Șantier

Case noi: Moldovenii, mai harnici decât ardelenii

71
(reînnoit 18:10 30.01.2018)
Construirea de locuințe a crescut anul trecut în toate regiunile României, cu o singură excepție, cea de Nord-Vest.

BUCUREȘTI, 30 ian — Sputnik, Daniel Nistor. În anul  2017  s‐au eliberat 41.603 autorizaţii de construire pentru clădiri  rezidenţiale, în creştere cu 7,6%  faţă de  anul  2016, informează un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

Creşterea numărului de autorizații eliberate a fost reflectată în următoarele regiuni  de  dezvoltare: Nord‐Est  (+851  autorizaţii),  Bucureşti‐Ilfov  (+799), Centru  (+456), Vest  (+350), Sud‐Est  (+286), Sud‐Vest Oltenia  (+258)  şi  Sud‐Muntenia  (+137).

Regiunea Nord-Est, care a avut cea mai mare creștere în 2017, înglobează șase județe din Moldova: Bacău, Vaslui, Neamț, Iași, Suceava, Botoșani.

Scădere s‐a înregistrat în regiunea de dezvoltare Nord‐Vest (‐187 autorizaţii).  Această regiune cuprinde Bihor, Cluj, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Satu Mare, Maramureș, toate din Ardeal.

În luna  decembrie  2017 s-au eliberat  2.724 autorizaţii pentru construirea  de  clădiri rezidenţiale,  din  care  67,8%  sunt pentru zona rurală, se arată în comunicatul INS.

Distribuţia în profil regional evidenţiază o scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri  rezidenţiale, faţă de luna noiembrie 2017, în toate regiunile de dezvoltare: Bucureşti‐Ilfov (‐278 autorizaţii), Nord‐ Vest (‐132), Sud‐Muntenia (‐69), Sud‐Vest Oltenia (‐57),  Sud‐Est (‐51), Nord‐Est (‐44), Vest (‐16) şi Centru (‐12).

În luna decembrie 2017, faţă de aceeaşi lună a anului precedent, se remarcă o creştere a numărului de autorizaţii  de  construire  eliberate  pentru  clădiri  rezidenţiale  în  următoarele  regiuni  de  dezvoltare:  Vest  (+101  autorizaţii),  Bucureşti‐Ilfov (+83), Sud‐Muntenia (+42), Centru (+27), Sud‐Vest Oltenia (+10) şi Nord‐Est (+7). Scăderi au fost în  regiunile de dezvoltare Nord‐Vest (‐59 autorizaţii) şi Sud‐Est (‐6).

Autorizaţia de construire constituie actul de autoritate al administraţiei locale pe baza căruia se asigură aplicarea  măsurilor prevăzute de lege referitoare la amplasarea, proiectarea, executarea şi funcţionarea construcţiilor.

71
Tagurile:
autorizaţii de construire, imobil, Statistica, Institutului Național de Statistică, Bacău, Vaslui, Moldova, București
Tematic
Ipotecile, 40% din totalul imobilelor vândute
Românii investesc masiv în imobilele din Spania
Piaţa imobiliară se prăbuşeşte? De ce se ieftinesc apartamentele în Capitală
(VIDEO) Târgul Național Imobiliar: Prețuri pentru locuințe de la 4700 Euro
Analist financiar: Catastrofa pieței imobiliare românești
(FOTO) Casa lui Moş Crăciun, listată pe site-ul de imobiliare Zillow. Preţul ei
Офис

Companiile din România, schimbare majoră: cum doresc lucreze

61
(reînnoit 19:00 07.08.2020)
Potrivit rezultatelor unui studiu realizat de Bookster, mai mult de jumătate din companiile mari vor să lucreze de acasă, iar reîntoarcerea la birou ar urma să fie parțială.

BUCUREȘTI, 7 aug – Sputnik. Munca de acasă începe să fie o opțiune pentru cât mai multe companii.

Potrivit unui studiu la care au participat 800 de companii, dintre care 21% sunt companii mari sau foarte mari, 36% sunt companii medii și restul – companii mici și foarte mici, mai mult de jumătate doresc să lucreze de acasă.

De asemenea, firmele mari – cu un număr de angajați mai mare de 300 – firmele din București, precum și cele din IT, telecom și educație par a fi cele mai înclinate să lucreze de acasă.

Studiul a mai relevat că, de la jumătatea lunii martie, piața muncii din România a intrat într-un proces de adaptare la noile condiții de lucru și la respectarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Mai mult de jumătate dintre companiile participante la sondaj – 53 de procente – au precizat că aleg varianta întoarcerii parțiale la birou pentru perioada următoare.

Un procent semnificativ de companii – 30% - rămân să lucreze exclusiv de acasă și numai 15% se întorc complet, cu toți angajații, în spațiile de birouri rămase goale în perioada stării de urgență.

Reîntoarcerea completă la birou este dorită de companiile mici și foarte mici.

Capital.ro notează că, potrivit studiului Bookster, se poate vedea o înclinare mai mare spre lucrul complet de acasă la companiile din București, spre deosebire de restul țării, acolo unde numai 24% dintre companii au precizat că rămân să lucreze cu toți angajații de acasă în perioada următoare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

61
Tagurile:
România, Companii
Tematic
Se privatizează și ultimele companii deținute de statul român? Iată ce zice Florin Cîţu
Comisia Europeană îngroapă ultimele companii românești
Celebru economist: Guvernul va îmbuna Europa prin cedarea, vânzarea de companii româneşti
Statul încasează bani. Marile companii vor distribui dividende
Mari companii de stat, milioane donate în Pandemie! Politicieni implicați

Загрузка...
Ministrul Sergiu Railean a avut o întrevedere cu Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță

România, investitorul numărul 1 în Republica Moldova

48
(reînnoit 18:43 06.08.2020)
O întrevedere pe teme economice a avut loc între Ministrul Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova, Sergiu Railean, și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, Daniel Ioniță

BRUXELLES, 6 aug - Sputnik. Ministrul Economiei de la Chișinău, Sergiu Răileanu, și Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, au discutat astăzi despre evoluția relațiilor comercial-economice dintre cele două state.

„România a fost întotdeauna un partener de încredere pentru țara noastră nu doar pe filiera de cooperare economică, dar şi prin sprijinul acordat în cele mai dificile situații. Chiar și acum, în perioada pandemiei de COVID-19, România a fost alături de noi cu un suport în valoare de 3,5 milioane euro, fapt pentru care vreau să aduc sincere mulțumiri Guvernului român”, a declarat ministrul Railean.

Cei doi oficiali au discutat și despre realizarea proiectelor de infrastructură în sectorul energetic, în special pe segmentul de interconexiuni, în domeniul atragerii investițiilor în sectorul industriei, colaborarea în cadrul diverselor proiecte transnaționale.

Ambasadorul Daniel Ioniță a declarat că Republica Moldova poate miza pe suportul Guvernului României în realizarea obiectivelor propuse și optează pentru o colaborare eficientă pe domenii de interes comun, precum infrastructură energetică, comerț, investiții.

România se clasează pe locul 1 printre principalii investitori ai Republicii Moldova, atât după valoarea capitalului investit, cât și după numărul de întreprinderi cu capital românesc. Astfel, în Republica Moldova activează 1709 de întreprinderi cu capital românesc, iar investițiile în capitalul social au însumat 3,831 miliarde lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
Republica Moldova, România
Tematic
Președintele României anunță un gest frumos față de Republica Moldova
România va dona Republicii Moldova echipamente în valoare de 3,5 milioane de euro
Zi importantă în calendarul ortodox: O mare sfântă, prăznuită în Rusia, Moldova și România
Ajutorul din România a ajuns în Republica Moldova
Cutremur neașteptat de puternic în România, resimțit și în Republica Moldova
România și Republica Moldova participă la reuniunea Parteneriatului Estic
Cum ajung moldovenii ilegal în Italia: granița de Est e șvaițer - acuze la adresa României

Загрузка...

Un avion rusesc Su-27 a interceptat avioane de recunoaștere ale SUA

0
Avionul de luptă rusesc Su-27 a interceptat două avioane de recunoaștere ale SUA în spațiul aerian situat deasupra apelor neutre ale Mării Negre.

Potrivit Ministerului Apărării al Rusiei, avionul strategic de recunoaștere RC-135 și avionul de bază al aviației de patrulare P-8A Poseidon au fost detectate de sistemul rusesc de apărare antiaeriană.

Acum o săptămână piloții ruși au interceptat avioane-spion deasupra bazinului Mării Negre.

Cum a decurs operațiunea, urmăriți în materialul Sputnik. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
SUA, Rusia, avioane, Su-27

Загрузка...