criză

Semnal: PSD și BNR ascund CRIZA care va veni

280
Există o scrisoare secretă transmisă de mai-marii partidului de guvernământ către BNR, privind date macroeconomice îngrijorătoare?

BUCUREȘTI, 12 mart — Sputnik, Daniel George Nistor. Jurnalistul Radu Soviani lansează o informație năucitoare. Astfel, la Banca Națională a României (BNR) ar fi ajuns o înștiințare semnată de Liviu Dragnea, președintele PSD, dar redactată de Darius Valcov, consilierul de stat pe care mulți îl consideră o eminență cenușie a guvernării.

"Aștept cu interes ca scrisoarea pentru BNR semnată de Liviu Dragnea, cel mai probabil scrisă de Darius Valcov, va primi foarte probabil un răspuns de la Liviu Voinea — ca responsabil de inflație în BNR", scrie Radu Soviani, pe Facebook.

Acesta ironizează felul în care guvernanții colaborează cu șefii Băncii Naționale.

"Mi se pare un jalnic joc de glezne. Scrisoarea este secretă, pentru că nu a fost făcută încă publică. Aștept ca răspunsul să fie nesecret. Mai ales că nu exclud ca răspunsul să fi fost scris dinainte și semnat altfel decât apar pe site-ul BNR numele celor din Consiliul de Administrație", mai scrie Soviani.

El face o comparație, pe blogul propriu, cu situația din 2008, anul crizei mondiale, când într-o emisiune televizată avertiza că economia se va prăbuși, deși în acel moment totul părea roz.

"Arătam că bugetul de atunci se construiește nerealist. Ca acum. Și a fost. Și ca dezechilibrele care vor urma, vor fi draconice. Și au fost. Ca acum", afirmă jurnalistul, pe blogul său.

"Creșterea economică era prognozată la 7%, deficitul la 2,4%. Creșterea economică a fost de 8,6% iar deficitul bugetar de 5,6%, după care, în 2009, România a avut cea mai draconică inversare de trend din Uniunea Europeană (cădere de peste 6%)", amintește Radu Soviani.

Pentru a demonstra că în 2008 a semnalat derapajul care avea să se producă în anii următori, acesta atașează un clip video dintr-o emisiune Realitatea TV de la acea vreme, unde explică aceste lucruri, în dialog cu realizatoarea Andreea Crețulescu.

"Faptul că autoritățile nu și-au dat seama atunci despre (propria) criză auto-indusă a economiei românești (sădită în 2005-2007), peste care s-a suprapus criza internațională), a condus la o recesiune draconică în final de 2008, 2009 și 2010", spune jurnalistul.

"La fel se întâmplă și acum. Creșterea economică peste așteptări, de 7% în 2017, este rezultatul derapajului comun al politicii fiscale (primordial) și politicii monetare (simultan). Tot ei vor fi și tata și mama crizei care va urma", prevede Soviani.

El crede că BNR și Guvernul poartă întreaga responsabilitate.

"Politica monetară, care are ca principal atribut stabilitatea prețurilor (în condiții de stabilitate financiară). a ținut isonul politicii fiscale tâmpite aplicate din 2015 și până în prezent. Și tot acest joc de picioare este făcut acum, în martie 2018, într-un moment critic pentru economia României. Așa cum a fost și cel din martie 2008, pe care l-am arătat chiar atunci, când guvernanții și Banca Centrală au continuat să ignore criză economică, auto-provocată", scrie jurnalistul.

280
Tagurile:
Criză, PSD, BNR, Radu Soviani, Mugur Isărescu, Liviu Dragnea, România
Tematic
Scandalos - De ce a tăcut BNR timp de opt ani?
Un avocat acuză BNR: Isărescu minte și la prețul laptelui
Alertă dură de la BNR: Evitați Bitcoin!
BNR a decis. Adio credite ieftine!
Avertisment dur de la BNR. Datoriile cresc vertiginos. Ce urmeaza
Visele românilor, între (po)veștile lui Meleșcanu și valutistul de la BNR
Efectele Brexit-ului asupra României. Raportul BNR
Sistemul bancar din România are probleme. Raportul BNR
Валюта

Vești bune pentru moneda națională: euro a scăzut după alegeri

73
(reînnoit 13:48 28.09.2020)
În prima zi după alegeri, leul a crescut la 4,8705 unităţi pentru un euro, după o perioadă în care a cunoscut scăderi constante în fața monedei europene.

BUCUREȘTI, 28 sept - Sputnik. Banca Naţională a României a anunţat astăzi un curs de referinţă de 4,8750 lei pentru un euro, în creştere cu 0,06% faţă de nivelul de 4,8722 consemnat joi, iar dolarul a scăzut cu 0,02%, la 4,1874 lei pe unitate.

Cursul mediu al BNR pentru euro aferent lunii august 2020 a fost de 4,8372 lei pe unitate.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a coborât luni cu 0,11%, de la nivelul de 4,1874 lei pe unitate înregistrat vineri la 4,1828 lei pe unitate.

Pe 23 martie 2020, dolarul a atins un maxim istoric, de 4,5316 lei/dolar.

Lira sterlină a urcat cu 0,82%, la 5,3758 lei pe unitate, faţă de nivelul de 5,3319 lei pe unitate consemnat vineri.

Francul elveţian a scăzut cu 0,06%, la 4,5108 lei pe unitate, comparativ cu nivelul atins vineri, de 4,5137 lei pe unitate.

Aurul a fost cotat la 249,1178 lei pentru un gram, în declin faţă de preţul înregistrat vineri, de 251,0994 lei.

73
Tagurile:
Alegeri, Euro
Tematic
Maxim istoric pentru euro, a patra oară în această lună
Guvernul PNL a îndatorat România cu peste 9,5 miliarde de euro în numai șapte luni
Programul „Casa Eficientă Energetic”: poți primi până la 15.000 euro

Загрузка...
Валюта

Euro a ajuns la un nou maxim istoric, a treia zi consecutiv

75
BNR a anunțat astăzi creșterea euro la un nou maxim istoric, a treia zi consecutiv, momenda europeană fiind cotată astăzi la 4.8750 lei.

BUCUREȘTI, 25 sept - Sputnik. Euro a atins astăzi un nou maxim istoric, ajungând la 4.8750 lei conform cotației BNR. Acesta este al cincilea maxim istoric pentru moneda europeană atins în septembrie.

Leul a pierdut teren și în fața tuturor pricipalelor valute: dolarul american a fost cotat la 4.1874 lei, francul elvețian la 4,5137 lei, iar lira sterlină la 5,3319 lei.

Analiştii financiari estimează, în cel mai recent sondaj, prezentat tot astăzi, deprecierea leului până la un curs mediu de 4,97 lei/euro în următoarele 12 luni. Datele colectate de CFA arată că, pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiştilor incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 4,88 lei/euro.

75
Tagurile:
Euro
Tematic
Programul „Casa Eficientă Energetic”: poți primi până la 15.000 euro
Cum pierde România zilnic un milion de euro
Guvernul PNL a îndatorat România cu peste 9,5 miliarde de euro în numai șapte luni

Загрузка...
Klaus Iohannis

Tinerii vor educație sexuală în școli: solicitare către Iohannis

0
(reînnoit 18:18 29.09.2020)
Trei organizații importante din România cer președintelui Klaus Iohannis să retrimită în Parlament Legea privind educația sexuală, exprimându-și dezamăgirea față de decizia Curții Constituționale a României.

BUCUREȘTI, 29 sept – Sputnik. Legea privind educația sexuală continuă să stârnească discuții. Joi, 24 septembrie 2020, Curtea Constituțională a României a respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis asupra actului normativ care modifică legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Consiliul Naţional al Elevilor, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi Consiliul Tineretului din România îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis retrimiterea în Parlament a Legii privind educaţia sexuală, exprimându-şi dezamăgirea faţă de decizia CCR care a stabilit că prevederile privind înlocuirea educaţiei sexuale cu educaţia sanitară sunt constituţionale, precizează agerpres.ro.

Elevii spun că încercarea decidenților de limitare a accesului elevilor la educația sexuală este un ”act iresponsabil”, aceasta cu atât mai mult cu cât România este la coada clasamentului privind sănătatea sexuală a tinerilor și numărul mamelor adolescente.

Sursa citată susține că, potrivit datelor INS Tempo, în anul 2018, în România au devenit mame 727 de adolescente cu vârsta sub 15 ani şi 18.753 cu vârsta între 15-19 ani. Dintre mamele adolescente sub 15 ani, 19 sunt la a doua naştere şi una la a treia. Cât ţine de mamele adolescente cu vârsta între 15-19 ani, 3.929 sunt la a doua, 731 la a treia, 72 la a patra, 8 la a cincea şi una la a şasea.

Mai mult decât atât, un procent semnificativ - 7,5% - din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual în Europa provin din România. Vorbim de o incidență triplă față de media de la nivelul Uniunii Europene.

România se află pe un tragic loc unu în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin.

Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, ai Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi ai Consiliului Tineretului din România atrag atenția că în multe familii din România sănătatea reproducerii nu este un subiect de discuție liberă. Mulți părinți nu le pot da sfaturi competente copiilor cu privire la probleme ce țin educația sexuală. În schimb, sfaturile pe care le primesc de la specialiști în cadru organizat, la școală, ar fi pentru acești elevi unica oportunitate de a înțelege aspecte de bază adiacente educației sexuale, cum ar fi contracepția sau planificarea familială.  


0
Tagurile:
Klaus Iohannis, educație sexuală
Tematic
Parlamentarii au decis: educația sexuală, obligatorie în școli
Cuplul zilei: Carmen Iohannis și Oana Lovin, asortate la vot
CCR blochează apetitul lui Iohannis pentru educația sexuală

Загрузка...