Copii în costume de îngeri

Asta nu știai despre banii și moartea românilor

157
(reînnoit 19:35 10.05.2018)
Două comunicate ale Institutului Național de Statistică (INS), publicate zilele acestea, conturează un paradox.

BUCUREȘTI, 10 mai — Sputnik, Daniel George Nistor. Standardul de viață al românilor crește de la an la an, dar în același timp se nasc tot mai puțini copii și mor tot mai multe persoane.

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în martie anul acesta de 2.704 lei, în creştere cu 15,5% față de martie 2017, potrivit datelor INS.

Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 110,1%. Acest indice este calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum.

Deci românii care muncesc — nu numai că au primit mai mulți bani, dar au înregistrat și o creștere reală a standardului de viață.

În luna martie 2018 s-au născut în România13.685 de copii, cu 1.366 mai puțini decât în luna similară a anului precedent, iar numărul persoanelor decedate a crescut cu 2.768, până la 25.239, conform INS.

Așadar mai mulți români au murit decât s-au născut, iar numărul morților a crescut în timp ce numărul nașterilor a scăzut în martie 2018 față de martie 2017.

Sporul natural a fost negativ atât în luna martie 2018 (-11.554 persoane), cât şi în luna martie 2017 (-7.420 persoane).

Care să fie explicațiile acestui paradox? Poate faptul că numărul persoanelor considerate sub pragul sărăciei conform normelor internaționale, peste 5 milioane, îl depășește pe cel al angajaților, circa 4,9 milioane.

Datele Institului Național de Statistică nu precizează câte nașteri și decese s-au produs în fiecare dintre cele două categorii de populație.

Dar putem bănui cel puțin că sărăcia este principal cauză a dramelor reflectate în cifrele de mai sus.

157
Tagurile:
paradox, negativ, sporul natural al populației, câştig salarial, creștere, România
Tematic
Depopularea României: localitățile cu cea mai mare scădere a populației
Analiză: creșterea PIB-ului pe cap de locuitor se datorează depopulării României
În ce localitate numărul mașinilor e mai mare decât cifra populației
O treime din populație a migrat, pleacă și cei bogați. Mai departe, tot așa?
Populația Germaniei crește din contul românilor, polonezilor și bulgarilor
SONDAJ: Migrația, terorismul și îmbătrânirea populației sunt problemele UE

Загрузка...