membre.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate, luna trecută, în Ungaria (4%), Polonia (3,7%), Cehia (3,5%) şi România (2,5%). La polul opus sunt unele state membre UE unde rata anuală a inflaţiei este negativă: Cipru (minus 2,9%), Grecia (minus 2,3%) şi Estonia (minus 1,3%).

Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut în august până la 0,6%, de la un nivel de 1,3% în iulie. Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Astfel, în luna august, rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la minus 0,2%, de la 0,4% luna precedentă, în timp ce în Uniunea Europeană a scăzut până la 0,4%, de la 0,9% luna precedentă. Este pentru prima dată din mai 2016 când rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât în teritoriul negativ.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

268
Tagurile:
România, PNL, inflație
Tematic
Date clare ale BNR confirmă: Viorica Dăncilă, net superioară lui Orban!
Mișcare surpriză a BNR: a deschis o linie de finanțare de la BCE de 4,5 miliarde de euro
Propunerea PSD de premier! Isărescu: ”Dacă va fi, va avea sprijinul BNR”

Загрузка...
Peter Tuchman, foreground right, works with fellow traders on the floor of the New York Stock Exchange, Monday, Aug. 24, 2015

Coșea: „Băncile vor înăspri condițiile de creditare”

74
(reînnoit 10:40 17.09.2020)
Profesorul a vorbit, în contextul în care bucureștenii s-au îngrămădit să cumpere locuințe noi, despre situația economică prezentă și a subliniat că este o perioadă dificilă, care ar trebui să ne determine să fim precauți.

BUCUREȘTI, 17 sept – Sputnik, Georgiana Arsene. România, mereu surprinzătoare: aceasta este concluzia unei întâmplări cel puțin interesante petrecute în București, acolo unde oamenii, deși e criză, au stat la cozi pentru a-și rezerva apartamente la un ansamblu rezidențial.

Complexul imobiliar nici nu a avut promovare online. Când cauți informații pe Google despre Plaza Residence faza 4 nu găsești mai nimic. Doar un anunț pe Facebook te informează că poți deja să îți faci rezervare, dar nu cu vreo mare publicitate, scrie presa.

Profesorul Mircea Coșea are, însă, o explicație pentru gestul românilor, în condițiile în care se întrevede o criză imobiliară fără precedent.

Întrebat dacă românii se tem de o devalorizare a banilor, ce anume îi determină să cumpere apartamente și de ce nu scad prețurile, Coșea a replicat că, din punctul său de vedere, este vorba de o teamă că se vor întâmpla lucruri mai grele și mai complicate.

De aceea, oamenii încearcă să își investească banii în ceva stabil. O altă temere a românilor este legată de creșterea euro față de leu, pentru  că toate aceste apartamente sunt prevăzute în lei, dar de fapt, au un preț convertit în euro.

”De asemenea, probabil că există și un element al unei presupuse crize imobiliare. Așa că oamenii se pregătesc să investească banii în ceva”, a spus Coșea.

Sursa citată este, însă, de părere că românii ar trebui să fie mai precauți, pentru că nu se știe cum va evolua situația economică. Profesorul crede că o parte din banii investiți din români în imobiliare provin din credite. Și aici apare o altă problemă, fiindcă există și aici o teamă pentru că este o posibilitate aproape certă ca băncile să intre într-o perioadă a creditelor neperformante.

”Adică vor fi mari întârzieri în plata creditelor pentru că mulți nu mai au bani de rată. Prin urmare, băncile, pentru a se securiza, vor înăspri condițiile de creditare. Va fi din ce în ce mai greu să se dea credite pentru persoane fizice”, a subliniat Coșea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

74
Tagurile:
Bănci, Case, apartamente, Credite

Загрузка...

Record în Franța: peste 13.000 de cazuri noi de Covid-19

19
(reînnoit 08:45 19.09.2020)
Pentru prima dată de la începutul epidemiei în Franța, numărul cazurilor zilnice de Covid-19 a depășit 13.000. Astfel, vineri, instituţia de sănătate publică din Franţa a raportat 13.215 de noi pacienți, însemnând cu 2.622 mai mulți decât în ziua precedentă.

BUCUREŞTI, 19 sept – Sputnik. După un număr de noi cazuri de 10.593 raportat cu o zi înainte, Franța a înregistrat 13.215 de noi cazuri de Covid-19 în ultimele 24 de ore, potrivit autorităţii de sănătate publică din această ţară. Acest nou record aduce numărul total al cazurilor la 428.696 de la începutul epidemiei, potrivit Sputnik France.

Agenția precizează că această creștere a numărului zilnic de decese se explică prin recuperarea datelor referitoare la 237 de dosare de internare, inclusiv 76 de decese.

Numărul de noi internaţi în ultimele șapte zile a fost de 3.626, față de 3.223 joi și 2.976 miercuri. În ceea ce privește internările la secţiile de terapie intensivă, cifrele se ridică acum la 571, față de 535 raportate joi și 508 miercuri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
Franța, COVID-19
Tematic
Bomba zilei: Becali, infectat cu COVID! Reacția lui Dragomir
OMS, avertisment sumbru: compară covid 19 cu loteria
România, spre un nou val al infectărilor cu COVID-19

Загрузка...