ANAF

Ai datorii la stat? Cum poți beneficia de reducere

72
(reînnoit 13:20 06.06.2018)
Guvernanții pregătesc o lege prin care contribuabilii cu datorii la stat pot beneficia de reduceri dacă fac plata până la 31 decembrie.

BUCUREȘTI, 6 iun — Sputnik, Daniel George Nistor. Contribuabilii persoane fizice au datorii către stat de 14-15 miliarde de lei acumulate în ultimii cinci ani, iar Ministerul Finanțelor vrea să stimuleze achitarea lor anul acesta, a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

"Am vorbit de acest lucru la început acestui an, când am făcut declarația unică și la acea dată vorbeam de restanțe, de faptul că ANAF nu a trimis în ultimii cinci ani de zile decizii de impunere către anumite categorii de persoane, de contribuabili", a explicat Teodorovici, potrivit business24.ro.

El a precizat că "e normal că fiecare să știe într-un final cât are de dat" către stat și "undeva prin toamnă să avem o centralizare a acestor informații fiscale", astfel încât "fiecare contribuabil să aibă această imagine".

Termenul de plată va fi în martie anul viitor, însă aceia care vor achita datoriile până la sfârșitul lui 2018 vor beneficia de o reducere a sumei de plată. Valoarea bonusului urmează să fie stabilită în urmă analizei structurii datoriei.

Ministrul Finanțelor a precizat că recuperarea acestor sume face parte din soluțiile găsite pentru menținerea deficitului bugetar sub 3% în 2018.

Specialiștii de la Bruxelles au adresat României un avertisment cu privire la acest capitol.

"Piaţa muncii se aşteaptă să rămână rigidă pe parcursul orizontului de prognoză. Inflaţia a crescut la sfârşitul anului 2017 şi prognoza arată că va continua să crească, în continuare, în 2018, înainte de a se tempera, într-o oarecare măsură, în 2019. Se preconizează că deficitul bugetar va creşte semnificativ, în mare parte din cauza majorărilor salariale din sectorul public", a estimat Comisia Europeană în cadrul previziunilor economice de primăvară, conform adevarul.ro.

Bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 6,05 miliarde lei, respectiv 0,65% din PIB în primele patru luni din 2018, faţă de un excedent de 1,4 miliarde lei, respectiv 0,17% din PIB, în aceeaşi perioadă din 2017, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice, prelucrate de Agerpres.

În primele patru luni din acest an, veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 89,6 miliarde lei, reprezentând 9,6% din PIB, au fost cu 11,8% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

În ceea ce priveşte cheltuielile bugetului general consolidat, acestea au fost în sumă de 95,6 miliarde lei, cu 21,5% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din 2017.

72
Tagurile:
condiții, reducere, datorii, persoane fizice, ANAF, Eugen Teodorovici, România
Tematic
ANAF se laudă: strânge bani mai rapid decât crește economia țării
ANAF a început să amendeze români din diaspora
Megapoliţia Fiscului: ANAF va şti tot ce deţine fiecare român
ANAF: punem sechestru pe apartament sau casă dacă...

Загрузка...