Depozit

Presa răsfață băncile? "Li se zugrăvesc numai imagini roz"

56
(reînnoit 21:47 05.03.2018)
Un avocat crede că băncile au distrus economia și democrația, dar responsabilitatea acestora este pasată politicienilor și populației.

BUCUREȘTI, 5 mar — Sputnik, Daniel Nistor. Avocatul Gheorghe Piperea, cunoscut "adversar" al băncilor, comentează rezultatele unui sondaj și felul cum sunt acestea reflectate în mass-media.

Încrederea românilor în Bănci (sursa: sondaj CURS 2018): Foarte multă/Multă — 19%; Foarte puțină/Puțină — 74%; Nu știu/ Nu răspund — 7%. Încrederea românilor în Partide politice: Foarte multă/Multă — 12% (scădere 3%); Foarte puțină/Puțină — 86%; Nu știu/ Nu răspund — 2%.

"Așadar, doar un sfert din români au încredere în bănci. Restul (74%) le suspectează de diverse chestii — aș zice că e vorba de abuz de putere economică, practici înșelătoare, vânzarea de produse cu defecte (cam ce conțin acuzațiile noastre în litigiile contra lor), plus fraudă fiscală (cam ce susține, cu jumătate de gură, fiscul român)", scrie Piperea, pe rețeaua de socializare Facebook. 

"Dacă suporții mass-media insistă pe foarte redusa încredere în partide, contribuind substanțial la creșterea neîncrederii în acestea (și, implicit, în mecanismele clasice ale democrației, în vot și opțiune ideologică), foarte redusa încredere în bănci este trecută sub tăcere", arată acesta.

Avocatul consideră că băncile sunt chiar răsfățate de presă.

"Invers situației construite pentru partide, băncilor li se zugrăvesc numai imagini roz și li se oferă infinit de multe scuze pentru distrugerea economiei și a democrației și inepuizabile metode de transfer al responsabilității către guvern, partide, populație 'needucată' financiar, care are proasta inspirație să se împrumute la bănci și, în final, la deponenți și contribuabili, puși să plătească pentru falimentul bancar", punctează Gheorghe Piperea.

De unde diferența asta de tratament?

"De la bani", crede avocatul. "Partidele nu mai sunt afaceri prospere, că pe vremea lui Basexu, ci entități falimentare, conduse de bufoni patetici care se cred chitariști sau de canari penibili, cu sau fără mustață, prinși în colivia fostelor afaceri penale din trecut, dependenți, și unii, și alții, de banii bancherilor și de alianțele cu statul obscur, condus de inteligențe precare, auto-mandatate, eternizate pe post, în lipsa de alternative", mai scrie Piperea.

El a fost inițiatorul unor mari procese colective, fiind cunoscut în special pentru procesele intentate unor bănci comerciale, referitor la comisioane abuzive introduse în contractele de creditare. El a câștigat procese împotriva unor bănci precum BCR sau Volksbank.

56
Tagurile:
răsfăț, realitate, presa, Imagine pozitivă, bănci, Gheorghe Piperea, România
Tematic
Cine controlează băncile-cheie ale României
UE ne scapă de comisioane şi ne face dependenți de bănci
Guvernatorul Băncii Naționale: Prețurile vor crește mai repede decât anticipasem
O primă lovitură dată băncilor - românii au o șansă
Guvernul taxează băncile și le acuză că nu plătesc suficient impozit pe profit
Premierul declară război total băncilor din România, măsuri tranşante
Daniel-Cătălin Zamfir

Mare victorie pentru Daniel Zamfir ajută zeci de mii de români

430
(reînnoit 07:14 25.11.2020)
Senatorul Daniel Zamfir a repurtat un succes cu un amendament care salvează zeci de mii de români de pretențiile băncilor

BUCUREȘTI, 25 nov – Sputnik. Activitatea de până acum a senatorului Daniel Zamfir a fost benefică pentru sute de mii de români, prinși în mrejele contractuale ale creditelor bancar.

Ieri, senatorul a mai marcat un succes, mulțumită sprijinului acordat de parlamentarii PSD din camera Deputaților.

”Azi, colegii mei de la PSD din Camera Deputaților au adoptat amendamentul prin care am eliminat dobânda la dobândă cu care guvernul Orban i-a împovărat pe cei care și-au amânat ratele la bănci și IFN-uri pe perioada pandemiei”, arată Daniel Zamfir, definind votul ca pe ”ÎNCĂ O NEDREPTATE REPARATĂ”.

În ședința de ieri, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un amendament la legea de aprobare a OUG 168/2020 – în baza căruia pe perioada amânării ratelor nu se capitalizează dobânda.

”Dobânda datorată de debitori, precum şi comisioanele aferente corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare”, se arată în amendamentul iniţiat de senatorul PSD Daniel Zamfir – și adoptat de Camera Deputaților, for decizional pentru această lege.

OUG 168/2020 reglementează măsuri luate în contextul situaţiei epidemiologice COVID-19, inclusiv amânarea ratelor la credite pentru cetăţeni.

”Să te lauzi că vii în sprijinul oamenilor ajutându-i să-şi amâne ratele la bănci şi IFN-uri, dar, în acelaşi timp, să le percepi dobândă la dobândă pentru perioada amânării nu e doar un cinism, este până la urmă politica acestui Guvern care pune toată povara crizei economice pe spinarea oamenilor şi a companiilor româneşti, favorizând în mod vădit sistemul financiar bancar”, a declarat Daniel Zamfir.

Senatorul spune că, prin amendamentul său, oamenii ”vor fi scutiţi de această mizerie de a plăti dobândă la dobândă pe perioada amânării ratelor şi astfel le va fi uşurată povara plăţii ratelor în continuare”.

De asemenea, senatorul a precizat că voturile PNL și USR au fost contra amendamentului: ”Ca de obicei, când e vorba de legi în favoarea oamenilor, PNL și USR votează împotrivă!”.

Așa că senatorul PSD cere și celor care sunt afectați de probleme cu băncile – ”La vot, pe 6 decembrie, să ne apărăm drepturile calcate în picioare de PNL și USR!”.

430
Tagurile:
Victorie, Daniel Zamfir

Загрузка...
România, alegeri, bătrânel

Pensionarii, mai săraci: Vești de la cel mai înalt nivel

148
(reînnoit 09:23 24.11.2020)
Consilierul premierului Ludovic Orban spune că, în decursul anului 2021, veniturile pensionarilor ar putea să se majoreze în medie cu 200 de lei. Vârstnicii pierd, însă, lunar, sute de lei.

BUCUREȘTI, 24 nov – Sputnik. Vârstnicii primesc vești de la cel mai înalt nivel. Tănase Stamule, consilierul premierului Ludovic Orban, a declarat că pensiile ar putea crește de la anul.

Acesta a precizat că trebuie așteptată decizia Curții Constituționale a României și că de la anul Guvernul dorește să majoreze pensiile în medie cu încă 200 de lei.

Obiectivul este acela de a se ajunge la o majorare cu 40 de procente, fără a destabiliza economia României.

”Orice economist serios ştie că nu ai cum să creşti pensiile cu 40%. Realitatea ne spune că deja a fost un efort foarte mare pentru cei 14%. Pensionarii îşi vor creşte considerabil puterea de cumpărare”, a spus Tănase Stamule.

În programul de guvernare al PNL se arată că punctul de pensie va crește în următorii 4 ani cât ar fi trebuit să crească într-un singur an.

Guvernul actual propune majorări mici anual până în 2024, astfel încât, peste 4 ani, punctul de pensie să ajungă la 1841 de lei. În lege, însă, punctul de pensie trebuia să crească până la 1875 de lei anul viitor, informează antena3.ro.

Pensionarii vor pierde, astfel, sute de lei pe lună. Spre exemplu, dacă un senior are acum 0,7 puncte la pensie și are un venit de 1008 lei pe lună, în 2021 va primi 1091 lei pe lună, deși, potrivit legii, pensia trebuia să crească, tot anul viitor, până la 1312 lei pe lună. La un calcul simplu, rezultă că omul pierde 221 de lei pe lună, notează sursa citată.

148
Tagurile:
Pensii

Загрузка...
Raed Arafat

Arafat se vaccinează în direct? Ce spune șeful DSU

0
Secretarul de stat în Sănătate a precizat că, în momentul în care vaccinul anti-COVID va ajunge în România, el se va vaccina în direct. Declarația lui Streinu-Cercel.

BUCUREȘTI, 25 nov – Sputnik. Vaccinul anti COVID-19 stârnește controverse, iar în România, pe rețelele de socializare a apărut deja întrebarea dacă Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență se va imuniza.

Arafat a precizat că el se va vaccina anti COVID în direct, în momentul în care vaccinul va ajunge în România.

În opinia sa, exemplul personal va duce la creșterea încrederii românilor în vaccinare.

”La acest moment, cred că, prin puterea exemplului, la un anumit moment, vom putea arăta populației că oameni cum suntem noi care spunem că trebuie, o să ne vaccinăm și noi la momentul respectiv. 

La rândul său, Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului ”Matei Balș” din Capitală a explicat ce trebuie făcut pentru ca pandemia de coronavirus să se încheie în România în decurs de 14 zile.

În ceea ce privește vaccinul Streinu-Cercel a subliniat că dubiile aruncate asupra acestuia nu fac decât râu. Mai mult, el nu pricepe de ce în România nu se fac testări în masă.

”A doua intervenție este folosirea anticorpilor monoclonali, care să oprească pandemia. Noi dacă am împrăștia acești anticorpi monoclonali în 70% din populație în două săptămâni de zile nu am mai vorbi de incindența SARS-CoV 2 în circulație în România. Și a treia intervenție este vaccinarea”, a spus Adrian Streinu Cercel.

Reamintim că Donald Trump a beneficiat de un tratament cu anticorpi monoclonali.

 

0
Tagurile:
Vaccinare, Raed Arafat
Tematic
Crăciun și Revelion 2020: Arafat, despre restricții
Arafat, ultimele clarificări despre noile restricții
Arafat, răspuns cinic care va enerva sute de mii de români

Загрузка...