Seră

Olandezii iau românilor banii de sub nas. Pe pământul României

245
Fermierii români nu reușesc să acceseze subvențiile la culturile de plante uleioase, mai ales că sunt condiționați de livrarea la export.

BUCUREȘTI, 30 iul — Sputnik, Daniel George Nistor. Fermierul Cezar Petrescu din localitatea Dor Mărunt, județul Călărași, a cultivat cânepă bio pe o suprafață de 75 de hectare.

El spune că are o cultură bine îngrijită, nu tratează semințele și a fertilizat cu gunoi de grajd, deci a respectat toate regulile de mediu posibile, dar nu reușește să acceseze bani de la APIA (Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură).

"Toți banii din sprijinul cuplat se duc la olandezii care au fabrică în România", a declarat Petrescu la emisiunea Viața satului de la TVR 1, potrivit Agrointel.ro.

În acest moment, singura unitate de producție care mai prelucrează cânepă în România este deținută de investitori olandezi. "Am decis ca de la finele acestui an, să mă retrag complet din sistemul de subvenții de la APIA. Nici subvenția pentru motorină nu am reușit să o accesez", a spus fermierul.

Investitorii olandezi dețin o plantație de cânepă pe o suprafață de 100 de hectare din Salonta, județul Bihor, și valorifică producția la o fabrică de uleiuri din județul Cluj.

Cezar Petrescu nu a reușit să obțină nici subvenția pentru in. Pentru a putea prelua banii din sistemul sprijinului cuplat și de la Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) dedicat culturii, fermierii trebuie să dea producția la export. Deci românii sunt dezavantajați și în calitate de beneficiari, nu numai de producători. Dar în cazul inului, de exemplu, este foarte dificil să exporți, deoarece uleiul are nevoie de o clientele aparte, care apreciază un gust puternic, apropiat de uleiul de pește, care are un nivel ridicat de vitamina E.

Sumele acordate la hectar în ce privește sprijinul cuplat pentru cânepă au scăzut puternic, în condițiile în care suprafețele cultivate sunt tot mai mari. Astfel, sprijinul cuplat pentru cânepă a ajuns, în campania APIA 2017 la numai 172 euro pe hectar, în timp ce ANT a fost de 66,7 euro pe hectar.

245

Загрузка...