Portul Constanța

Gazele din mare: România nu ține cont de Ungaria și face ce a anunțat

1098
(reînnoit 10:23 21.08.2018)
Statul român va construi, prin operatorul național de profil, o conductă de conectare la gazoductul BRUA, care va fi gata în anul 2020.

BUCUREȘTI, 21 aug — Sputnik, Daniel George Nistor. România "își vede de treaba ei" și transportă gazele pe unde a anunțat, practic neținând cont de dorințele Ungariei, care și-a exprimat altă viziune cu privire la acest proces.

Transgaz va investi 360 de milioane de euro pentru realizarea conductei Tuzla-Podişor, care va prelua gazele care vor fi extrase din Marea Neagră şi le va transporta spre conductele de export, potrivit datelor publicate în raportul pentru semestrul I al administratorilor companiei.

"Obiectivul major al acestei investiţii constă în construirea unei conducte telescopice de transport gaze naturale Tuzla-Podişor, în lungime de 308,3 km şi Dn 1200 respectiv Dn 1000, care să facă legătura între resursele de gaze naturale disponibile la ţărmul Mării Negre şi coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria, astfel asigurându-se posibilitatea transportului gazelor naturale spre Bulgaria şi Ungaria prin interconectările existente Giurgiu-Ruse (cu Bulgaria) şi Nadlac-Szeged (cu Ungaria)", se arată în documentul menţionat.

De asemenea, această conductă se va interconecta cu actuala conductă internaţională de transport gaze naturale Tranzit 1 (Isaccea-Negru Vodă).

Capacitatea de transport va fi de 8,14 milioane de metri cubi pe an, iar investiţia estimată se ridică la 360,36 milioane de euro.

În prezent sunt finalizate studiul de fezabilitate şi cel de impact asupra mediului şi a fost obţinută autorizaţia de construire. Decizia finală de investiţie va fi luată în acest an, iar construcţia este prevăzută pentru perioada 2019-2020.

Transgaz estimează că punerea în funcţiune şi intrarea în operare vor avea loc în anul 2020, dar calendarul estimativ de dezvoltare a proiectului poate suferi modificări, în funcţie de evoluţia proiectelor offshore din amonte.

La acest capitol, planurile României nu coincid cu ale Ungariei, care consideră că gazele din Marea Neagră nu ar trebui să plece spre sud sau nord, și că un proiect prin vest ar fi mai fezabil.

"Nu aveţi petrochimie, nu puteţi folosi gazele naturale ca materie primă. Ce faceţi cu gazul? Îl ardeţi, faceţi un foc mare?" — a spus, în luna iunie, Kristof Terhes, CEO al FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, citat de Agerpres.

El a arătat că România nu poate consuma toată această cantitate de gaze, având în vedere faptul că doar 30-35% din populaţie este conectată la reţeaua de gaze, în timp ce în Ungaria este vorba de 95%.

Legea offshore, privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, a fost amplu discutată în spațiul public.

Unii analiști spun că actul normative dezavantajează companiile străine care preiau perimetre în concesiune, având un caracter protectionist. Astfel, legea introduce o grilă de impozitare suplimentară, în funcție de prețurile practicate. De asemenea, potrivit reglementării, minimum 25% din numărul anual de angajați utilizați în cadrul acordurilor trebuie să fie cetățeni români cu rezidență fiscal în România, și 50% din producție va fi tranzacționată pe piața internă.

Există însă și voci care susțin că dimpotrivă, statul român are de pierdut din aplicarea Legii offshore

1098
Ludovic Orban

Manifestarea lui Orban, un succes ca… plictiseală, un eșec pentru ideea de ”Plan economic”

109
Orban s-a încurcat, s-a bâlbâit, a uitat și numele „Planului” – iar asistența fost pe măsură: scaune goale și o evidentă lipsă de interes.

BUCUREȘTI, 1 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Amfitrion al manifestării ocazionate de lansarea Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, premierul Orban a început cu un fel de truism: ”Programul de relansare economică pe care noi l-am intitulat "Reclădim România" este un program de investiţii şi de susţinere a dezvoltării economice a României”.

Ce putea să fie altceva? Orban a făcut multe referiri la discursul președintelui, mai ales la ideea ”schimbării modelului de dezvoltare economică a României”. Și, ca și președintele, nu a spus nimic concret, ci a reluat idei-șablon pe care le spun toți la început de guvernare.

”Noi urmăm un model care este bazat pe investiţii, bazat pe digitalizare, bazat pe inovare, pe transfer tehnologic, bazat pe creşterea competitivităţii, pe creşterea productivităţii, bazat pe creşterea capacităţii companiilor din România de a face faţă competiţiei la nivel global, bazat pe creşterea semnificativă a exporturilor”.

Orban a subliniat că a elaborat programul ”împreună cu președintele României, echipa președintelui, echipa guvernamentală”, ceea ce iar trece dincolo de limita Constituției – pentru că atitudinea lui Orban și direcția este una politică, nicidecum consensuală, de dezbatere cu toate partidele.

Dimpotrivă, premierul Ludovic Orban a lansat atacuri la PSD și la liderii politici care trebuie ”să iasă din mlaștina demagogiei și populismului, din discursul SF care nu are nici o legătură cu realitățile economice”.

”Vremea când politicienii promiteau marea cu sarea și ofereau praful de pe tobă trebuie să înceteze”, a spus Orban… al cărui discurs are extrem de puțină argumentație tehnică – fiind eminamente politic.

Așa cum s-a văzut, Orban s-a încurcat, s-a bâlbâit, a uitat și numele „Planului” – iar asistența fost pe măsură: scaune goale și o evidentă lipsă de interes.

Aceeași situație și la ceilalți vorbitori – ieșind în evidență Violeta Alexandru, cu un discurs cursiv – dar tot politizat, fără NICIO referire la pensii, cel mai așteptat subiect – ci foarte mult despre digitalizare și despre… Gabi Firea!

Per total însă, manifestarea a fost un eșec… pe bani mulți, probabil. Un fel de parastas, cum bine a spus Marcel Ciolacu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

109
Tagurile:
Economie, plan, Ludovic Orban
Tematic
Se confirmă scandalul măștilor! Tăriceanu: ”Cunoscându-l pe Orban, miroase de la o poștă!”
Iohannis și Orban au ascuns PLANUL și față de PSD… dar și de aliați!
Orban a comis-o grav: magistrații îi sar în cap! Gîrbovan cere intervenție fermă, urgentă!
Vești proaste pentru Guvernul Orban: Parlamentul a votat două comisii de anchetă
Orban promite un dublu cincinal cu realizări mărețe, dar vrea un deceniu la guvernare

Загрузка...
Klaus Iohannis

Iohannis, la lansarea Planului Economic și-a recunoscut implicarea

194
Președintele a recunoscut că s-a „implicat direct, împreună cu Premierul și cu membrii Guvernului, în dezbaterea și identificarea celor mai bune măsuri de relansare economică.

BUCUREȘTI, 1 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Președintele Iohannis a participat la lansarea Planului Național de Investiții și Relansare Economică.

Iohannis a pornit de la situația inedită – ”o perioadă deosebit de dificilă, cu restricții și constrângeri”, ale căror efecte le-am resimțit din plin în ”plan sanitar, social, dar, din păcate, și economic”.

Desigur, se poate obiect din prima că încă nu am resimți ”din plin” economic… ci abia urmează. Președintele spune că avem de gestionat în continuare ”provocările actualei crize sanitare” dar că trebuie ”în egală măsură”, să pregătim ”cele mai potrivite instrumente economice” pentru a face posibilă dezvoltarea României.

Din nou președintele exagerează aspectele sanitare, în condițiile în care în România nu a fost vorba de o mare problemă – și în nici un caz nu se pot compara cu scăderile economice anunțate.

”Depinde numai de noi să transformăm provocările actuale în oportunități, să înțelegem mai bine problemele cu care ne confruntăm și să identificăm cele mai bune soluții”, spune Iohannis… un principiu destul de șocant dată fiind conjunctura internațională.

Trecând oarecum la subiect, Iohannis a politizat din prima: pe fondul ”celei mai dificile perioade din ultimii 30 de ani - moment care a scos în evidență lipsa cronică de preocupare și de viziune a guvernărilor anterioare (…) activitatea Guvernului s-a concentrat pe identificarea rapidă de soluții”.

Care soluții? Nu am aflat nimic concret până la finalul discursului! Dar să continuăm.

Președintele s-a lansat în laude la adresa actualelor autorități, fără a da vreun exemplu concret. În schimb, a recunoscut că s-a „implicat direct, împreună cu Premierul și cu membrii Guvernului, în dezbaterea și identificarea celor mai bune măsuri de relansare economică, pornind de la consultările cu mediul de afaceri, de la nevoile economiei, dar și ale salariaților”.

”Am susținut, de la bun început, necesitatea unei abordări pro-active, care să mențină locurile de muncă și să sprijine companiile românești (…) un nou model de dezvoltare economică (…) un model economic axat pe investiții în infrastructură, pe digitalizare și inovare, pe competitivitate și export de produse cu valoare adăugată ridicată”, a spus președintele.

Deci, noul model este… cel propus de fiecare guvernare! A ”conchis” cu sloganele sale cunoscute – ”România prosperității și a competitivității, România creșterii sustenabile, prin investiții, exporturi, inovare și spirit antreprenorial”.

Adică, pe scurt, nimic concret, nicio idee clară, aplicabilă în condițiile în care are un premier lipsit de experiență managerială, în economia reală, un vicepremier… la fel – și un guvern politic, cu un executiv înțesat de pile politice. Deci, vorbe goale, pompoase – din care se impune un singur fapt concret: încălcarea constituției prin intervenția politică – și prin implicarea în discuțiile destul de puțin cunoscute/transparente cu mediul de afaceri.

P.S. De remarcat că, la pompoasa lansare, au rămas goale foarte multe scaune – ceea ce spune multe despre interesul pentru ”Planul” lui Orban și Iohannis.   

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

194
Tagurile:
plan, Klaus Iohannis
Tematic
Se confirmă: Ciolacu face jocul lui Iohannis! Iată CE NU DECLARĂ niciodată liderul PSD
Floriana Jucan: ”Va rog să semnați această Petiție!”. Presiune pe Iohannis!
PSD: Iohannis - un ”PELICAN” care înghite… ideea lui Dragnea!
Iohannis și Orban au ascuns PLANUL și față de PSD… dar și de aliați!
USR îi dă lui Iohannis cu corupția peste degete: nu votează Strategia Națională de Apărare
Lovitură pentru Iohannis – omul care l-a sancționat, pus din nou în funcție!

Загрузка...
Mircea Badea

Mircea Badea revine ”Omagiu pășunist” pentru ”bravul cârmaci, tătelul Iohannis”

0
”Nota generală era bravul cârmaci, desigur Iohannis, să luăm lumină de la tătelul nostru, și partidul și era exact totul ca la Congresul 14 al PCR”.

BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik, Evan Răutu. Revenit după un scurt concediu, cunoscutul realizator Mircea Badea a intrat direct în cel mai important și controversat eveniment, lansarea programului de redresare economică de către Iohannis și guvernul Orban.

”Nu înțeleg nimic din ce se întâmplă… am văzut azi Congresul 14 sau ceva de genul la varianta iarbă verde, varianta pășunistă”, a spus Mircea Badea, caracterizând manifestarea ca fiind… ”foarte sovietică”.

Cunoscutul realizator a mărturisit: ”Am încercat să îi ascult, dar n-am putut” – o constatare a mai multor observatori, chiar avizați. Dar Mircea Badea pune accentul pe „argumentul fundamental” al susținerii Programului: Iohannis.

”Nota generală era bravul cârmaci, desigur Iohannis, să luăm lumină de la tătelul nostru, și partidul și era exact totul ca la Congresul 14 al PCR”, a spus Mircea Badea, completând ”Nu zic ca o chestie negativă, doar remarc”.

Teleastul nu s-a putut abține să plaseze manifestarea liberală în contextul ”harnelii” mondiale ”progresiste”.

”Toată treaba sovietică se reimpune pe plan mondial - toată harneala progresistă în care începe să funcționeze din nou cenzura în cel mai sovietic mod posibil în care ți se impun cu forța niște concepte artificiale pe care trebuie să le spui cu voce tare ca să nu creadă cineva că nu ești cu ei”, a conchis Mircea Badea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Klaus Iohannis, Mircea Badea
Tematic
Mircea Badea a dat în vileag crasa impostură a lui Iohannis
”Alianță cu Rusia”?! Mircea Badea îi face praf pe ”propagandiștii de pe cocioc”
Mircea Badea – despre ”rușii” de la protestele din Victoriei: ”Chiar cred că mai merge?!”
Mircea Badea face praf sistemul de testare – internare: ”cretinismul cu pușcăria-spital”
Mircea Badea, cea mai curajoasă declarație despre Soros, SUA și România

Загрузка...