criză

Semnal: PSD și BNR ascund CRIZA care va veni

282
Există o scrisoare secretă transmisă de mai-marii partidului de guvernământ către BNR, privind date macroeconomice îngrijorătoare?

BUCUREȘTI, 12 mart — Sputnik, Daniel George Nistor. Jurnalistul Radu Soviani lansează o informație năucitoare. Astfel, la Banca Națională a României (BNR) ar fi ajuns o înștiințare semnată de Liviu Dragnea, președintele PSD, dar redactată de Darius Valcov, consilierul de stat pe care mulți îl consideră o eminență cenușie a guvernării.

"Aștept cu interes ca scrisoarea pentru BNR semnată de Liviu Dragnea, cel mai probabil scrisă de Darius Valcov, va primi foarte probabil un răspuns de la Liviu Voinea — ca responsabil de inflație în BNR", scrie Radu Soviani, pe Facebook.

Acesta ironizează felul în care guvernanții colaborează cu șefii Băncii Naționale.

"Mi se pare un jalnic joc de glezne. Scrisoarea este secretă, pentru că nu a fost făcută încă publică. Aștept ca răspunsul să fie nesecret. Mai ales că nu exclud ca răspunsul să fi fost scris dinainte și semnat altfel decât apar pe site-ul BNR numele celor din Consiliul de Administrație", mai scrie Soviani.

El face o comparație, pe blogul propriu, cu situația din 2008, anul crizei mondiale, când într-o emisiune televizată avertiza că economia se va prăbuși, deși în acel moment totul părea roz.

"Arătam că bugetul de atunci se construiește nerealist. Ca acum. Și a fost. Și ca dezechilibrele care vor urma, vor fi draconice. Și au fost. Ca acum", afirmă jurnalistul, pe blogul său.

"Creșterea economică era prognozată la 7%, deficitul la 2,4%. Creșterea economică a fost de 8,6% iar deficitul bugetar de 5,6%, după care, în 2009, România a avut cea mai draconică inversare de trend din Uniunea Europeană (cădere de peste 6%)", amintește Radu Soviani.

Pentru a demonstra că în 2008 a semnalat derapajul care avea să se producă în anii următori, acesta atașează un clip video dintr-o emisiune Realitatea TV de la acea vreme, unde explică aceste lucruri, în dialog cu realizatoarea Andreea Crețulescu.

"Faptul că autoritățile nu și-au dat seama atunci despre (propria) criză auto-indusă a economiei românești (sădită în 2005-2007), peste care s-a suprapus criza internațională), a condus la o recesiune draconică în final de 2008, 2009 și 2010", spune jurnalistul.

"La fel se întâmplă și acum. Creșterea economică peste așteptări, de 7% în 2017, este rezultatul derapajului comun al politicii fiscale (primordial) și politicii monetare (simultan). Tot ei vor fi și tata și mama crizei care va urma", prevede Soviani.

El crede că BNR și Guvernul poartă întreaga responsabilitate.

"Politica monetară, care are ca principal atribut stabilitatea prețurilor (în condiții de stabilitate financiară). a ținut isonul politicii fiscale tâmpite aplicate din 2015 și până în prezent. Și tot acest joc de picioare este făcut acum, în martie 2018, într-un moment critic pentru economia României. Așa cum a fost și cel din martie 2008, pe care l-am arătat chiar atunci, când guvernanții și Banca Centrală au continuat să ignore criză economică, auto-provocată", scrie jurnalistul.

282
Tagurile:
Criză, PSD, BNR, Radu Soviani, Mugur Isărescu, Liviu Dragnea, România
Tematic
Scandalos - De ce a tăcut BNR timp de opt ani?
Un avocat acuză BNR: Isărescu minte și la prețul laptelui
Alertă dură de la BNR: Evitați Bitcoin!
BNR a decis. Adio credite ieftine!
Avertisment dur de la BNR. Datoriile cresc vertiginos. Ce urmeaza
Visele românilor, între (po)veștile lui Meleșcanu și valutistul de la BNR
Efectele Brexit-ului asupra României. Raportul BNR
Sistemul bancar din România are probleme. Raportul BNR
Șantier de construcție

PSD - lege binevenită pentru banii românilor

244
Social democrații propun o lege care va ajuta mulți români - cu adevărat nedreptățiți salarial față de pregătirea lor

BUCUREȘTI, 14 mai – Sputnik. Social democrații propun o lege cu adevărat demnă de linia politică tradițională – vizând protecția drepturilor salariale. 

”Astăzi am decis să depunem în Parlament un proiect de lege pentru a proteja drepturile salariaților plătiți cu salariul minim pe economie”, a anunțat prim vicepreședintele Sorin Grindeanu.

Fostul premier consideră că este inadmisibil ca într-o țară europeană ”să avem medici, ingineri, maiștri, constructori, șoferi profesioniști, directori în sistemul privat, plătiți cu salariul minim”. 

”Practic, o TREIME din numărul total de angajați din România (1,7 milioane de persoane) sunt angajate pe salariul minim, deși peste 80% dintre acestea au cel puțin o calificare”, arată Grindeanu.

În aceste condiții, PSD consideră că salariul minim trebuie să ”redevină un instrument de protecție socială, valabil DOAR pentru persoanele apte de muncă care nu au nicio calificare”.

În acest sens, prin proiectul legislativ, PSD propune două modificări ale Codului Muncii, după cum urmează:

- salariul minim se acordă doar pentru persoanele și posturile care nu necesită/nu au vreo calificare;

- salariul minim se acordă pe o perioadă determinată de până la 12-24 de luni.

Așteptăm acum să vedem cum arată, concret, propunerea, dar și reacțiile mediului economic și care sunt sursele bugetare pentru aceste modificări. 

Oricum, este un proiect care ține de etica și echitatea retribuirii muncii și mai ales a muncii bazate pe pregătire.

Desigur, un proiect pe care PSD l-ar fi putut aplica și atunci când avea majoritate și guverna, având și ministerul Muncii, dar și cel al Finanțelor.

Ori, în contextul actual, ne întrebăm dacă e doar o propunere cu sens politic – sau face parte dintr-un pachet de propuneri pentru care PSD ar putea condiționa votul pentru PNRR, atât de necesar guvernului – și poate României?

244
Tagurile:
PSD
Tematic
Un vechi membru salvează onoarea PSD! Un NU hotărât servilismului față de străini!
În fine, PSD are curaj să arunce Europei în față un adevăr deranjant!
Cîțu recunoaște că a ajuns la mâna PSD – ”Voi discuta cu PSD”
Ponta deschide ușa alianței PSD-Pro România-AUR

Загрузка...
Hidroelectrica SA

Nou caz scandalos - americanii seacă de bani Hidroelectrica!

385
Ministerul Energiei a aprobat o solicitare a Fondului Proprietatea de a se distribui o sumă uriașă ca dividende în loc să se capitalizeze sau se investească în dezvoltare

BUCUREȘTI, 14 mai – Sputnik. Un nou caz scandalos inculpă guvernarea PNL - Ministerul Energiei, condus de ”liberalul” Virgil Popescu, a acceptat solicitarea Fondului Proprietatea de dividende suplimentare de la Hidroelectrica!

Informația este dată de ”Ziarul financiar”, care (Ministerul Energiei că ”pune umărul la secarea de bani a Hidroelectrica” prin acceptarea solicitării Fondului Proprietatea de a se retrage dividende suplimentare.

Concret, în urma dividendelor suplimentare aprobate ieri, 13 mai, statul român ”ia 1,84 mld. lei sub formă de dividende, iar 460 mil. lei merg la Fond”, arată sursa citată.

”De asemenea, undă verde ar fi primit şi propunerea de dividende înaintă de Hidroelectrica, respectiv de 1,3 miliarde de lei din profitul pe 2020, ceea ce înseamnă că cea mai profitabilă companie de stat din România urmează să distribuie anul acesta 2,3 miliarde de lei sub formă de dividende către cei doi acţionari”, scrie ”Ziarul Financiar”.

Sursa citată arată că la finalul lui 2020, Hidroelectrica avea 1,7 mld. lei in depozite si 2,084 mld. lei rezultat reportat.

Deci, o extragere de bani importantă, în locul unei reinvestiri sau a unei capitalizări în vederea dezvoltării.

​Hidroelectrica este actualmente cel mai mare producător de energie electrică din România, Ministerul Energiei deține 80% iar Fondul Proprietatea are 20%.

Administratorul Fondului este firma americană Franklin Templeton Investments, cu sediul în  California, SUA. Acțiunile sunt deținute, în proporție covârșitoare, de străini, majoritari fiind americani.

Conform Actului Constitutiv al Fondului, Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor numeşte cinci membri în Comitetul Reprezentanţilor. Aceștia sunt: Sorin — Mihai Sorin Mîndruţescu (preşedinte) fost șef al Oracle România, demisionar în urma unui uriaș scandal, iar membrii sunt Julian Healy, Piotr Rymaszewski, Steven van Groningen — susținător al manifestațiilor antiguvernamentale —  și Mark H. Gitenstein, fostul ambasador al SUA în România (între 2009 și 2012).

385
Tematic
Zamfir: Cîțu a pus ochii pe Hidroelectrica încă din 2019

Загрузка...
Wang Yi

China spune adevărul în față în evoluția conflictului din Gaza

0
(reînnoit 07:00 17.05.2021)
Stagnarea deciziei internaționale în cazul conflictului din Gaza are o cauză clară – iar China arunca adevărul în fața opiniei publice internaționale

BUCUREȘTI, 17 mai – Sputnik. Evoluția periculoasă a conflictului din Israel și Gaza a necesitat trei întâlniri ale Consiliului de Securitate al ONU. Totuși, nu s-a putut ajunge la un rezultat – la o poziție comună.

Cauza a fost dezvăluită de ministrul chinez de Externe, Wang Yi, care a spus clar: obstrucționarea de către SUA a unei decizii.

 ”Consiliul de securitate trebuie să ia măsuri, dar din cauza obstrucţiei unei ţări, Consiliul de Securitate nu ajuns la un consens”, a declarat ministrul chinez de Externe.

Șeful diplomației chineze a cerut în acest sens ca Washingtonul să-şi asume responsabilitățile la ONU.

 Wang Yi a atras atenția că Republica Populară China a propus, încă de acum o săptămână, un proiect de rezoluție, alături de Norvegia şi Tunisia.

Reamintim că, până la ora actuală, conflictul din Israel și Gaza a produs aproape 200 de morți, dintre care peste 50 de copii, peste 1500 de răniți și pagube materiale imense.

În plus, evoluția conflictului devine din ce în ce mai periculoasă, susțin analiștii politici și militari.

0
Tagurile:
China, Fâșia Gaza, Israel, Palestina, conflict

Загрузка...