Porci

Porcii sănătoşi nu sunt acceptaţi de abatoare: „încep se mânânce între ei” VIDEO

562
Dumitru Bărbieru, administratorul fermei D.A.B. Zootehnica, din judeţul Tulcea, nu poate vinde animalele pentru că procedurile birocratice îl blochează.

BUCUREŞTI, 30 iul — Sputnik, Georgiana Arsene. În momentul de faţă, la ferma tulceană D.A.B. Zootehnic sunt 1850 de capete de porci care ar fi trebuit să fie livrate până acum.

Ar fi trebuit, dar nu se întâmplă, motiv pentru care fermierul Dumitru Bărbieru este disperat. Autorităţile sanitar veterinare i-au interzis încă pentru zece zile să îşi vândă animalele, deşi acestea au depăşit perioada de carantină de 30 de zile.

Dumitru Bărbieru este necăjit şi spune că animalele au zeci de analize făcute.

„A trebuit să stau 30 de zile sub supraveghere şi după 30 de zile trebuia să îmi dea liber să livrez. (…) M-au sunat joi că nu mai pot, că să mai stau cu animalele încă 10 zile sub supraveghere", a explicat fermierul, potrivit agrointel.ro. El se gândeşte că situaţia îi bagă societatea în faliment.

Dumitru Bărbieru spune că a apelat deja la ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a intervenit, la fel ca şi secretarul de stat Daniel Botănoiu, dar cum autorităţile sanitar veterinare — DSV şi ANSVSA — nu sunt în subordinea Ministerului, nu s-a putut face nimic. Mai mult, fermierul a fost certat de cei de la DSV Tulcea că face scandal.

De când a început scandalul cu Pesta Porcină Africană, din cele patru ferme de porci câte erau în Tulcea, două au fost decimate, iar ultimele două — între care şi cea a lui Dumitru Bărbieru — sunt la un pas de faliment. Şi aceasta, pentru că nimeni nu vrea să preia porcii crescuţi în judeţ.

„Noi dădeam în judeţele Suceava, Botoşani, Ialomiţa, Călăraşi, Braşov. Acum nu mai vrea nimeni porci din Tulcea, deşi sunt porci sănătoşi, crescuţi cu cereale şi cu analizele care atestă că sunt animale sănătoase", a explicat fermierul care a făcut, totodată, un apel către abatoare să cumpere, pentru că, precizează el, porcii au ajuns să se mănânce între ei.

Fermierul a postat, pe pagina sa de Facebook, un foarte scurt film, în care prezintă porcii.

„Aceşti porci au zeci de analize la DSV şi ANSVSA. Toate au ieşit negative la PPA, am stat 30 de zile în supraveghere şi totuşi nu mi-au dat acordul de livrare. De ce?", a scris Bărbieru.  

Fermierul speră ca, în astfel de momente grele, autorităţile să îşi aducă aminte că agricultura românească este cea care poate pune mâncarea sănătoasă pe masă, iar porcii din Tulcea nu sunt cu nimic mai prejos decât cei din Danemarca, Polonia sau Germania.

Ba, din contră, sunt mai sănătoşi, fără hormoni, cu analize perfecte care arată că nu prezintă nici un risc.

562
Tematic
Ipoteză şoc în scandalul anului: focarul de pestă porcină, provocat?
Autoritățile în alertă. Pesta porcină lovește iar, acum departe de Tulcea
Lovitura letală a pestei. "48.000 de porci sunt sănătoși, de ce îi ucideți?"
Dezastru pentru fermieri: 50 milioane de păsări și 300.000 de porci, în pericol
Pesta porcină mai face și alte ravagii. "Lovitură foarte grea pentru noi"

Загрузка...