Cartofi, cu... ridicata

Comisia Europeană: România va avea cea mai proastă roadă de cartofi din ultimii zece ani

88
Producţia de cartofi a ţării noastre va scădea în 2018 cu 23 de procente faţă de anul trecut şi cu 12% comparativ cu media ultimilor cinci ani.

BUCUREŞTI, 26 iul — Sputnik, Georgiana Arsene. Ultima prognoză realizată de Comisia Europeană estimează pentru fermierii români o producţie de doar 14 tone de cartofi la hectar.

Motivul scăderii producţiei îl reprezintă vremea capricioasă din acest an, care a afectat agricultura.

Este cea mai mare diminuare a productivităţii dintre statele membre, în condiţiile în care, în medie, producţia Uniunii Europene va scădea cu 5,6% faţă de anul trecut, până la 33,3 tone la hectar.

„Pentru cartofi, ce sunt foarte sensibili la prea multă umiditate, producţia estimată a scăzut", notează specialiştii Comunităţii Europene, potrivit economica.net

Dacă specialiştii Comisiei Europene au estimat corect, anul în curs ar putea fi cel mai slab pentru producătorii de cartofi din ultimii zece ani. Anul trecut, conform datelor Inspectoratului Naţional de Statistică, producţia autohtonă de cartofi a fost de peste 3,1 milioane de tone, ceea ce înseamnă că anul acesta fermierii ar trebui să scoată pe piaţă undeva la 2,4 milioane de tone.

Practic, este cea mai mică producţie din 2008 până în prezent, în condiţiile în care INS a raportat în perioada amintită producţii cuprinse între 2,46 de milioane de tone în 2012 şi 4 milioane de tone în 2009.

Tot conform datelor INS, suprafeţele cultivate cu cartofi se situează în jurul a 170.000 de hectare, iar producţia asigură în general consumul intern care se situează undeva la 90 de kilograme pe cap de locuitor anual. Zonele în care sunt cultivaţi cei mai mulţi cartofi sunt Suceava, Harghita şi Covasna.

Spre exemplu, în 2016, când România a produs a produs 2,7 milioane de tone de cartofi, importurile s-au cifrat la aproximativ 372.000 de tone, conform INS.

88
Tagurile:
producția de cartofi, prognoză, scădere, CE, românia
Tematic
Agricultorii români, păgubiţi de vreme: roşiile şi ardeii au mucegăit pe câmp
Studii: produsele care ne prelungesc viața
Fermierii români pierd o grămadă de bani din subvențiile UE. Iată cifrele
Greșeala făcută când prăjiți alimente - afectează sănătatea. Cum să procedaţi

Загрузка...