Gas compressor station

Ucraina vrea înlocuiască gazul rusesc cu cel românesc

178
(reînnoit 16:01 26.03.2018)
Ucraina vrea să devină teritoriu de tranzit a gazelor românești pentru țările din Europa Centrală și de Est, se arată într-un comunicat al companiei ucrainene Ukrtransgaz.

CHIȘINĂU, 26 mart — Sputnik, Octavian Racu. Ucraina intenționează să devină teritoriu de tranzit al gazului românesc spre țările din Europa Centrală și de Est după expirarea contractului între Gazprom și Naftogaz, anunță serviciul de presă al companiei Ukrtransgaz, cea care se ocupă cu gestionarea infrastructurii de transportare a gazului în Ucraina.

Gazoductul Transit-1 este unul dintre cele trei conducte principale ale traseului trans-balcanic, care este utilizat în prezent pentru transportarea gazelor naturale către Bulgaria. Contractul pe termen lung al exploatării conductei a expirat în 2016, iar ulterior va fi posibilă exploatarea conductei în conformitate cu reglementările UE, după expirarea contractului de tranzit între Naftogaz și Gazprom la sfârșitul anului 2019.

Atunci când conducta Transit-1 va deveni bidirecțională,  aceasta va avea o capacitate de transportare până la 5 miliarde de metri cubi anual, atât pentru necesitățile pieței ucrainene, cât și a piețelor țărilor din Europa Centrală și de Est, se arată în comunicatul companiei ucrainene.

"Sistemul ucrainean de transport al gazelor oferă posibilitatea de transportare a gazului din România spre țările din Europa Centrală și de Est. Ukrtrangaz, ca operator al Ucrainei, face totul ce este posibil pentru a valorifica potențialul sistemului nostru și va propune partenerilor europeni posibilități interesante. Inclusiv, lucrăm asupra creării unor noi rute interstatale pentru transportare a gazului, care ar putea să fie utilizate sistemul ucrainean de transportare după 2019", se spune în comunicat.

Pe 9 ianuarie, Ukrtransgaz a anunțat că volumul gazului tranzitat prin Ucraina a crescut în anul 2017 cu 13,7 la sută, comparativ cu anul 2016 — până la 93,5 miliarde de metri cubi.

178
Tagurile:
tranzitare, Ukrtransgaz, Naftogaz, gaz natural, Gazprom, Ucraina, România
Tematic
România va cumpăra mai mult gaz din Rusia
Țara care va interzice mașinile pe gaz, în favoarea vehiculelor electrice
Rusia și Belarus renunță la dolar și introduc rubla în comerțul cu petrol și gaz
Lavrov: SUA vrea să impună Europei livrările de gaz lichefiat
În RM demarează iarăși căutări stăruitoare de petrol și gaz
România nu mai livrează gaz către Moldova

Загрузка...