Hamburgher

McDonald's România: Afacere profitabilă, dar angajații rezistă 3 luni și pleacă

557
(reînnoit 19:14 09.07.2018)
Liderul pieței locale de restaurante realizează un profit anual de 19 milioane euro, dar angajații renunță repede la locul de muncă.

BUCUREȘTI, 9 iul — Sputnik, Daniel George Nistor. Fluctuaţia de personal este una dintre problemele principale cu care se confruntă lanţul de restaurante McDonald's România, o parte considerabilă din angajaţi alegând să meargă la muncă în străinătate.

"Media de timp în rândul celor care pleacă din companie este cuprinsă între două ore şi 90 de zile. În primele trei luni, pleacă foarte mulţi dintre cei care vin să se angajeze", a spus Daniel Boaje, CEO al lanţului de restaurante McDonald's România, citat de ZF.ro.

Salariul de intrare în companie este de 3.250 de lei brut (1.913 lei net), cu 70% peste salariul minim pe economie. În Germania, de exemplu, salariul de intrare în McDonald's este minimul pe economie, după cum a spus Daniel Boaje.

În Germania, salariul minim pe economie este de 8,84 euro pe oră, corespunzător unui nivel de aproape 1.500 de euro pe lună, de aproape patru ori mai mare decât cel minim brut în țara noastră (1.900 lei, circa 400 euro) și mai mult decât dublu față de salariul brut de intrare la McDonald's România (3.250 lei, 700 euro).

Întâmplare sau nu, acest nivel de 1.913 lei net, pe care îl primește un lucrător în prima lună de muncă la rețeaua de magazine fast-food, reprezintă pragul sub care se află salariile a nu mai puțin de 84% din angajații români, potrivit unui studiu prezentat recent de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM). 

Pentru un român cu rată la casă și mașină, din acest salariu abia dacă mai rămân câteva sute de lei pentru mâncare, după achitarea facturilor și cheltuielilor de întreținere.

McDonald's România SRL (companie denumită din 2016 Premier Restaurants România SRL) a realizat în 2017 o cifră de afaceri netă de 676,7 milioane de euro (147 milioane de euro) și un profit net de 86,8 milioane de lei (circa 19 milioane de euro), cu un număr de angajați mediu de 3.232, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Așadar profitablitatea se ridică la aproape 6.000 euro/angajat.

557
Tagurile:
fluctuație, personal, salarii, McDonald's, România
Tematic
Presa: Trump susține idea deschiderii rețelei McDonald's în Coreea de Nord
Atenţie: mâncare cu viermi la un lanţ popular de restaurante fast-food (VIDEO)
10 secrete neplăcute pe care restaurantele fast-food ar vrea să nu le afli
Franța va introduce o taxă pentru fast-food

Загрузка...