Fermier

“Ne-am săturat fim sclavi!”. Românii cer statului să-i salveze de străini

547
(reînnoit 12:00 28.01.2018)
Românii cer statului să intervină în problema fabricii de zahăr Diamant din Oradea, care riscă să fie lichidată de proprietarii germani, după ce au refuzat s-o vândă românilor

BUCUREȘTI, 28 ian — Sputnik, Octavian Racu. Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA) cerea statului să se implice în problema fabricii de zahăr Diamant din Oradea, care riscă să fie lichidată de proprietarii săi germani de la Pfeifer & Langen.

Reamintim că nemții au decis lichidarea fabricii după ce au eșuat negocierile pentru vânzarea întreprinderii fermierilor români. Străinii afirmă că fabrica a devenit nerentabilă din cauza prețului prea mare la sfecla de zahăr în România. Închiderea întreprinderii ar putea lăsa în drum peste 200 de angajați, iar fermierii din mai multe județe nu vor mai avea unde să-și vândă producție.

Săptămâna trecută, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că va căuta soluții pentru salvarea fabricii de zahăr din Oradea. Acesta afirmă că se află în contact permanent cu managerul fabricii Diamant și va încerca să identifice vreo soluție împreună cu fermierii români.

"Dacă se întrerupe acolo şi această activitate este o mare problemă atât pentru muncitorii de acolo, care sunt în jur de 200, dar şi cu fermierii, având în vedere perspectiva acestei culturi. Motiv pentru care vreau să vedem dacă reuşim să aducem, să angrenăm, să construim un interes între fermierii respectivi, pentru că nu toţi au cuplat la această situaţie, să îi adunăm să vedem dacă găsim o soluţie, în aşa fel încât fabrica aceea să nu se desfiinţeze", a declarat Petre Daea, potrivit Adevărul.

„Vrem să lansăm un strigăt pentru a salva oamenii aceia din Oradea. Nemţii nu au dorit de la bun început să păstreze fabrica, pe care au ţinut-o doar cât a existat cota alocată producţiei de zahăr de către UE. Odată liberalizată piaţa, îşi iau jucăriile şi pleacă", a declarat în cadrul unei conferințe de presă preşedintele (FNSIA), Dragoş Frumosu, scrie jurnalul.ro.

Potrivit reprezentantului FNSIA, nemții intenționează să vândă utilajul, păstrând doar câteva puncte de distribuție a zahărului care va fi produs în Polonia și Germania, iar refuzul de a vinde întreprinderea fermierilor români e legat de nedorința de a avea concurenți pe piața românească. În cazul în care se va întâmpla acest lucru FNSIA va cere tuturor partenerilor din Europa boicotarea produsului acestei companii germane.

Pfeifer&Langen anunțase în luna septembrie a anului trecută că fabrica de zahăr va fi vândută sau închisă. Pentru patronii germani fabrica a devenit nerentabilă pentru că sfecla de zahăr de pe piața locală este de 516 euro pentru o tonă, în timp ce o tonă în Germania și Polonia este de 320 euro. Nemții insistau asupra scăderii prețului la 300 de euro.

Cu toate acestea, președintele FNSIA consideră că motivele lichidării întreprinderii orădene, evocate de proprietarii germani, nu sunt justificate, din momentul în care toate celelalte fabrici din România funcționează în aceleași condiții de piață, înregistrând profit.

„Toate celelalte fabrici din ţară au profit, în exact aceleaşi condiţii de piaţă, cu aceleaşi tehnologii, în aceleaşi condiţii naturale, numai cea de la Oradea avea pierderi. Asta înseamnă că deciziile interne au făcut-o neprofitabilă", a declarat el.

FSIA a cerut statului să se implice în această problemă și să verifice dacă toate clauzele contractuale din 2007 au fost respectate, având suspiciuni că întreprinderea a fost falimentată intenționat.

"Sperăm că a fost un contract semnat cu Pfeifer & Langen în avantajul României, nu al altora. Iar dacă statul nu va găsi nimic în neregulă, atunci chiar nu mai avem nimic de făcut. Vom face însă tot ce putem legal să-i faultăm", a declarat reprezentantul FSIA.

”Pierderea, din punctul nostru de vedere, a fost planificată, a fost o jonglerie financiară, pentru că la un moment dat domnii de la Oradea s-au scăpat şi au spus că au făcut un împrumut de 200 de milioane de euro de la firma mamă, necesar activităţii în România. Dobânzile cu care au dat înapoi aceşti bani au fost mult mai mari decât dobânzile plătite în situaţia în care ar fi făcut un împrumut bancar. Firma mamă din Germania şi-a luat banii înapoi, cu dobânzi mai mari, motiv pentru care au fost realizate aceste pierderi", a mai afirmat Frumosu, potrivit DCNews.

„Ei spun că acţionează mereu în limitele legii. Haideţi să mai extindem puţin limitele astea! Nu mai vrem să fim groapa de gunoi a Europei, ne-am săturat să fim sclavi", a mai adăugat Frumosu.

Potrivit jurnalul.ro, fabrica de la Oradea, preluată de nemţi în 2007, producea 400.000 tone de zahăr anual, ceea ce reprezenta circa 25 sută din producţia totală a României. Acum în ţară au mai rămas doar trei fabrici de zahăr: la Roman, Luduş şi Bod, însă doar cea din urmă are capital românesc. După renunțarea la cotele de zahăr pe țări, care aducea beneficii din partea UE, există o mare probabilitate ca și restul fabricilor să fie lichidate. Dacă în 1990 în România existau 33 fabrici de zahăr, astăzi ar putea rămâne doar una.

„Şi aşa, nu se poate să fim pe primul loc în UE la creştere economică, dar pe consum! Suntem nebuni? Tot ce câştigăm cheltuim, iar banii se duc la alţii", a conchis Frumosu.

României Liberă scrie că țara noastră nu este prima victimă a companiei germane Pfeifer & Langen. Anterior aceasta a cumpărat șase fabrici de zahăr în Ucraina, dintre care patru au fost lichidate.

În luna decembrie a anului trecut, cunoscuta marcă Bod, ultima fabrică românească și una din cele mai mari întreprinderi din România, cu o istorie de 128 de ani, a anunțat că ar putea fi lichidată.

547
Tagurile:
Diamant, Pfeifer&Langen, fabrica de zahăr, FNSIA, Dragoş Frumosu, Oradea, Germania, România
Tematic
Nemții lichidează o fabrică din România, după ce au refuzat s-o vândă românilor
Tragic: se închide ultima fabrică românească de zahăr (VIDEO)
Parlamentul României

Acum: premieră rușinoasă în Parlament la Buget!

476
(reînnoit 15:34 27.02.2021)
Acum: premieră rușinoasă în Parlament la Buget! Parlamentul a lucrat în Comisii la Legea Bugetului – înregistrând una dintre cele mai rușinoase situații de după 1990

BUCUREȘTI, 27 feb – Sputnik. După ce au întârziat nepermis și neconstituțional trimiterea proiectului Legii Bugetului de stat și BASS către partenerii sociali (CES) și către Parlament, PNL și USR au accelerat activitatea în Comisiile parlamentare.

De fapt, această trecere prin Parlament a fost doar un simulacru, pentru că nu a fost vorba decât de intervenții pentru a… crea știri, nu pentru a rezolva ceva!

Mai mult, Parlamentul a înregistrat o premieră rușinoasă, în dezbaterile din comisii nefiind  adoptat niciun amendament din cele peste 4000 ale Opoziției și independenților.

Acum puțin timp, Comisiile parlamentare de buget-finanţe au dat raport favorabil la proiectul Legii bugetului de stat pe 2021. S-au înregistrat 25 de voturi ”pentru” şi 16 voturi ”împotrivă”.

Astfel, proiectul de lege a trecut în forma Guvernului, așa cum a impus Puterea. Este o dovadă că în România NU este democrație, iar principala instituție a statului, Parlamentul, există doar formal și pentru recompense financiare!

Dictatura Puterii politice este cu atât mai evidentă cu cât nu au ținut seama nici de avizul CES, partenerul social, multe dintre amendamentele respinse fiind preluate din propunerile CES.

Urmează votul în plenul reunit, marți, iar luni, Senatul şi Camera Deputaţilor se vor reuni în şedinţă comună pentru dezbateri în plen.

476
Tagurile:
Parlament, 2021, Buget

Загрузка...
Claudiu Târziu și George Simion, AUR

VIDEO - Claudiu Târziu, AUR: „Olandezii nu se vor lăsa până nu cumpără Portul Constanța”

786
(reînnoit 17:09 27.02.2021)
Sâmbătă are loc o acțiune de protest în Constanța, organizată de AUR, împotriva înstrăinării Portului Constanța.

BUCUREȘTI, 27 feb - Sputnik. Sputnik transmite imagini LIVE de la protestul organizat în Constanța, sâmbătă, împotriva înstrăinării Portului.

Într-o primă declarație, copreședintele AUR Claudiu Târziu a punctat că România nu este lăsată în spațiul Schengen de către Olanda și că această țară se va opune până când va obține Portul Constanța.

“Mă gândesc la valoarea lui strategică, în primul rând. Și în al doilea rând, la valoarea lui care ține de demnitatea națională, care ne asigură o parte a suveranității naționale, care ne poate asigura un venit național extraordinar de bun, dacă este gestionat așa cum se cade”, a declarat Târziu.

În opinia lui, portul este obiect de șantaj, de mulți ani România este ținută în afara spațiului Schengen din acest motiv.

“Prietenii noștri olandezi se opun aderării noastre la spațiul Schengen sub diverse pretexte. Până mai an pretextul principal a fost că nu avem o justiție liberă cu adevărat și o justiție care să termine corupția din România. Tot prietenii noștri olandezi au furnizat consilieri în acest domeniu și cred că au putut urmări îndeaproape progresele importante care s-au făcut, poate și abuzurile care s-au făcut, le-au notat pe undeva”.

“Acum n-ar mai fi un motiv pe care să-l invoce, dar sunt convins că tot se vor opune aderării noastre la spațiul Schengen până când nu vom ceda acest port, prin care ar putea să intre foarte multe mărfuri în Uniunea Europeană și prin care ar putea ieși foarte multe mărfuri”, a mai adăugat el.

“Un port care este mai mare și mai important decât principalul lor port Rotterdam. Un port, pentru care noi, românii, înseamnă nu doar un obiectiv economic, înseamnă și o jertfă a acestui popor. Totul s-a construit aici cu foarte multe sacrificii, inclusiv de vieți omenești”.

“Nu putem ceda acest port, nu putem lăsa un oraș, precum Constanța, la îndemâna străinilor. Nu putem lăsa o poartă principal de intrare și de ieșire nu doar în România, dar și în Uniunea Europeană, sub paza străinilor”, a conchis senatorul.

786
Tagurile:
live, Portul Constanța, AUR

Загрузка...
Horea, Cloşca şi Crişan

Scurt metraj superb despre Horea ”Focul viu al muntelui”

115
(reînnoit 20:41 28.02.2021)
Un omagiu adus martirului libertății și conștiinței românești din Transilvania, Vasile Nicola Ursu - Horea, o realizare de excepție! Și o cercetare care scoate la iveală locul unde eroul a fost martirizat

BUCUREȘTI, 28 feb – Sputnik. Ziua de azi a fost marcată în toată țara, dar mai ales în Transilvania, ca dată de cinstire a martiriului eroilor naționali Horea și Cloșca.

Am selectat două realizări care marchează această dată – evocând memoria uneia dintre cele mai complexe personalități ale istoriei noastre, Vasile Nicola Ursu – zis Horea.

Constructor de biserici, inițiat în taine străvechi, om cu o pregătire mult mai vastă decât ar reieși din istoria învățată în scoală, Horea reprezintă un moment de răscruce al conștiinței naționale – dar mai ales al recunoașterii națiunii în epoca luminilor, creând premisele reprezentării românilor ca entitate națională cu drepturi politice de prim rang.

De fapt, de la Horea pornesc Avram Iancu, Bărnuțiu, Barițiu, Rațiu și Memorandumul, culminând cu Iuliu Hossu și Iuliu Maniu. Gândirea politică transilvană îl are la origini pe Horea! 

De fapt, cum ar putea fi definit Horea? În opinia mea, cea mai potrivită definiție este, deocamdată, ”Misteriosul Rex Daciae”. Misteriosul Rege al Daciei, cu nume de împărat bizantin! 

Prima realizare selectată este a unui cineast talentat, Cosmin Pleșa, care a pus într-un scurt metraj – eseu o idee a unui fiu al locurilor lui Horea, colonelul de vânători de munte Ioan Uțiu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, unul dintre cei mai consecvenți ecologiști și apărători ai Munților Apuseni. 

”Horea – Focul viu al muntelui” este un scurt metraj care folosește muzica marelui Grigore Leșe și e realizat la Andonexstudio. Merită urmărite cele câteva minute ale înălțătorului film-eseu!

A doua realizare omagială aparține cercetătorului Alexandru Moldoveanu, care a reușit să identifice cu exactitate locul martiriului lui Horea și Cloșca. Locul unde, în urmă cu 236 de ani, pe 28 februarie 1785, Vasile Ursu Nicola, zis Horea, și Ion Oargă, zis Cloșca, au fost martirizați – uciși în chinuri cumplite de autoritățile ungurești.

Alexandru Moldoveanu a identificat locul martirajului de pe ”Dealul Furcilor”, comparând terenul cu prezentarea acestuia de pe gravura cunoscută, în care Johann Andreas Brinhauser, redă execuția.

Într-un articol publicat de Active News, cunoscutul ziarist Victor Roncea arată că Alexandru Moldoveanu a transmis locația (fotografia de mai jos) cu un scop important: avertizarea ca terenul pe care a fost vărsat sângele martirilor Horea și Cloșca să nu ia vreo destinație nepotrivită.

”Autoritățile locale nu intervin pentru a ridica un cuvenit monument pe locul martiriului. În prezent nici măcar o troiță de lemn la stradă nu amintește de această oribilă crimă anti-românească. O inițiativă creștinească a fost sabotată de autoritățile locale”, scrie Victor Roncea.

 

Locul execuției lui Horea și Cloșca - pe Dealul Furcilor, Alba Iulia
© Photo : Activ News
Locul execuției lui Horea și Cloșca - pe Dealul Furcilor, Alba Iulia

 

115
Tagurile:
Horea

Загрузка...