Mugur Isărescu

Hai la lupta cea mare împotriva inflației! Cu Isărescu comandant

75
(reînnoit 15:26 09.02.2018)
Un analist economic propune un ONG care să îi unească pe toți românii doritori să lovească inflația din răsputeri

BUCUREȘTI, 9 feb — Sputnik, Daniel Nistor. Când autoritățile își epuizează ideile, mai fac apel și la devotamentul populației pentru o cauză dreaptă. Se întâmplă și la case mai mari.

"Gata, am decis să particip la lupta contra inflaţiei! Cum singur nu am nicio şansă, prima măsură, pe lângă acţiunile individuale şi ale familiei, va fi constituirea unei organizaţii neguvernamentale, mai ales că se primesc şi bani de la guvern pentru cele de interes public, dedicată 'coagulării' spiritului antiinflaţionist al concetăţenilor", scrie, ironic, analistul Călin Rechea în Bursa.ro.

Ideea nu este nouă. Ea a fost lansată în spaţiul public american de preşedintele Gerald Ford în 1974. Pe fondul presiunilor externe privind convertirea dolarilor în aur, determinate, în mare parte, de iresponsabilitatea fiscală a administraţiei Johnson, preşedintele Richard Nixon a anunţat, în august 1971, renunţarea la convertibilitatea dolarului în aur.

A fost, practic, un default mascat al guvernului de la Washington, iar toate "piedicile" din calea inflaţiei au fost eliminate.

În condiţiile creşterii accelerate a preţurilor şi a presiunilor exercitate asupra preşedinţilor Federal Reserve de a nu majora dobânzile, preşedintele Gerald Ford a venit cu o idee "măreaţă": iniţierea unei mişcări de masă pentru combaterea inflaţiei, sub sloganul "Whip inflation now!" (n.a. Biciuiţi inflaţia acum!).

Dar combaterea inflaţiei trebuia făcută prin încurajarea economisirii şi disciplinarea consumului.

Dacă Gerald Ford a făcut un apel de tipul "uniți salvăm, inflația biciuim", Mugur Isărescu, șeful BNR, adoptă altă tactică: biciuiește populația că s-o energizeze în lupta contra inflației.

Banca Naţională a României (BNR) a majorat dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, până la 2,25%, şi a declarat, prin vocea guvernatorului său, că "ne batem cu inflaţia".

Instituţia monetară a statului român creşte dobânzile pentru ca acestea să nu crească şi mai mult în viitor. "Chiar dacă pare paradoxal, noi urmărim, în esenţă, să temperăm inflaţia şi odată cu ea să temperăm şi majorările de dobânzi", a declarat șeful băncii centrale în conferinţa de presă care a urmat prezentării deciziei de politică monetară.

Prin creşterea dobânzii, BNR urmăreşte ca "această creştere a preţurilor să nu se transmită în anticipaţiile publicului, a populaţiei şi corporaţiilor", deoarece "dobânzile la credite ar creşte mult mai mult", a spus Isărescu.

El a mai precizat că "încercăm să jugulăm anticipaţiile" privind inflaţia.

"Dar de ce se doreşte doar jugularea lor, când se ştie că vor trage din nou aer în piept când va slăbi strânsoarea? De ce nu se urmăreşte jugănirea lor, astfel încât să nu mai ameninţe puterea de cumpărare a românilor şi 'dreptul' lor la credite ieftine pentru totdeauna?" — se întreabă Rechea.

75
Tagurile:
inflație, Luptă, Mugur Isărescu, România
Guvernul Orban

Lovitură pentru PNL: inflația rămâne mare în România

269
Rata inflației din România rămâne una din cele mai ridicate din Uniunea Europeană, arată Oficiul European de Statistică.

BRUXELLES, 17 sept - Sputnik. România s-a situat printre ţările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei în august, conform Oficiului European de Statistică (Eurostat). 

Comparativ cu situaţia din iulie, rata anuală a inflaţiei în august a scăzut în 16 state membre, a rămas stabilă în trei (inclusiv în România) şi a crescut în şase state membre.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate, luna trecută, în Ungaria (4%), Polonia (3,7%), Cehia (3,5%) şi România (2,5%). La polul opus sunt unele state membre UE unde rata anuală a inflaţiei este negativă: Cipru (minus 2,9%), Grecia (minus 2,3%) şi Estonia (minus 1,3%).

Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut în august până la 0,6%, de la un nivel de 1,3% în iulie. Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Astfel, în luna august, rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la minus 0,2%, de la 0,4% luna precedentă, în timp ce în Uniunea Europeană a scăzut până la 0,4%, de la 0,9% luna precedentă. Este pentru prima dată din mai 2016 când rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât în teritoriul negativ.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

269
Tagurile:
România, PNL, inflație
Tematic
Date clare ale BNR confirmă: Viorica Dăncilă, net superioară lui Orban!
Mișcare surpriză a BNR: a deschis o linie de finanțare de la BCE de 4,5 miliarde de euro
Propunerea PSD de premier! Isărescu: ”Dacă va fi, va avea sprijinul BNR”

Загрузка...
Peter Tuchman, foreground right, works with fellow traders on the floor of the New York Stock Exchange, Monday, Aug. 24, 2015

Coșea: „Băncile vor înăspri condițiile de creditare”

74
(reînnoit 10:40 17.09.2020)
Profesorul a vorbit, în contextul în care bucureștenii s-au îngrămădit să cumpere locuințe noi, despre situația economică prezentă și a subliniat că este o perioadă dificilă, care ar trebui să ne determine să fim precauți.

BUCUREȘTI, 17 sept – Sputnik, Georgiana Arsene. România, mereu surprinzătoare: aceasta este concluzia unei întâmplări cel puțin interesante petrecute în București, acolo unde oamenii, deși e criză, au stat la cozi pentru a-și rezerva apartamente la un ansamblu rezidențial.

Complexul imobiliar nici nu a avut promovare online. Când cauți informații pe Google despre Plaza Residence faza 4 nu găsești mai nimic. Doar un anunț pe Facebook te informează că poți deja să îți faci rezervare, dar nu cu vreo mare publicitate, scrie presa.

Profesorul Mircea Coșea are, însă, o explicație pentru gestul românilor, în condițiile în care se întrevede o criză imobiliară fără precedent.

Întrebat dacă românii se tem de o devalorizare a banilor, ce anume îi determină să cumpere apartamente și de ce nu scad prețurile, Coșea a replicat că, din punctul său de vedere, este vorba de o teamă că se vor întâmpla lucruri mai grele și mai complicate.

De aceea, oamenii încearcă să își investească banii în ceva stabil. O altă temere a românilor este legată de creșterea euro față de leu, pentru  că toate aceste apartamente sunt prevăzute în lei, dar de fapt, au un preț convertit în euro.

”De asemenea, probabil că există și un element al unei presupuse crize imobiliare. Așa că oamenii se pregătesc să investească banii în ceva”, a spus Coșea.

Sursa citată este, însă, de părere că românii ar trebui să fie mai precauți, pentru că nu se știe cum va evolua situația economică. Profesorul crede că o parte din banii investiți din români în imobiliare provin din credite. Și aici apare o altă problemă, fiindcă există și aici o teamă pentru că este o posibilitate aproape certă ca băncile să intre într-o perioadă a creditelor neperformante.

”Adică vor fi mari întârzieri în plata creditelor pentru că mulți nu mai au bani de rată. Prin urmare, băncile, pentru a se securiza, vor înăspri condițiile de creditare. Va fi din ce în ce mai greu să se dea credite pentru persoane fizice”, a subliniat Coșea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

74
Tagurile:
Bănci, Case, apartamente, Credite

Загрузка...
Gabriela Firea

Gabi Firea, succes de excepție, lovitură pentru Nicușor Dan

373
Una dintre cele mai importante promisiuni a fost îndeplinită și concretizată - dar cu o întârziere de care s-ar face vinovat Nicușor Dan, care ar fi susținut anumite interese.

BUCUREȘTI, 19 sept – Sputnik. O promisiune respectată și una dintre frumoasele realizări rutiere din București – așa s-ar putea descrie inaugurarea podului Ciurel – la finalul primului mandat al Gabrielei Firea.

Gabi Firea ținut să asiste și la deschiderea circulației pe porțiunea Podul Ciurel - Nod Virtuții, menționând asta într-o scurtă postare.

”Azi s-a deschis circulația pe podul hobanat (pod susținut cu hobane sau cabluri-tiranți, n.n.), cele 3 pasaje și 9 bretele rutiere care fluidizează traficul spre cartierele Militari, Crângași, Drumul Taberei, Grozăvești-Regie”, care atrage atenția că va continua și cu cea de-a doua etapa a investiției, iar constructorul primei părți (Ciurel) - asocierea Max Boegl, Astaldi Spa și Eurocostrunct Trading 98 ”rămâne în șantier”.

Primarul General spune că este finalizat proiectul tehnic si culoarul de exproprieri – și explică și de ce a durat atât de mult prima parte a investiției. Iar situația este uluitoare – și arată de ce merg atât de greu treburile în capitalismul intereselor personale și de grup, față de perioada socialismului patriotic al lui Niculae Ceaușescu.

14 ani a durat realizarea primei etape din care aproape 10 ani de blocaje prin tribunale – asta este socoteala adevărată, dezvăluită de Firea! Iar motivul… este de-a dreptul pentru procurori:

”În apropierea unui pilon de pod are casa prietenul candidatului Dreptei, co-fondator al Uniunii Salvați Bucureștiul”, dezvăluie Firea, care acuză gruparea lui Nicușor Dan că ”acum, tot ei vin si mint că este “podul care nu duce nicăieri””.

Ori, arată Firea, acum, după ce a finalizat prima etape urmează lucrarea între Șoseaua Virtuții și Centură dar ”s-ar fi putut ca, acum, podul Ciurel să ducă direct în A1, dacă nu erau în București oameni care pretind că salvează orașul dar, de fapt, îl blochează”.

Deci, podul Ciurel, o reușită a administrație Firea – PSD, dar și lovitură pentru Nicușor Dan, care va trebuie să explice aceste acțiuni care ar fi dus la întârzierea lucrărilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

373
Tagurile:
Gabriela Firea, Nicușor Dan
Tematic
Gabriela Firea, acuzație gravă la adresa lui Nelu Tătaru – caz pentru procurori!
Marea realizare de la Metrou – o păcăleală și un atac pregătit la Gabriela Firea?
Ilan Laufer, confirmare fulminantă: ”Firea, următoarea victimă a blatului Ciolacu – Orban”

Загрузка...