Mugur Isărescu

Hai la lupta cea mare împotriva inflației! Cu Isărescu comandant

75
(reînnoit 15:26 09.02.2018)
Un analist economic propune un ONG care să îi unească pe toți românii doritori să lovească inflația din răsputeri

BUCUREȘTI, 9 feb — Sputnik, Daniel Nistor. Când autoritățile își epuizează ideile, mai fac apel și la devotamentul populației pentru o cauză dreaptă. Se întâmplă și la case mai mari.

"Gata, am decis să particip la lupta contra inflaţiei! Cum singur nu am nicio şansă, prima măsură, pe lângă acţiunile individuale şi ale familiei, va fi constituirea unei organizaţii neguvernamentale, mai ales că se primesc şi bani de la guvern pentru cele de interes public, dedicată 'coagulării' spiritului antiinflaţionist al concetăţenilor", scrie, ironic, analistul Călin Rechea în Bursa.ro.

Ideea nu este nouă. Ea a fost lansată în spaţiul public american de preşedintele Gerald Ford în 1974. Pe fondul presiunilor externe privind convertirea dolarilor în aur, determinate, în mare parte, de iresponsabilitatea fiscală a administraţiei Johnson, preşedintele Richard Nixon a anunţat, în august 1971, renunţarea la convertibilitatea dolarului în aur.

A fost, practic, un default mascat al guvernului de la Washington, iar toate "piedicile" din calea inflaţiei au fost eliminate.

În condiţiile creşterii accelerate a preţurilor şi a presiunilor exercitate asupra preşedinţilor Federal Reserve de a nu majora dobânzile, preşedintele Gerald Ford a venit cu o idee "măreaţă": iniţierea unei mişcări de masă pentru combaterea inflaţiei, sub sloganul "Whip inflation now!" (n.a. Biciuiţi inflaţia acum!).

Dar combaterea inflaţiei trebuia făcută prin încurajarea economisirii şi disciplinarea consumului.

Dacă Gerald Ford a făcut un apel de tipul "uniți salvăm, inflația biciuim", Mugur Isărescu, șeful BNR, adoptă altă tactică: biciuiește populația că s-o energizeze în lupta contra inflației.

Banca Naţională a României (BNR) a majorat dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, până la 2,25%, şi a declarat, prin vocea guvernatorului său, că "ne batem cu inflaţia".

Instituţia monetară a statului român creşte dobânzile pentru ca acestea să nu crească şi mai mult în viitor. "Chiar dacă pare paradoxal, noi urmărim, în esenţă, să temperăm inflaţia şi odată cu ea să temperăm şi majorările de dobânzi", a declarat șeful băncii centrale în conferinţa de presă care a urmat prezentării deciziei de politică monetară.

Prin creşterea dobânzii, BNR urmăreşte ca "această creştere a preţurilor să nu se transmită în anticipaţiile publicului, a populaţiei şi corporaţiilor", deoarece "dobânzile la credite ar creşte mult mai mult", a spus Isărescu.

El a mai precizat că "încercăm să jugulăm anticipaţiile" privind inflaţia.

"Dar de ce se doreşte doar jugularea lor, când se ştie că vor trage din nou aer în piept când va slăbi strânsoarea? De ce nu se urmăreşte jugănirea lor, astfel încât să nu mai ameninţe puterea de cumpărare a românilor şi 'dreptul' lor la credite ieftine pentru totdeauna?" — se întreabă Rechea.

75
Tagurile:
inflație, Luptă, Mugur Isărescu, România
Steagul Rusiei și SUA

Achiziția de obligațiuni suverane rusești, blocată pentru instituțiile financiare ale SUA

217
(reînnoit 18:30 14.06.2021)
Sancțiunile care interzic instituțiilor financiare americane să achiziţioneze direct obligațiuni suverane emise de Rusia au intrat în vigoare luni, 14 iunie.

BUCUREŞTI, 14 iun – Sputnik. O serie de măsuri „care vizează activitățile externe dăunătoare ale guvernului rus” intră în vigoare luni, 14 iunie, informează Sputnik.

În conformitate cu ordinul executiv semnat de Joe Biden pe 15 aprilie, Trezoreria SUA a emis o directivă care interzice instituțiilor financiare din Statele Unite să participe la piața primară a obligațiunilor denominate în ruble sau care nu au fost emise după 14 iunie 2021 de către Banca Centrală a Rusiei, de Fondul Suveran rus și de Ministerul rus al Finanțelor.

Totuşi, achiziționarea de obligațiuni suverane rusești pe piața secundară nu este afectată de aceste sancțiuni.

Sancțiuni menite să „apere interesele naționale” americane

Anunțând decretul prezidențial care introduce aceste sancțiuni, Casa Albă le-a motivat spunând că e vorba de apărarea „intereselor noastre naționale” și de intenţia de a impune „costuri pentru acțiunile guvernului rus care încearcă să dăuneze” intereselor SUA.

Участок магистрального газопровода Северный поток, архивное фото
© Sputnik / Григорий Сысоев

Rusia a fost acuzată în special că ar vrea să submineze desfășurarea alegerilor democratice în Statele Unite și în ţările aliaților și partenerilor acestora, de activități cibernetice dăunătoare împotriva acestora, precum și de acțiuni care ar pune în pericol securitatea țărilor și a regiunilor importante din Statele Unite, în special în ceea ce priveşte integritatea teritorială a statelor.

Moscova a răspuns în repetate rânduri că toate aceste acuzații sunt nefondate.

O pierdere de profituri pentru instituțiile americane

Ministrul rus al Finanțelor, Anton Silouanov, a declarat la acea vreme că sancțiunile din partea SUA vor duce la pierderea profiturilor instituțiilor financiare ale țării.

Acesta a spus că datoria publică a Rusiei este una dintre cele mai fiabile din lume și că cererea va rămâne ridicată în ciuda sancțiunilor.

„Sancțiunile sunt neplăcute, dar nu sunt fatale”, a subliniat ministrul rus al Finanţelor.
217
Tagurile:
Rusia, SUA
Tematic
Maas a apreciat renunțarea SUA la sancțiuni împotriva Nord Stream 2
SUA, Rusia și Europa s-au unit împotriva Ucrainei
Trump: SUA se află într-o poziție defectuoasă, fără respectul Rusiei

Загрузка...
Portul Constanța

Portul Constanța cel mai mare profit din istorie!

321
Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța a înregistrat un profit record în 2020 din comerțul cu cereale. Care este profitul raportat de companie pentru anul trecut, un un când traficul de mărfuri a înregistrat o scădere.

BUCUREȘTI, 14 iun – Sputnik. Vești bune de la malul mării: Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța a înregistrat un profit uriaș de pe urma comerțului cu cereale.

Pentru 2020, an care a fost marcat de scăderea traficului de mărfuri, compania a raportat un profit de 130 de milioane de lei.

CNAPMC a raportat, în anul 2020, un profit net de 130,270 milioane de lei, informează Ministerul Finanțelor Publice. Ce înseamnă asta? Ei bine, vorbim despre un profit de 356,959 de lei în medie pe zi.

Este cea mai mare cifră înregistrată vreodată. Față de 2016, profitul este de aproape 4 ori mai mare, scrie agrointel.ro.

Totul s-a petrecut pe fondul unei scăderi a traficului cu aproximativ 9 procente.

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța precizează că, în 2020, traficul total de mărfuri prin porturile românești a fost de 60375000 de tone, față de 66603000 de tone în 2019. Acest lucru reprezintă o scădere cu 9,35%.

Traficul maritim a înregistrat o scădere puternică, de 11,56%. Mai exact, a scăzut de la 51458000 de tone în 2019 la 45506000 de tone în 2020.

În ceea ce privește traficul fluvial, acesta nu a înregistrat scăderi atât de mari. Vorbim, așadar, de o scădere de numai 1,81% pe  fondul exportului masiv de cereale.

Pe Dunăre s-au tranzitat, în acest an, 14869000 de tone de marfă.

Menționăm că, procentual, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța are următorul acționariat: 80% statul român, 20% - Fondul Proprietatea.

321
Tagurile:
Portul Constanța

Загрузка...
Înghețată

Alertă alimentară în Franţa: mărci de înghețată şi fursecuri posibil periculoase, retrase

0
Mai multe mărci de înghețată şi fursecuri au fost retrase din supermarketurile din Franţa deoarece s-a stabilit că există în acestea un conținut prea mare de oxid de etilenă, considerat cancerigen. Se aşteaptă rezultatele investigațiilor.

BUCUREŞTI, 15 iun – Sputnik. În Franţa, mai multe mărci de înghețată și prăjituri, precum și alte produse alimentare care conțin susan, cum ar fi cuşcuşul și unele fursecuri, au fost retrase din vânzare, a anunţat Direcția Generală pentru Concurență și Controlul Fraudelor din Franţa (DGCCRF), citată de Sputnik France

Motivul pentru care au fost retrase este prezența oxidului de etilenă, un pesticid clasificat drept cancerigen, „la o concentraţie, în anumite loturi, mai mare decât limita maximă reglementată” a acestor semințe, a explicat autoritatea.

Peste 7.000 de produse se află în prezent pe lista publicată pe site-ul DGCCRF, listă care este actualizată în mod regulat în așteptarea rezultatelor investigațiilor lansate.

Cazuri anterioare

Conținutul ridicat al acestei substanțe chimice, interzisă în Europa, dar care poate fi tolerată la doze mici în anumite produse importate, a fost raportat încă din toamna anului trecut. Urme ale acestei substanţe au fost detectate în peste 250 de tone de semințe de susan din India, a avertizat asociația de consumatori UFC-Que Choisir la începutul lunii noiembrie. Oxidul de etilenă este într-adevăr suspectat de a fi cancerigen și dăunător fertilității, a precizat organizaţia.

În consecință, o primă listă cu produsele amintite a fost publicată la jumătatea lunii noiembrie de către DGCCRF, fiind vorba de cereale, prăjituri, hummus, ciocolată și alte câteva produse vândute de mai multe lanțuri mari de comerț cu amănuntul.

0
Tagurile:
Înghețată, Franța

Загрузка...