Irina Tănase (stânga), alături de Viorica Dăncilă și Gabriela Firea

RADET, contraatac la planul propus de Firea premierului Dăncilă

251
Oficialii regiei de termoficare arată că stau bine financiar, după ce primarul general Gabriela Firea a propus premierului Viorica Dăncilă un plan de reorganizare.

BUCUREȘTI, 22 aug — Sputnik, Daniel George Nistor. Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti (RADET) a anunţat miercuri că rezultatele financiare obținute în primul semestru al anului curent confirmă un trend pozitiv.

Pierderile au fost reduse de la 109 milioane lei, nivel înregistrat la data de 30 iunie 2017 (primul semestru al anului 2017), la doar 0,3 milioane de lei la 30 iunie 2018, "astfel că aproape a fost atins echilibrul financiar", informează un comunicat al companiei.

Regia a anunțat, de asemenea, că datoriile s-au diminuat.

"De exemplu, raportat la rezultatele economico-financiare ale lunii august 2017, datoriile curente cu termenul de plată depăşit au scăzut cu 2,7 milioane de lei — de la 63,8 milioane de lei la 61,1 milioane de lei, în aceeași lună a anului 2018", menționează comunicatul citat.

"De asemenea, în data de 20 august 2018, RADET înregistra către ELCEN datorii — cu termenul scadent depăsit — în valoare de 25,8 milioane de lei. În anul 2017, la aceeași dată, suma restantă către ELCEN era de peste două ori mai mare, fiind în cuantum de 54,9 milioane de lei. Așadar, în relația comercială cu ELCEN, se constată o imbunătătire netă, deficitul sezonier reducându-se cu 29,1 milioane de lei", se arată în document.

Oficialii regiei de termoficare anticipează că "în perioada sezonului rece va fi achitată integral suma restantă ce se va acumula până în luna noiembrie".

Totodată, raportat la aceeași experiență a anului 2017, și facturile lunilor de iarnă ar putea fi achitate cu aproximativ 30 de zile înaintea termenului scadent.

RADET a făcut acest anunț la puțin timp după ce primarul general al Capitalei i-a prezentat premierului Viorica Dăncilă un plan de reorganizare. Acesta prevede transferul de activitate și active către Compania Municipală Energetică, societate înființată de Primăria Municipiului București (PMB).

Conform viziunii Gabrielei Firea, ELCEN și RADET, societăți aflate în insolvență, vor funcționa în cadrul aceleiași companii, care se va subordona primarului general al Capitalei.

"Noua entitate urmează să reunească, așadar, producătorul și distribuitorul sub conducerea unică a Primăriei Generale prin includerea acestor servicii, că necesitate obiectivă în condițiile în care directivele Uniunii Europene impun obligativitatea creșterii eficienței energetice", informează un comunicat publicat de PMB la începutul acestei luni.

RADET Bucureşti furnizează energie termică pentru aproximativ 562.000 de apartamente, reprezentând peste 8.200 de blocuri de locuinţe şi aproximativ 300 imobile, în care trăiesc 1,21 milioane locuitori, precum şi pentru aproximativ 5.100 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici.

251
Nicușor Dan și Ludovic Orban

Capitala, blocată de combinațiile dezvoltatorilor imobiliari Orban, implicat

257
(reînnoit 13:37 26.02.2021)
Se decide împărțeala la Capitală, teritoriul celor mai mari lupte de interese – dezvoltatori imobiliari internaționali și clanuri interlope se impun prin intermediul unor politicieni

BUCUREȘTI, 26 feb – Sputnik. La această oră, Consiliul General al Municipiului Bucureşti se întrunește în (ora 11,00), pe ordinea de zi figurând și proiectul privind suspendarea unor PUZ-uri coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6.

De asemenea se va discuta realizarea unui audit la nivelul aparatului de specialitate şi al entităţilor din subordinea primarului general.

Problema lui Nicușor Dan este că liberalii, principalii să-i susținători, s-au ”sucit” la 180 de grade în cazul suspendării PUZ-urilor. Mai mult, în privința multor proiecte PNL și USR se află pe poziții divergente.

Concret, consilierii generali PNL nu îl mai susțin pe Nicușor Dan și suspendarea PUZ-urilor pentru doi ani de zile, ci vor suspendarea… pentru doar 3 luni!

De asta? Răspunsul e simplu – interesele marilor dezvoltatori imobiliari, dar și al unor grupuri de presiune, dintre unele care au finanțat campania lui Nicușor Dan.

O spune clar însuși Sebastian Lăzăroiu, fostul consilier al președintelui Traian Băsescu. Adică al celui care știe TOATE combinațiile pe bani greu de la Capitală!

Sebastian Lăzăroiu o spune… pe bucăți:  ”Nicușor a ținut tot timpul (direct sau prin interpuși) să sublinieze contribuția financiară a liberalilor în campanie, în contrast cu zgârcenia și dezinteresul useriștilor (care, pe cifre, au adus mai multe voturi). Well, here comes the bill...”.

Ulterior, Lăzăroiu vine cu moneda grea – Ludovic Orban!

”O știre grea pentru ziua de ieri: Orban și-a scăpat ochelarii pe jos și i-a ridicat un dezvoltator imobiliar”, scrie Lăzăroiu.

Ceea ce nu ar fi o noutate! Să nu uităm că Orban, ca ministru, a intrat în combinații cu unul dintre cei mai controversați constructori, Nelu Iordache, fapt care i-a adus pe cap o mare anchetă penală, finalizată suspect de curat.

Interesant este și că omul lui Traian Băsescu îl scoate în evidență pe Ludovic Orban, fost viceprimar al Capitalei.

Interesele imobiliare de la Capitală sunt uriașe, reprezintă una dintre marile mize ale bătăliei pentru primărie – și în ea sunt implicate de la multinaționale, la clanuri interlope și chiar rețele mafiote internaționale. Imobiliarele au fost, dintotdeauna, locul de investit – alias ”spălat bani” – al marilor grupări infracționale.

257
Tagurile:
Ludovic Orban, București

Загрузка...
Claudiu Năsui

Buget 2021: Credite de 3,5 miliarde lei pentru HoReCa anunțate de ministrul Năsui

55
(reînnoit 16:04 25.02.2021)
Ministerul Economiei a prevăzut în bugetul pentru 2021 credite bugetare de 6,596 miliarde lei şi credite de angajament de 9,198 miliarde lei, dintre care, în total 3,5 miliarde lei pentru HoReCa.

Pentru redresarea HoReCa guvernarea a pregătit măsuri de creditare, sume financiare incluse în bugetul pentru anul 2021. Astfel, potrivit ministrului Economiei, Claudiu Năsui, sunt prevăzuți un miliard de lei credite bugetare şi 2,5 miliarde lei credite de angajament, bani de care ar putea beneficia toți care ar avea nevoie și nu doar cei care ar aplica în primul rând.

„Nu mai folosim principiul primul venit primul servit. Miliardul şi cele 2,5 miliarde care sunt alocate se vor distribui pro rata tuturor. Nu o să facem niciun fel de selecţie pe un punctaj sau pe un criteriu care automat i-ar favoriza pe unii şi i-ar defavoriza pe alţii. Toată lumea va primi bani prin această măsură şi prin acest sistem pe care eu l-aş vedea mai generalizat în România, în general", a declarat Năsui.

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a mai spus că instituția pe care o conduce a inclus toate prioritățile în acest buget pe 2021, iar necesitățile suplimentare vor fi introduse în rectificările ulterioare la buget.

„Toate priorităţile ministerului sunt atinse de acest buget şi restul ce ar mai fi, evident totdeauna nevoile sunt mai mari decât resursele disponibile, mai putem obţine la rectificare", a menționat ministrul.

Ministerul are prevăzute pentru 2021 credite bugetare de 6,596 miliarde lei şi credite de angajament de 9,198 miliarde lei. Totodată, cheltuielile de personal sunt prevăzute la 130,5 milioane de lei, iar pentru bunuri şi servicii este alocată o sumă de 41,99 milioane de lei.

Bugetul MEAT a primit, joi, aviz favorabil din partea Comisiilor parlamentare de specialitate reunite, cu 32 de voturi ''pentru'' şi 17 ''împotrivă'', precizează Agerpres.

55
Tagurile:
2021, Buget, Credite

Загрузка...
Clădirea MAE rus

Ministerul rus de Externe a cerut UE nu intervină în treburile interne ale Moldovei

0
(reînnoit 14:55 27.02.2021)
Ministerul rus de Externe a reacționat la declarațiile reprezentanților Uniunii Europene și ale statelor sale membre cu privire la procesele politice interne din Moldova.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a lansat un apel către UE pentru a nude a nu se amesteca în afacerile interne ale statelor suverane.

Comentariul Departamentului de Informații și Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse care conținea îndemnul a fost publicat pe pagina oficială.

Ministerul rus de Externe a reamintit că zilele trecute șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a criticat activitatea Consiliului Audiovizualului din Moldova și a solicitat „crearea unui mecanism legislativ care să protejeze Moldova de dezinformare din afara."

De asemenea, într-un interviu pentru o altă publicație, Mikhalko a descris legile adoptate în țară în decembrie 2020 ca fiind „contradictorii și care, în multe privințe, ar duce la degradarea țării în ceea ce privește reformele și îndeplinirea obligațiilor față de partenerii internaționali”.

"Din păcate, astfel de declarații ale șefului Delegației UE în Moldova, care sunt o interferență deschisă în afacerile interne ale țării, devin o practică obișnuită pentru el", se menționează în comentariul Ministerului Rus de Externe.

"Este și mai regretabil că de data aceasta au fost susținuți de ambasadorii statelor membre UE acreditați la Chișinău. Declarația lor comună din 25 februarie menționează că UE acționează în Moldova" într-un spirit de cooperare și parteneriat" și "cu deplin respect pentru independența și suveranitatea Republicii Moldova". Este puțin probabil ca indicațiile lui Mihalko adresate autorităților moldovenești să poată fi privite ca o manifestare de „respect și parteneriat” pentru Republica Moldova ”, a adăugat ministerul.

Ministerul rus de Externe a mai menționat că, în declarația lor, ambasadorii statelor membre UE au acordat o atenție specială „compatibilității legislației și practicii interne cu obligațiile internaționale ale Republicii Moldova, inclusiv față de Uniunea Europeană”.

"Sperăm că colegii noștri europeni își amintesc că Moldova, pe lângă acordul de asociere cu UE, are obligații internaționale în cadrul structurilor de integrare eurasiatică, fiind stat membru al CSI și având statut de observator la EAEU", se spune în comentariu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
UE, Rusia

Загрузка...