Supermarket

E oficial: Acum știm sigur prețurile explodează

163
(reînnoit 10:52 14.05.2018)
Un nou record al inflației a fost înregistrat în aprilie, pe fondul scumpirii puternice a mărfurilor nealimentare.

BUCUREȘTI, 14 mai — Sputnik, Daniel George Nistor. Preţurile de consum au crescut cu 5,2% în luna aprilie 2018 comparativ cu luna aprilie 2017, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

Aceasta reprezintă cea mai mare variație anuală a inflației din acest an, după 4,32% în ianuarie, 4,72% în februarie, 4,95% în martie.

Totodată, indicatorul marchează și un record al ultimilor cinci ani. Ultima dată inflaţia anualizată a ajuns la 5,2% în aprilie 2013.

În aprilie 2018 față de aprilie 2017, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,0%, mărfurile nealimentare cu 7,2%, iar serviciile cu 2,8%.

Preţurile s-au majorat în aprilie față de decembrie 2017, cu 1,92%, iar faţă de martie cu 0,5%.

Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este în luna aprilie 2018 de 4,3%, conform datelor INS.

Rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (mai 2017 — aprilie 2018) faţă de precedentele 12 luni (mai 2016 — aprilie 2017), calculată pe baza IPC, este 2,8%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,2%.

Indicele prețurilor de consum și rata medie lunară a inflației
© Photo : insse.ro
Indicele prețurilor de consum și rata medie lunară a inflației

Banca Națională a României (BNR) a afișat luni dimineață, pe site-ul propriu, datele inflației pentru aprilie și deocamdată își menține neschimbată ținta pentru 2018, de 2,5%.

Instrumentul prin care BNR încearcă să atenueze inflația este dobânda de politică monetară. Aceasta a fost mărită de trei ori în cursul acestui an, în prezent situându-se la 2,5%. Cum la capitolul inflație cifrele sunt tot mai mari de la lună la lună, posibil să asistăm la o nouă majorare a dobânzii-cheie, fapt care ar conduce la creșterea dobânzilor pe piață.

163
Fondul Monetar Internațional

FMI a îmbunătățit prognozele creșterii economice a Rusiei

145
(reînnoit 16:19 26.01.2021)
Fondul Monetar Internațional a îmbunătățit prognozele creșterii economice a Federației Ruse în contextul pandemiei.

BUCUREȘTI, 26 ian – Sputnik. Fondul Monetar Internațional (FMI) a îmbunătățit prognoza creșterii PIB-ului Rusiei în acest an până la trei la sută.

În octombrie, FMI prognoza o creștere a economiei rusești în 2021 cu 2,8, în contextul pandemiei. În 2022, FMI prognozează o creștere a PIB-ului cu 3,9 la sută, față de prognoza din octombrie de 2,3 la sută.

“Aprobarea vaccinului și inițierea campaniei de vaccinare în unele state în decembrie au insuflat speranțe în încheierea pandemiei”, se menționează în raportul Fondului.

De asemenea, FMI mai adăugat că în pofida creșterii numărului victimelor pandemiei, activitatea economiei se adaptează treptat la noile condiții.

În anul 2020, potrivit FMI, economia Rusiei se va contracta cu 3,6 la sută.

145
Tagurile:
Rusia, FMI
Tematic
FMI știe cum va salva lumea: riscăm o sărăcie mai mare
Nou șef FMI pentru România – vine din cea mai ostilă țară UE!
FMI, date îngrijorătoare despre România. Autoritățile, vinovate?

Загрузка...
Dan Chitic

Dan Chitic a declanșat un demers fulminant: ”Legea SUVERANITĂȚII” vor fi reacții dure!

627
(reînnoit 07:27 26.01.2021)
Avocatul Dan Chitic face o propunere istorică: ”LEGEA SUVERANITĂȚII” - o lege care ”trebuie adoptată de urgență: ACUM ORI NICIODATĂ!”

BUCUREȘTI, 25 ian – Sputnik. Într-un moment de stagnare politică, în care clasa politică a decăzut valoric și nu mai există independență a deciziei, avocatul Dan Chitic propune națiunii un proiect legislativ istoric: o Lege a Suveranității.

”România a ajuns într-un moment crucial al istoriei sale în care este nevoie de implicarea activă și directă a cetățeanului pentru apărarea drepturilor și intereselor sale legitime - asta dacă vrem ca mâine să mai fim o țară, un popor!”, arată realist Dan Chitic.

Avocatul face acest demers și în contextul în care, ”în mod cert, nici Guvernul progresist și colonialist al României și nici Parlamentul în actuala sa compoziție nu vor face nimic pentru a ne apăra de valul globalizării și al noii normalități”.

De aceea, consideră Dan Chitic, cetățenii trebuie să întreprindă ceva ”ce nu au făcut din nepricepere, din teamă sau ticăloșie reprezentanții noștri în ultimii 30 de ani: să apărăm suveranitatea și independența României prin forțarea adoptării unor legi scrise exclusiv în interesul superior și suveran al cetățeanului român”.

”Căci noi, “simplii cetățeni”, avem dreptul să propunem Parlamentului adoptarea legilor de care avem noi nevoi, nu doar prin “reprezentanții noștri”, ci chiar și în mod direct, nemijlocit!”, atrage atenția Dan Chitic, referindu-se inițiativa legislativă populară.

Constituția dă dreptul cetățenilor de a avea inițiativa legislativă, arată Dan Chitic, traducând asta prin dreptul cetățeanului ”de a “forța” Parlamentul să adopte unele legi”.

”Pentru aceasta avem nevoie de minim 100.000 de cetăţeni cu drept de vot care să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării”, explică Dan Chitic, făcând apel la Constituție (Art.74).

Dan Chitic face primul pas, propunând un prim proiect al Legii SUVERANITĂȚII, pe care el a denumit-o, inspirat, după părerea mea, ”Legea pentru protejarea interesului superior și suveran al poporului și cetățeanului român”.

Înainte de a reproduce proiectul acestei legi esențiale propuse de Dan Chitic, precizăm că se pot trimite propuneri privind adăugarea unor alte prevederi ale acestei legi – chiar pe adresa cunoscutului avocat, apărătorul suveranității românilor.

Iată propunerile lui Dan Chitic:

1. Se interzice tăierea la ras a corpurilor de pădure pe teritoriul României pana în anul 2040.

2. Înstrăinarea activelor statului român se face doar în urma adoptării de către Parlament cu majoritate calificată a unei Legi organice în acest sens.

3. Concesionarea resurselor naționale se face doar în urma adoptării de către Parlament cu majoritate calificată a unei Legi organice în acest sens pentru fiecare zona concesionată în parte.

4. Se suspenda exploatarea resurselor statului roman concesionate pana la aceasta data  până la momentul urma adoptării de către Parlament cu majoritate calificată a unei Legi organice în acest pentru fiecare zona concesionată în parte.

5. Limitarea drepturilor constituționale ale cetățenilor romani prevăzute de Constituție se poate face doar de către legislativ prin lege organica adoptată de Parlament cu majoritate calificată.

6. Articolele de lege declarate neconstituționale de către CCR sunt considerate abrogate de drept în temeiul prezentului articol din a 46a zi de la publicarea în Monitorul Oficial a Deciziei CCR în situația în care legislativul nu pune în acord dispoziția legală cu decizia CCR.

7. Tratamentele medicale pot fi administrate cetățenilor români doar prin obținerea în prealabil a acordului și consimțământului  scris al pacienților în urma unei prealabile si obligatorii informări făcute pe baza prospectelor oferite de producătorul medicamentelor propuse, exceptate fiind urgentele medicale.

8. Este interzisă implicarea serviciilor secrete din Romania în justiție, în politica, în presa și în afaceri pe teritoriul României. Demascarea persoanelor fizice sau juridice care încalcă prezenta dispoziție legală este exceptată de la aplicarea articolului aferent din Legea 51/1991. Încălcarea prezentei dispoziții legale constituie abuz în serviciu, iar nedenunțarea unei posibile încălcări a acestei norme constituie complicitate la abuz în serviciu, astfel cum aceasta infracțiune este definita și sancționată de dispozițiile art 297 Cod Penal .

9. Este interzisă achiziționarea de echipamente militare de la producători externi care nu asigura producția Offset în Romania de cel puțin 40% din valoarea contractului.

10. Este interzisă orice formă de cenzură sau limitare a dreptului la libera exprimare a cetățenilor români pe rețelele de socializare sau/și în mediul online. Încălcarea prezentei norme legale atrage sancționarea prestatorului de servicii online cu o amendă cuprinsă intre 10.000.000 și 50.000.000€, în funcție de gravitatea faptei.

11. Prezenta lege intra în vigoare de la data publicării în monitorul oficial, orice dispoziție contrară fiind de drept abrogată de la această dată.

627
Tagurile:
Lege, Suveranitate, Dan Chitic

Загрузка...
Заседание Высшего Евразийского экономического совета

Peskov: Putin i-a explicat lui Biden situația cu Navalnîi

0
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele rus Vladimir Putin i-a explicat colegului său american Joe Biden situația cu Alexei Navalny atunci când a ridicat acest subiect în timpul conversației telefonice.

BUCUREȘTI, 26 ian - Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin i-a explicat colegului său american Joe Biden situația cu Alexei Navalny atunci când a ridicat acest subiect în timpul conversației telefonice cu o zi înainte, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Conversația telefonică dintre președinții Rusiei și Statelor Unite a avut loc marți. Părțile au discutat subiecte de actualitate ale relațiilor internaționale și ale agendei bilaterale, inclusiv posibilitatea cooperării între țări în lupta împotriva coronavirusului, retragerea unilaterală a Statelor Unite din Tratatul Cerului Deschis, extinderea tratatului strategic START-3 și altele subiecte.

"În ceea ce privește acest subiect, da, a fost ridicat de președintele Statelor Unite ale Americii. Explicațiile necesare au fost date de președintele Putin", a spus Peskov, spunând dacă subiectul cu Alexei Navalnîi a fost ridicat în această conversație.

Ca răspuns la observația că Casa Albă a scris despre acest lucru, iar că în serviciul de presă de la Kremlin, a apărut un mesaj corespunzător și apoi șters, purtătorul de cuvânt al președintelui rus a obiectat: „Am avut un singur text care a fost publicat imediat”.

Când a fost rugat să clarifice dacă Putin și Biden au o înțelegere reciprocă asupra acestei chestiuni sau dacă pozițiile lor sunt foarte diferite, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a repetat: "Clarificările necesare au fost prezentate din partea noastră".

 

0
Tagurile:
Joe Biden, Aleksei Navalnîi, Dmitrii Peskov

Загрузка...