Roni

Au crescut și economiile, nu numai economia

38
(reînnoit 18:54 23.01.2018)
Românii au devenit mai economicoși, astfel că volumul depozitelor bancare s-a majorat pe durata anului trecut, în contextul unei creșteri record a Produsului Intern Brut.

BUCUREȘTI, 23 ian — Sputnik, Daniel Nistor. Cetățenii manifestă o tendință mai mare de a pune bani de o parte, dar și mai multă încredere în moneda națională.

Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut în decembrie 2017 cu 3,0%, până la 111,2 miliarde lei, informează un comunicat publicat de Banca Națională a României (BNR).

La 31 decembrie 2017, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au înregistrat o creştere de 7,3% (3,9% în termeni reali) faţă de 31 decembrie 2016.

Financial market diagram
© RIA Novosti / Ruslan Krivobok

Astfel, românii parcă vor să demonstreze că avansul economic ridicat (7% în primele nouă luni din 2017, cea mai mare creștere PIB din UE), chiar dacă se bazează în special pe consum, așa cum spun unii analiști, generează și economii personale.

Depozitele în lei ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) au crescut cu 7,0%, până la 94,8 miliarde de lei. La 31 decembrie 2017, depozitele în lei ale persoanelor juridice s-au majorat cu 11,8% (8,2% în termeni reali) faţă de 31 decembrie 2016.

Depozitele în valută ale rezidenţilor gospodării ale populaţiei şi persoane juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare), exprimate în lei, au crescut cu 0,2%, până la nivelul de 96,7 miliarde de lei. Exprimate în euro, depozitele în valută s-au diminuat cu 0,2%, până la 20,6 miliarde de euro.

În decembrie a crescut apetitul pentru valută, dar aceasta și pentru că în ultima lună a anului, mulți români care lucrează în străinătate vin în țară și își completează conturile.

Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, depozitele în valută ale rezidenţilor exprimate în lei au crescut cu 12,7%. Exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor s-au majorat cu 9,8%, indică datele BNR.

Depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei exprimate în lei au crescut cu 12,1%. Exprimate în euro, acestea s-au majorat cu 9,2%).

Depozitele în valută ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) exprimate în lei s-au majorat cu 14,2% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor persoane juridice au crescut cu 11,3%).

38
Tagurile:
Economii, depozite, Bancă, Economie, Români, România
Tematic
România își consolidează statutul de lider european într-un sector al economiei
Vor fi demolate bisericile din România din considerente economice?
România ar putea intra pe piața Uniunii Economice Eurasiatice
Tsunami financiar. Economist german: "cazinoul mondial" se prabușește

Загрузка...