În căutarea unui loc de muncă

Pericol de pușcărie! "Patron în România" devine sport extrem

165
Noile prevederi legislative strâng puternic șurubul cu antreprenorii în ce privește relația acestora cu angajații.

BUCUREȘTI, 13 apr — Sputnik, Daniel George Nistor. Prevederile Codului muncii au fost modificate astăzi prin lege, principalele noutăți fiind în legătură cu sancționarea muncii nedeclarate, evidența orelor de lucru prestate de unii salariați și acordarea liberelor legale pentru persoanele de alte religii.

În plus, tot astăzi a apărut și o noutate în privința zilierilor, în sensul că firmele pot să le găsească de lucru, oferind, practic, o mediere a muncii, scrie Avocatnet.ro.

Cinci modificări majore intervin prin noul Cod al muncii: 

• sunt aplicate limite maxime la amenzile pentru munca nedeclarată
• va risca închisoarea cine reia ilegal activitatea firmei după ce aceasta a fost suspendată pentru angajarea "la negru"
• angajatorii sunt obligați să țină evidente speciale pentru salariații mobili și cei care lucrează de acasă
• angajații de alte religii decât cea creștin-ortodoxă au dreptul la 6 zile libere pe an, dar acestea nu pot fi acordate în zilele nelucrătoare sau concediul de odihnă
• firmele pot acționa ca intermediari între zilierii care vor să găsească de lucru și entitățile care vor să îi angajeze

Cea mai drastică dintre prevederi este aceea care sancționează munca "la negru". Firmelor care folosesc lucrători fără formel legale le poate fi sistată activitatea, iar reluarea acesteia este posibilă doar după achitarea amenzilor aplicate de inspectorii muncii, încheierea contractelor de muncă și plata taxelor salariale datorate statului. În caz contrar, dacă vor relua activitatea fără a face aceste remedieri, angajatorii vor risca chiar și pedeapsa cu închisoarea, potrivit unui act normativ aplicabil de vineri.

165
Tagurile:
modificări, codul muncii
Tematic
Guvernul vrea să muncim mai puţin? Propunere pentru o nouă zi liberă
Zile lucrătoare mai puţine, buzunar mai gol. Explicaţiile ministrului Muncii
Oficial: 8,5 milioane de români muncesc și numai 425.000 șomează
Românii din Germania: drepturile ca muncitori în această ţară

Загрузка...