Euro

Expert: Ce se va întâmpla dacă Moldova va trece la moneda europeană

117
(reînnoit 18:51 06.06.2018)
Expertul în economie Viorel Gîrbu a explicat ce se va întâmpla dacă țara noastră va prelua experiența Muntenegrului.

CHIȘINĂU, 6 iunie — Sputnik. În 1999, Muntenegru a renunțat la moneda sa națională și a trecut la marca germană. După dispariția acesteia și adoptarea monedei unice europene, țara a trecut în mod automat la noua valută europeană, cu acordul tacit (sau, poate chiar, fără acordul) Consiliului miniștrilor Economiei al UE.

De altfel, Muntenegru nu este unică în ceea ce privește politica sa financiară. Vaticanul, Kosovo, Monaco, San Marino și Andorra au trecut și ele „în mod arbitrar " la euro.

În Moldova, experții propun diverse căi de soluționare a problemelor economice. Ce se va întâmpla dacă țara va renunța la leu și va trece la euro? Într-un dialog cu reporterul Sputnik Moldova, expertul în economie Viorel Gîrbu a menționat:

„Pentru noi această soluție nu ar fi prea confortabilă deoarece avem de achitat multe plăți în sume foarte mici. Astfel, am plăti permanent cu monede, nu cu bancnote. Noi avem un alt nivel al prețurilor și salariilor în comparație cu Uniunea Europeană".

Propria monedă națională oferă multe oportunități pe care Moldova, din păcate, nu le valorifică, a menționat interlocutorul.

„Fiecare stat are posibilitatea de a utiliza propria politică monetară. Nivelul inflației trebuie să fie înalt, 5 — 7%, iar cursul monedei naționale trebuie să fie în scădere față de valutele acelor țări în care dorim să exportăm produsele noastre. Noi însă nu aplicăm politica monetară, iar în cazul trecerii la euro sărăcia va rămâne la locul ei", a explicat specialistul.

117
Tagurile:
expert, euro, economist, Valuta, Viorel Gîrbu, Republica Moldova
Tematic
Protejând Euro, președintele italian riscă să fie destituit
Ai credit în lei sau euro? Ține-te bine!
Cât timp euro va avea o valoare mai mică de 20 de lei. Ce spune Banca Națională
Bancnotele de 500 de euro pe cale de dispariție? Ce faci dacă băncile nu le acceptă
Va fi mai bine sau mai rău după ce trecem la euro?

Загрузка...