Ospătar

Criză pe Litoral. Patronii angajează copii de 16 ani ca nu dea salarii mari

91
(reînnoit 18:07 13.07.2018)
Operatorii din turism au găsit o rezolvare inedită la cea mai mare criză de personal de pe Litoral din ultimii 28 de ani.

BUCUREȘTI, 13 iul — Sputnik, Daniel George Nistor. Angajații cu vârste sub 18 ani acceptă să muncească pe salarii mici, astfel că iau locul celor cu experiență în unitățile turistice.

"Criza de personal de pe litoral e atât de mare în acest an încât am fost nevoiți să acceptăm masiv această categorie de personal, tinerii de 16-18 ani", a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), pentru Profit.ro.

"Sunt foarte multe hoteluri și restaurante care au astfel de angajați, în special pentru muncile necalificate: picoli, chelneri, ajutoare la bucătărie, debarasatori etc. În multe din restaurantele independente, dar și în cele ale hotelurilor de pe litoralul românesc, ponderea tinerilor de 16-18 ani depășește 50% din numărul total de angajați", a mai spus Răducan.

Un astfel de angajat câștigă, în medie, în jur de 1.200-1.400 de lei pe lună, dar are asigurate cazarea și masa.

Această problemă a fost semnalată de operatorii din turism încă dinainte de începerea sezonului estival.

În aprilie, Mohammad Murad, cel mai mare investitor de pe Litoral și președintele FPTR, anunța cea mai mare criză din ultimii 28 de ani, în acest domeniu.

"De disperare, o să ajungem să angajăm tractoriști pe posturile de bucătari și cameriste", spunea omul de afaceri, citat de Profit.ro.

Potrivit lui Murad, cameristele cereau salarii de peste 500 de euro (circa 2.300 de lei), iar bucătarii — de 3.000 de euro (aproape 14.000 de lei).

Se pare că patronii restaurantelor și unităților hoteliere nu au vrut să ofere aceste salarii.

91
Tagurile:
angajare minori, criză personal, Salarii mici, Litoral, România
Tematic
Centrele balneare de pe litoralul românesc, izvor de sănătate pentru turiştii străini
Zeci de mii de tineri, pe litoral. Află care sunt cele mai aglomerate staţiuni
De ce nu vin turiștii ruși pe litoralul românesc?

Загрузка...