Rating al creditelor

Robor a atins un nou record. Dar cui îi pasă?

42
(reînnoit 17:48 08.05.2018)
Numai 7% din populația activă a României trebuie să achite credite în lei, iar valoarea totală a acestora echivalează cu 15% din averea lui Jeff Bezos.

BUCUREȘTI, 8 mai — Sputnik, Daniel George Nistor. Indicele Robor la trei luni a ajuns marți la 2,68%, cea mai mare valoare din ultimii patru ani.

Acest indice reprezintă rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară și este luat în calcul la sumele lunare pe care trebuie să le ramburseze clienții băncilor.

Recordul intervine a doua zi după ce Banca Națională a României (BNR) a crescut dobânda de politică monetară de la 2,25% la 2,50%, aceasta fiind a treia majorare de la începutul lui 2018.

Aproape cu siguranță ne putem aștepta, așadar, ca dobânzile la credite să crească în perioada următoare. Dar pe câți dintre noi îi afectează acest lucru și în ce măsură?

Totalul creditelor în lei preluate de populaţie atingea, la finalul lunii martie, 84,3 miliarde de lei, potrivit unui raport al BNR. 

Asta înseamnă în jur de 18 miliarde de euro, cam a șasea parte din averea lui Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume la ora actuală.

În același timp, împrumuturile populației în valută se cifrau la echivalentul 44,6 miliarde de lei, aproximativ jumătate din totalul creditelor luate în moneda națională.

Numărul restanțierilor la rambursarea creditelor se ridica la peste 670.000 la finele primelor trei luni din acest an.

Procent
© Sputnik / Наталья Селиверстова

Banca centrală nu oferă statistici referitoare la numărul total al persoanelor împrumutate, în lei și valută. În mass-media circulă estimări neoficiale, potrivit cărora aceste persoane ar fi în jur de 1 milion. Cum valoarea creditelor în lei este de două ori mai mare decât cea în valută, putem face un calcul simplist, care ne duce tot pe la 670.000 de români împrumutați în moneda locală.

Cum populația activă a României este de circa 9 milioane de persoane (cea ocupată fiind în jur de 8 milioane), rezultă că aproximativ 7% din populația activă a țării are credite în lei și este afectată de fluctuațiile indicelui Robor.

42
Tagurile:
record, indicele robor, creșterea dobânzii de politică monetară, BNR, România
Tematic
Predicții negre: Comunismul revine, creditele dispar
BNR a decis. Adio credite ieftine!
Avertisment pentru creditori. Cresc dobânzile la euro
Partidele naţionaliste: Românii, trădaţi prin creditele cu franci elvețieni

Загрузка...