Banca Națională a României

Un avocat acuză BNR: Isărescu minte și la prețul laptelui

307
Predicții sumbre: ratele la programul Prima Casă se vor dubla, dobânda de politică monetară va depăși 4,5%

BUCUREȘTI, 16 feb — Sputnik, Daniel Nistor. Datele privind inflația continuă să stârnească valuri. Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat oficial un nivel de 4,3% pe anul 2017, mai mare decât cel prognozat de Banca Națională a României (BNR).

În noiembrie, BNR revizuise în creştere la 2,7% prognoza de inflaţie pentru finalul anului trecut, potrivit declarațiilor guvernatorului băncii centrale, Mugur Isărescu. 
Vinerea trecută, Isărescu a anunțat o revizuire privind inflaţia pentru 2018, în creştere de la 3,2% la 3,5% şi a estimat un nivel de 3,1% pentru decembrie 2019.

"Tot să te încrezi în cifrele emise de BNR", a scris, pe rețeaua de socializare Facebook, avocatul Gheorghe Piperea. 

Acesta a fost inițiatorul unor mari procese colective, fiind cunoscut în special pentru procesele intentate unor bănci comerciale, referitor la comisioane abuzive introduse în contractele de creditare. El a câștigat procese împotriva unor bănci precum BCR sau Volksbank.

"Ca să vedeți ancorare în prezent și adecvare la lumea reală: deși laptele este, de regulă, 4-5 lei/litru, BNR scrie în raportul său oficial referitor la inflația pe 2017 că prețul laptelui este, de fapt, 2,9 lei/litru. Poate în contabilitatea Mar SRL cifrele suportă coafări, dar în viața reală, nu prea…", mai scrie Piperea.

Mar SRL Drăgășani este compania producătoare de vinuri deținută de Mugur Isărescu.

"Așadar, dobânda — cheie a BNR nu va rămâne la 2,25% pe an și nici măcar la 3,5% pe an (cât prognozau niște mici profeți ratați din auto-intitulată "elită financiară" săptămâna trecută). Se va duce, natural, dincolo de 4,5%, ca să nu rămână în urma inflației, adică la un nivel de dobândă real — negativă (situație definită prin faptul că împrumutatul, și nu împrumutătorul, este remunerat pentru plasarea banilor cu titlu de împrumut, ceea ce, desigur, este o absurditate economică)", arată Piperea.

El pune o întrebare tăioasă.

Ce se va întâmpla, sub presiunea inflației și a dobânzii-cheie a BNR, cu:

(I) Robor (de care depinde 63% din totalul creditelor populației) și cu
(II) dobânda la împrumuturi și obligațiuni de stat (de care depinde finanțarea deficitului bugetar, inclusiv garantarea în continuare a crypto-fascistului program Prima Casă)?

Răspunsul dă fiori celor care au contractat credite pentru achiziția de locuințe.

"Eu cred că știți, eu sunt convins că știm deja toți ce se va întâmpla. Puneți 0,5-1 puncte procentuale peste cifra inflației și veți avea răspunsul: rate duble la creditele Prima Casă și 2-3 miliarde de euro expunere suplimentară a statului român", spune Piperea.

"BNR, instituția care ratează mereu ținte, prognoze și cifre, care se încurcă în propriile calcule și estimări, care se afundă din ce în ce mai mult în comunismul cel mai gregar, nu ne mai poate îmbrobodi", mai spune avocatul.

Acesta acuză Banca Națională de politici greșite, care duc la creșterea prețurilor.

"Sunt multe motive și cauze pe care BNR poate arunca vina scăpării de sub control a inflației: creșterea iresponsabilă a consumului pe credit (notă — oare cine o fi învățat românii să se împrumute în lei, 'că este ieftin și s-ar putea scumpi'?), politicile fiscale incoerente, instabilitatea politică, exportul iresponsabil de forță de muncă, resurse (inclusiv lemn brut) și de profit (cu sau fără conștiința fiscului că se practică evaziunea fiscală la scară multinațională)", scrie Gheorghe Piperea.

"Dar nimic nu are influența covârșitoare a politicii BNR de emisiune brută de bani: din 2014 până în 2017, masa monetară primară (M1), adică banii care circulă cu semnătura gubernatorului, a crescut de la 100 miliarde la 200 miliarde, adică, pur și simplu, s-a dublat. Adăugați la asta constatarea de acum 3 luni, pe care am postat-o pe această pagină, din care rezultă că, din 1999 până în 2014, chiar trecând prin denominarea în lei noi, întâmplată în 2005, puterea de cumpărare a leului a scăzut cu 664%! Pentru comparație, veți ști că, în aceeași perioadă, puterea de cumpărare a monedelor internaționale de referință (dolar și euro) a scăzut cu cca 50%, iar puterea de cumpărare a CHF s-a menținut aproape intactă (de aceea este și moneda de refugiu pe timp de criză…). Cine trebuia să asigure stabilitatea monetară? Nu-i așa că știm că nu noi?" — întreabă retoric avocatul.

307
Tagurile:
suspiciuni, Inflația, prognoza, INS, BNR, Gheorghe Piperea, Mugur Isărescu, România
Tematic
Alertă dură de la BNR: Evitați Bitcoin!
BNR a decis. Adio credite ieftine!
Avertisment dur de la BNR. Datoriile cresc vertiginos. Ce urmeaza
Isărescu ne dă vești proaste pentru 2018-2019
Guvernul Orban

Lovitură pentru PNL: inflația rămâne mare în România

269
Rata inflației din România rămâne una din cele mai ridicate din Uniunea Europeană, arată Oficiul European de Statistică.

BRUXELLES, 17 sept - Sputnik. România s-a situat printre ţările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei în august, conform Oficiului European de Statistică (Eurostat). 

Comparativ cu situaţia din iulie, rata anuală a inflaţiei în august a scăzut în 16 state membre, a rămas stabilă în trei (inclusiv în România) şi a crescut în şase state membre.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate, luna trecută, în Ungaria (4%), Polonia (3,7%), Cehia (3,5%) şi România (2,5%). La polul opus sunt unele state membre UE unde rata anuală a inflaţiei este negativă: Cipru (minus 2,9%), Grecia (minus 2,3%) şi Estonia (minus 1,3%).

Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut în august până la 0,6%, de la un nivel de 1,3% în iulie. Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Astfel, în luna august, rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la minus 0,2%, de la 0,4% luna precedentă, în timp ce în Uniunea Europeană a scăzut până la 0,4%, de la 0,9% luna precedentă. Este pentru prima dată din mai 2016 când rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât în teritoriul negativ.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

269
Tagurile:
România, PNL, inflație
Tematic
Date clare ale BNR confirmă: Viorica Dăncilă, net superioară lui Orban!
Mișcare surpriză a BNR: a deschis o linie de finanțare de la BCE de 4,5 miliarde de euro
Propunerea PSD de premier! Isărescu: ”Dacă va fi, va avea sprijinul BNR”

Загрузка...
Peter Tuchman, foreground right, works with fellow traders on the floor of the New York Stock Exchange, Monday, Aug. 24, 2015

Coșea: „Băncile vor înăspri condițiile de creditare”

74
(reînnoit 10:40 17.09.2020)
Profesorul a vorbit, în contextul în care bucureștenii s-au îngrămădit să cumpere locuințe noi, despre situația economică prezentă și a subliniat că este o perioadă dificilă, care ar trebui să ne determine să fim precauți.

BUCUREȘTI, 17 sept – Sputnik, Georgiana Arsene. România, mereu surprinzătoare: aceasta este concluzia unei întâmplări cel puțin interesante petrecute în București, acolo unde oamenii, deși e criză, au stat la cozi pentru a-și rezerva apartamente la un ansamblu rezidențial.

Complexul imobiliar nici nu a avut promovare online. Când cauți informații pe Google despre Plaza Residence faza 4 nu găsești mai nimic. Doar un anunț pe Facebook te informează că poți deja să îți faci rezervare, dar nu cu vreo mare publicitate, scrie presa.

Profesorul Mircea Coșea are, însă, o explicație pentru gestul românilor, în condițiile în care se întrevede o criză imobiliară fără precedent.

Întrebat dacă românii se tem de o devalorizare a banilor, ce anume îi determină să cumpere apartamente și de ce nu scad prețurile, Coșea a replicat că, din punctul său de vedere, este vorba de o teamă că se vor întâmpla lucruri mai grele și mai complicate.

De aceea, oamenii încearcă să își investească banii în ceva stabil. O altă temere a românilor este legată de creșterea euro față de leu, pentru  că toate aceste apartamente sunt prevăzute în lei, dar de fapt, au un preț convertit în euro.

”De asemenea, probabil că există și un element al unei presupuse crize imobiliare. Așa că oamenii se pregătesc să investească banii în ceva”, a spus Coșea.

Sursa citată este, însă, de părere că românii ar trebui să fie mai precauți, pentru că nu se știe cum va evolua situația economică. Profesorul crede că o parte din banii investiți din români în imobiliare provin din credite. Și aici apare o altă problemă, fiindcă există și aici o teamă pentru că este o posibilitate aproape certă ca băncile să intre într-o perioadă a creditelor neperformante.

”Adică vor fi mari întârzieri în plata creditelor pentru că mulți nu mai au bani de rată. Prin urmare, băncile, pentru a se securiza, vor înăspri condițiile de creditare. Va fi din ce în ce mai greu să se dea credite pentru persoane fizice”, a subliniat Coșea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

74
Tagurile:
Bănci, Case, apartamente, Credite

Загрузка...
Gabriela Firea

Gabi Firea, succes de excepție, lovitură pentru Nicușor Dan

112
Una dintre cele mai importante promisiuni a fost îndeplinită și concretizată - dar cu o întârziere de care s-ar face vinovat Nicușor Dan, care ar fi susținut anumite interese.

BUCUREȘTI, 19 sept – Sputnik. O promisiune respectată și una dintre frumoasele realizări rutiere din București – așa s-ar putea descrie inaugurarea podului Ciurel – la finalul primului mandat al Gabrielei Firea.

Gabi Firea ținut să asiste și la deschiderea circulației pe porțiunea Podul Ciurel - Nod Virtuții, menționând asta într-o scurtă postare.

”Azi s-a deschis circulația pe podul hobanat (pod susținut cu hobane sau cabluri-tiranți, n.n.), cele 3 pasaje și 9 bretele rutiere care fluidizează traficul spre cartierele Militari, Crângași, Drumul Taberei, Grozăvești-Regie”, care atrage atenția că va continua și cu cea de-a doua etapa a investiției, iar constructorul primei părți (Ciurel) - asocierea Max Boegl, Astaldi Spa și Eurocostrunct Trading 98 ”rămâne în șantier”.

Primarul General spune că este finalizat proiectul tehnic si culoarul de exproprieri – și explică și de ce a durat atât de mult prima parte a investiției. Iar situația este uluitoare – și arată de ce merg atât de greu treburile în capitalismul intereselor personale și de grup, față de perioada socialismului patriotic al lui Niculae Ceaușescu.

14 ani a durat realizarea primei etape din care aproape 10 ani de blocaje prin tribunale – asta este socoteala adevărată, dezvăluită de Firea! Iar motivul… este de-a dreptul pentru procurori:

”În apropierea unui pilon de pod are casa prietenul candidatului Dreptei, co-fondator al Uniunii Salvați Bucureștiul”, dezvăluie Firea, care acuză gruparea lui Nicușor Dan că ”acum, tot ei vin si mint că este “podul care nu duce nicăieri””.

Ori, arată Firea, acum, după ce a finalizat prima etape urmează lucrarea între Șoseaua Virtuții și Centură dar ”s-ar fi putut ca, acum, podul Ciurel să ducă direct în A1, dacă nu erau în București oameni care pretind că salvează orașul dar, de fapt, îl blochează”.

Deci, podul Ciurel, o reușită a administrație Firea – PSD, dar și lovitură pentru Nicușor Dan, care va trebuie să explice aceste acțiuni care ar fi dus la întârzierea lucrărilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

112
Tagurile:
Gabriela Firea, Nicușor Dan
Tematic
Gabriela Firea, acuzație gravă la adresa lui Nelu Tătaru – caz pentru procurori!
Marea realizare de la Metrou – o păcăleală și un atac pregătit la Gabriela Firea?
Ilan Laufer, confirmare fulminantă: ”Firea, următoarea victimă a blatului Ciolacu – Orban”

Загрузка...