Eugen Orlando Teodorovici

Teodorovici, o adevărată Revoluție: măsuri radicale și așteptate în Finanțe!

1187
(reînnoit 09:47 30.01.2018)
Mesaj în noapte: ”Nu voi ezita să propun şi să adopt acele măsuri - cine nu respectă pleacă sau închide firma, voi schimba atitudinea refractară, defensivă şi ostilă ”

BUCUREȘTI, 30 ian — Sputnik, Evan Răutu. Aseară târziu, după ora 22, ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, a transmis un mesaj de asumare a reponsabilităților care-i revin prin (re)numirea în funcţie. Totodată, ministrul a descris cîteva dintre ideile cu care își începe activitatea.

„Este o funcție de demnitate publică, o funcție cheie în orice guvernare, o funcție care mă onorează şi care mă responsabilizează, si înainte de toate, îmi oferă posibilitatea de a participa la punerea în practică a măsurilor care să ajute la creşterea economică sustenabilă a României şi la îmbunătăţirea nivelului de trai al românilor", a declarat ministrul.

Teodorovici se simte cu atât mai obligat cu cât guvernul din care face parte parcurge anul Centenarului Marii Uniri — și își afimă aperecierea asupra deciziei colegilor din CEx al PSD "şi a preşedintelui Dragnea, care au creditat cu încredere profesionalismul dovedit de-a lungul carierei mele de peste 26 de ani în administraţia publică centrală".

Ministrul Finanțelor ne asigură că "demnitatea, responsabilitatea, respectarea legii şi a tuturor principiilor de probitate profesională și morală" îl vor călăuzi în activitatea decizională ca diriguitor al Finanţelor.

Teodorovici este însă tranșant când vine vorba de măsuri "prin care să imprim o abordare cât mai deschisă la nivelul administraţiei", fapt așteptat de mediul privat dat și de cetățeni, după recentele decizii ale fostei conduceri a ministerului.

"Nu voi ezita să propun şi să adopt acele măsuri", declară Teodorovici, care se promite să colaboreze "constant cu reprezentanţii mediului public şi privat, cu cei ai instituţiilor şi organizaţiilor naţionale şi internaţionale", scopul fiind găsirea "celor mai eficiente soluţii la problemele cu care se confruntă România".

În fine, confruntat cu critici încă înainte de instalarea propriuzisă în fotoliul Finanțelor, Teodorovici simte nevoia să atingă și acest aspect, o "atitudine pe care va încerca să o schimbe”.

"Nu în ultimul rând, voi încerca să schimb — sper cât mai mult — din atitudinea refractară, defensivă şi uneori ostilă a unora dintre semenii noștri", scrie în mesajul său postat pe Facebook ministrul Eugen Teodorovici.De amintit că, la audierile din Comisii dar și imediat după validare, Eugen Teodorovici a făcut câteva declarații privind intențiile sale ca ministru, preconizând o adevărată revoluție în Finanțe!

Dintre aceste intenții radicale amintim în primul rând impozitarea progresivă — "dacă are o logică, nu o exclud", a spus ministrul, stârnind imediat reacții dure din partea lui Tăriceanu.

"Nu se aplică dacă nu este mai bună pentru români, nu voi aplica niciodată ceva care să fie contestat de mediul de afaceri, de simpli contribuabili", a replicat Teodorovici.

În cazul Declaraţiei 600, Teodorovivi nu a fost la fel de sigur, a firmat că va da o OUG pentru prelungirea termenului de depunere dar și că vor fi analizate "mai multe variante, inclusiv unificarea cu Declaraţia 200".

Alte două punct forte abordate de noul ministru sunt introducerea impozitului global, care afectează multinaționalele, dar "nu va fi implementat în acest an".

Teodorovici a vorbit și de insolvență și fenomenele negative generate de cei care profită de această procedură:

"Nu cred că e normal ca în România mii de firme să aibă un tratament aparte, sunt firme care au depăşit cu mult perioada de insolvenţă şi nu au intrat în faliment, acumulează în continuare datorii chiar foarte mari", a declarat Teodorovici. "Acest lucru trebuie să înceteze — ori plătesc, ori îşi închid afacerile. Cine nu aplică şi nu respectă pleacă sau închide firma".

1187
Tagurile:
responsabilități, FB, măsuri, mesaj, atitudine, Eugen Teodorovici, România
Tematic
Expert fonduri europene: "Eugen Teodorovici ar putea fi viitorul premier PSD"
Soarta Declarației 600 a fost decisă
PSD a reușit - Guvernul este constituit - care sunt miniștrii noului Cabinet
Валюта

Euro a ajuns la un nou maxim istoric, a treia zi consecutiv

71
BNR a anunțat astăzi creșterea euro la un nou maxim istoric, a treia zi consecutiv, momenda europeană fiind cotată astăzi la 4.8750 lei.

BUCUREȘTI, 25 sept - Sputnik. Euro a atins astăzi un nou maxim istoric, ajungând la 4.8750 lei conform cotației BNR. Acesta este al cincilea maxim istoric pentru moneda europeană atins în septembrie.

Leul a pierdut teren și în fața tuturor pricipalelor valute: dolarul american a fost cotat la 4.1874 lei, francul elvețian la 4,5137 lei, iar lira sterlină la 5,3319 lei.

Analiştii financiari estimează, în cel mai recent sondaj, prezentat tot astăzi, deprecierea leului până la un curs mediu de 4,97 lei/euro în următoarele 12 luni. Datele colectate de CFA arată că, pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiştilor incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 4,88 lei/euro.

71
Tagurile:
Euro
Tematic
Programul „Casa Eficientă Energetic”: poți primi până la 15.000 euro
Cum pierde România zilnic un milion de euro
Guvernul PNL a îndatorat România cu peste 9,5 miliarde de euro în numai șapte luni

Загрузка...
Валюта

Maxim istoric pentru euro, a patra oară în această lună

58
BNR a anunțat astăzi creșterea euro la 4.8722 de lei, fiind cel de-al patrulea record de valoare înregistrat în luna septembrieю

BUCUREȘTI, 24 sept - Sputnik. Euro a atins astăzi un nou maxim istoric, a doua zi la rând după ce miercuri a fost cotată la BNR la 4,8641 lei.

Acesta este al patrulea maxim istoric pentru moneda europeană atins în septembrie.

Leul a pierdut teren nu doar în fața euro, ci și în fața tuturor valutelor importante: dolarul american a fost cotat la 4.1883 lei, francul elvețian la 4,5207 lei, iar lira sterlină la 5,3309 lei.

Analiştii financiar prognozează, în cadrul celui mai recent studiu CFA România, că euro va ajunge la 5 lei până la finele lunii martie 2021 şi că tendinţa de scădere a leului în raport cu euro va continua.

58
Tagurile:
Euro

Загрузка...
Proteste în Minsk

Proteste în Belarus: au fost reținuți zeci de demonstranți

0
Câteva zeci de persoane au fost reținute în timpul demonstrațiilor împotriva lui Lukașenko în Minsk.

BUCUREȘTI, 26 sep – Sputnik. Câteva zeci de persoane au fost reținute în timpul manifestațiilor neautorizate în Minsk din această sâmbătă, informează RIA Novosti, citând forțele de ordine din capitala Belarusului.

“Au fost reținute câteva zeci de persoane pentru contravenții administrative”, a declarat serviciul de presă al direcției generale a afacerilor interne a comitetului executiv orășenesc din Minsk.

Sâmbătă la Minsk a avut loc o nouă acțiune de protest a femeilor.

Acțiunile de protest în mai multe localități din Belarus s-au declanșat după alegerile prezidențiale din 9 august 2020, în care victoria a obținut-o actualul șef al statului, Aleksandr Lukașenko.

0
Tagurile:
Proteste, Minsk, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Borrell: Rusia poate contribui la un dialog intern în Belarus
Tu -160 rusești au zburat de-a lungul frontierelor Belarusului cu NATO
Bombardierele rusești au zburat de-a lungul frontiere vestice a Belarusului
UE și SUA: Polonia să se descurce singură cu Belarusul

Загрузка...