Roni

O bancă se împrumută cu dobândă, dar banii românului de rând nu sunt buni

169
Banca Transilvania anunță o emisiune de obligațiuni, dar hârtiile de valoare "nu au fost şi nu vor fi oferite către public în România".

BUCUREȘTI, 22 iun — Sputnik, Daniel George Nistor. Statul român este în acest moment cea mai bună bancă, din punctul de vedere al depunătorilor, pentru că oferă o dobândă mult mai bună decât cele practicate la depozitele bancare, în jur de 1%, maximum 2%.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) lansează o emisiune de obligațiuni cu dobândă de 5% și scadență la cinci ani, prin care se va împrumuta de la populație.

Prin această procedură, statul speră să obțină 4 miliarde de lei (circa 850 milioane de euro), după cum a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Dar iată că o societate bancară va demara o operațiune similară

Banca Transilvania a primit aprobarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru vânzarea unei emisiuni de obligaţiuni negarantate, subordonate, denominate în euro, în valoare totală de 285 milioane de euro, după cum informează un comunicat publicat pe site-ul Bursei de Valori București (BVB)

Dobânda este de Euribor la 6 luni + 3,75%, titlurile având o maturitate de 10 ani.

În acest moment, indicele Euribor la 6 luni este negativ, —0,268%. Rezultă că dobânda oferită de Banca Transilvania va fi de 3,482%. Mai mică decât cea anunțată de MFP.

Și chiar dacă ar fi fost mai mare, tot nu era vreo bucurie pentru micul investitor român.

"Obligaţiunile nu au fost şi nu vor fi oferite către public în România. Ele vor fi făcute disponibile spre subscriere doar unui număr restrâns de Investitori Eligibili", se arată în comunicatul citat.

Așadar, comparativ cu oferta statului, banca lansează o emisiune de obligațiuni cu scadență mai lungă și dobândă mai mică, și totodată selectează publicul care are voie să participe la operațiune.

Banca Transilvania fost înființată în anul 1993, la Cluj-Napoca, de un grup de oameni de afaceri locali, cu 79% capital românesc și 21% străin.

În acest moment, conform Depozitarului Central, acțiunile băncii sunt deținute, în proporție de 100%, de "alți acționari".

Banca este listată la Bursă cu simbolul TLV.

169
Tagurile:
Banca Transilvania, Ministerul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, Cluj-Napoca, România
Tematic
E cea mai mare bancă din România și dă cele mai multe joburi. Cum ar fi fără...?
Cum poți câștiga de două ori mai mulți bani decât îți dă banca
Românii râd de Iohannis: banc despre "cititul temeinic"
Banca Mondială anunţă: moartea dolarului. Schimbare radicală a sistemului financiar global
Tragedie! Un băiat, mort la banchetul de-a opta!
Românii cu credit la bancă se pot aștepta la ce e mai rău
Cât timp euro va avea o valoare mai mică de 20 de lei. Ce spune Banca Națională
Bancnotele de 500 de euro pe cale de dispariție? Ce faci dacă băncile nu le acceptă
Buzăul va intra pe piaţa mondială de cercetare cu o bancă de gene
Banca Mondială ne avertizează că suntem prea lacomi

Загрузка...