Banca Națională a României

Ne amăgește BNR și anul acesta? Recurs la istorie

84
(reînnoit 16:28 11.04.2018)
Experiența mai mult sau mai puțin recentă ne arată că atunci când anul începe prost din punct de vedere al inflației, ținta BNR nu va fi atinsă.

BUCUREȘTI, 11 apr — Sputnik, Daniel George Nistor. Inflația a început să-și arate colții. Pentru luna februarie, Institutul Național de Statistică (INS) a raportat o creștere a salariului mediu brut de 0,1%, dar acest avans firav este anulat practic de evoluția prețurilor de consum, care induce o scădere reală de 0,2%.

Totuși, Banca Națională a României (BNR) se arată optimistă. Afișează o țintă a inflației de 2,5%, în condițiile în care avem un nivel de 4,72% în februarie 2018 raportat la luna similară din anul precedent.

Ceva asemănător se întâmpla în urmă cu exact 7 ani. La 11 aprilie 2011, BNR susținea o țintă a inflației de 3% plus/minus 1 punct procentual, adică maximum 4%, minimum 2%.

În acea zi, jurnaliștii de la EvZ.ro trăgeau un semnal de alarmă: "Nicio șansă de inflație de 4% în 2011".

Vlad Muscalu, economist la ING Bank România, făcea o predicție, în cotidianul citat: "Este posibil ca inflaţia să crească la 6% la final de an". Și previziunea lui aproape s-a adeverit. Pentru 2011, INS avea să raporteze o rată a inflației de 5,8%. De atunci nu s-a mai înregistrat niciodată o cotă atât de mare.

Vârful perioadei 2011-2018 a fost atins în 2013 (când rata inflației s-a ridicat la 4,0%), iar nivelul cel mai scăzut s-a înregistrat în 2016, când indicele prețurilor de consum a scăzut, rata inflației fiind de —1,5%.

Ce va fi în 2018? Vom afla la finalul anului. Dar până atunci, e posibil că BNR să se răzgândească, după cum are obiceiul, și să își revizuiască ținta. Păcat că managerii, pentru care evoluția prețurilor și tendințele aferente reprezintă indicative de prim rang, nu pot revizui din mers planurile de afaceri și politica salarială, fără mari costuri.

84
Tagurile:
prognoză, creștere, inflația, România
Tematic
Inflația începe să ne dea bătăi de cap. Ce se întâmplă cu prețurile în 2018
Hai la lupta cea mare împotriva inflației! Cu Isărescu comandant
Ritm de creștere a prețurilor - cel mai mare din ultimii ani

Загрузка...