Кукуруза

Grav! Porumb congelat contaminat, vândut și în România!

121
(reînnoit 12:44 06.07.2018)
Autoritățile europene au emis o alertă sanitară, după ce nouă oameni au murit infectați cu listeria, după ce au consumat produsul de la o fabrică din Ungaria.

BUCUREȘTI, 6 iul — Sputnik, Georgiana Arsene. În tot acest timp, autorităţile române spun că produsul nu este comercializat în ţara noastră.

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a precizat că România nu se află pe lista de distribuţie a porumbului congelat contaminat cu Listerua Monocytogenes, produs în Ungaria.

Instituţia a primit aceste informaţii prin Punctul Naţional de Contact al Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje din România (PNC SFAAF RO), informează monitorulvn.ro.

Mai mult, repretzentanţii instituţiei din ţara noastră spun că situaşia este monitorizată permanent.

Cu toate acestea, compania Greenyard, implicată în scandalul porumbului contaminat, a confirmat că acesta se vinde şi pe teritoriul României, precizează antena3.ro.

Aproximativ 4% din porumbul importat provine din Ungaria. Acesta va fi retras de la vânzare, pentru verificări.

În momentul în care Greenyard a anunţat posibilitatea retragerii de la comercializare a produsului a făcut precizarea că gestul său nu înseamnă că porumbul este contaminat şi că totul este doar o măsură de protecţie.

Aceleaşi tulpini de L. Monocytogenes au fost detectate în legume ongelate produse de aceeaşi companie maghiară în 2016, 2017 şi 2018. Aceasta sugerează că tulpinile au persistat în instalaţia de procesare în ciuda procedurilor de curăţare şi dezinfectare care au fost efectuate, precizează efsa.europa.eu

Porumb, recoltă
© Sputnik / Катерина Совдагари

Pentru a reduce riscul de îmbolnăvire, consumatorii ar trebui să gătească legumele care nu sunt gata pentru consum, chiar dacă acestea sunt consumate fără a fi preparate termic în mod obişnuit. Cei mai predispuşi la îmbolnăviri sunt vârstnicii, femeile însărcinate şi copiii.

Porumbul îngheţat şi, eventual, alte legume congelate sunt sursa probabilă a unul focar de Listeria Monocytogenes care a afectat Austria, Danemarca, Finlanda, Suedia şi Regatul Unit începând cu anul 2016.

121
Tagurile:
Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, L. Monocytogenes, Contaminat, porumb, Ungaria, România
Tematic
România se bate cu Franța pentru piața de porumb din Marea Britanie
Importăm porumb, deși suntem pe primul loc la cultura porumbului
România a devenit unul din principalii exportatori de porumb în Marea Britanie

Загрузка...