Daniel Catalin Zamfir

Cazul Zamfir: PNL joacă pe cartea băncilor

135
Popularitatea unui senator crește în timp ce partidul care se pregătește să-l dea afară devine un aliat tot mai de încredere al sistemului bancar.

BUCUREȘTI, 29 mart — Sputnik, Daniel George Nistor. Biroul Executiv al PNL a luat decizia de a-l exclude pe Daniel Zamfir din partid, propunerea urmând să fie validată de Consiliul Național.

Senatorul a inițiat mai multe legi care protejează clienții sistemului bancar în relația cu instituțiile de credit. De exemplu, potrivit unuia dintre actele normative în cauză, dobânda la creditele de consum nu poate depăși 18%.

Vorbind strict liberal, decizia anunțată de președintele PNL Ludovic Orban are logica de partea ei. Această reglementare, la fel ca și celelalte inititate de Zamfir, prevede ca statul să intervină și să pună o restricție într-o tranzacție dintre două entități private.

E adevărat că în domeniul împrumuturilor, principiul "piața reglează" a ajuns să funcționeze puternic de tot în defavoarea clientului. Dobânzile practicate de instituțiile financiare nebancare (IFN) au atins în unele cazuri și 5.000%, după cum a anunțat, într-un comunicat, Banca Națională a României (BNR). Probabil că la acest nivel se acordă credite pe interval scurte de timp, adică nu totdeauna iei 100 de lei și dai 5.100 peste un an.

Fondul Monetar Internațional
© Sputnik / Наталья Селиверстова

Dar chiar și așa, dobânzile sunt mari. Dar oricât de mari ar fi dobânzile, limitarea lor prin lege nu poate fi considerată o măsură liberală.

Numai că adversarii lui Zamfir din interiorul și exteriorul PNL au argumentat mai puțin pe principii. Criticile lor vizau faptul că toate aceste legi (darea în plata, plafonarea dobânzilor, cea privind operațiunile de leasing etc) pun în pericol sistemul bancar și odată cu el, întreagă economie națională.

Din afara PNL, precum și din afara sistemului bancar și a sferelor de influență a acestuia, Daniel Zamfir nu primește critici. Ba dimpotrivă, popularitatea lui e pe val, are pagina de Facebook plină de felicitări, chiar și de la oameni care spun că nu au votat PNL.

Cea mai recentă postare a senatorului a apărut în urmă cu 18 ore și sună sec: "Astăzi, Ludovic Orban va propune excluderea mea din PNL, pe motiv că am deviat de la linia partidului. Proiectele de lege împotriva abuzurilor băncilor și IFN-urilor deranjează tare rău!".

Postarea are peste 1.000 de like-uri, peste 200 de distribuiri și nenumărate comentarii de încurajare.

Nu știm care va fi viitorul politic al lui Zamfir. El are și aliați în interiorul partidului — fostul președinte PNL Alina Gorghiu a declarat că se opune excluderii.

Tot acest tablou ne arată că la vârf cel puțin, PNL este un partid care își apară principiile, dar în aceeași măsură se situează de partea băncilor. Un partid pe care sistemul bancar are motive să-l dorească învingător la alegerile parlamentare viitoare, din anul 2020.

135
Tagurile:
Plafonarea dobânzilor, Bănci, PNL, Daniel Zamfir
Tematic
Aveți dovada! "Legea lui Zamfir" nu distruge țara
Zamfir, pe cai mari. "Bancherii îi cerșesc dialogul"
Expert Big 4: "Legea lui Zamfir" va lovi puternic băncile
Cât de tare îi lovește "Legea lui Zamfir"
Un personaj de la PNL, acuzat că „mănâncă" bani. Zamfir cere demisia

Загрузка...