Robot

Vin roboții! Îți vei pierde jobul?

87
Majoritatea angajatorilor români (81%) consideră că automatizarea proceselor de muncă va spori numărul de salariaţi, în loc să-l diminueze.

BUCUREȘTI, 24 apr — Sputnik, Daniel George Nistor. Pe măsură ce avansează tehnologia, crește și necesarul de personal calificat, deci nu trebuie să ne speriem că vom munci mai puțin. Ba chiar dimpotrivă. 81% dintre angajatorii români consideră că robotizarea va menține sau va crește dimensiunea forței de muncă, potrivit unui studiu realizat de compania de resurse umane ManpowerGroup, citat de wall-street.ro.

17% dintre angajatorii români consideră că automatizarea îi va determina să-și scadă numărul total de angajați în următorii doi — trei ani, față de doar 10% la nivel global, și doar 14% consideră că-și vor mari numărul de angajați în urma robotizării, față de 20% la nivel global, impactul net per ansamblu fiind unul ușor negativ.

Testarea robotului salvator
© Sputnik / Александр Овчаров

Cele mai vulnerabile joburi la automatizare vor fi cele care vizează activități de rutină sau cu valoare adăugată redusă pentru clienții companiei. Doar 5% dintre angajatorii români chestionați consideră că-și vor crește echipa din funcțiunea administrativă și de suport, iar 14% anticipează scăderi, în timp ce referitor la funcțiunea de resurse umane, ponderea angajatorilor care prevăd creșteri este de 1%, dar alți 5% preconizează că-și vor scădea echipele de HR că rezultat al automatizării, potrivit studiului Revoluția Competențelor 2.0.

36% din angajatori se așteaptă să-și crească personalul din producție, însă alți 41% cred că în următorii doi-trei ani vor face reduceri de personal în această funcțiune, pe fondul automatizării. În schimb, transformarea digitală a organizațiilor va necesită competențe de IT, astfel încât 11% dintre angajatori preconizează că-și vor mari departamentele de IT, și numai 2% anticipează o micșorare a acestora, impactul net fiind pozitiv, de +9%.

87
Tagurile:
opinii, locuri de muncă, robotizare, automatizare, sondaj, România
Tematic
(VIDEO) Roboții livrează pizza la domiciliu în unele orașe ale Europei
(VIDEO) Dubaiul va fi patrulat de polițiști-roboți
Robotul-chirurg: în 2018, cancerul va fi tratat de un robot creat în Rusia

Загрузка...